Aşırı madde kayıplı mod kavite restorasyonları: Yeni nesil rezin materyallerin marjinal uyumlarının ve kırılma dayanımlarının karşılaştırılması
Mod cavity restorations with excessive material loss: Comparison of marginal adaptation and fracture strength of new generation resin materials
- Tez No: 939602
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLŞAH TONGA, DOÇ. DR. HÜSEYİN HATIRLI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kırılma dayanımı, marjinal uyum, bulk-fill kompozit, fiber destekli kompozit, SEM, Fracture strength, marginal adaptation, bulkfill composite, fiber reinforced composite, SEM
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, aşırı madde kayıplı molar dişlerdeki sınıf II MOD kavitelerin restorasyonu için kullanılan yeni nesil restoratif materyallerin yaşlandırma öncesi ve sonrası marjinal uyumlarını ve yaşlandırma sonrası kırılma dayanımlarını değerlendirmektir. Önemi: Direkt kompozit restorasyonlar güncel diş hekimliğinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Ancak klinik pratiğinde yaşanan restorasyon kırıkları, renklenmeler, diş-dolgu ayrılmaları gibi durumlar bu restorasyonların etkinliğini kısıtlamaktadır. Bu çalışma ile klinik pratiğinde yüksek dayanım ve uzun ömür vaat eden materyaller kıyaslanacak, elde edilen veriler ile literatüre katkıda bulunulacaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 65 adet çekilmiş insan mandibular büyük azı dişi kullanılmıştır. Dişler; kontrol (herhangi bir işlem uygulanmamış) ve dört farklı restoratif materyali (G-aenial Posterior, G-aenial Universal Injectable, EverX Flow, EverX Posterior) olmak üzere rastgele 5 gruba ayrılmıştır (n=13). Kontrol grubu hariç diğer tüm gruplarda 5 mm vertikal derinliğe, 2,5 mm bukkal-lingual duvar kalınlığına sahip mezio-okluzo-distal (MOD) kaviteler hazırlanmıştır. Selektif-etch yöntemi ile pürüzlendirilen kavite yüzeylerine üniversal adeziv ajanın (G-premio Bond (GC,Tokyo Japonya)) uygulamasından sonra dişler üretici firma talimatlarına uyularak kompozit rezin materyalleri ile restore edilmiştir. Daha sonra örnekler termal siklus ve çiğneme simülatöründe yaşlandırmaya taabi tutulmuştur. Örnekler marjinal uyumunun değerlendirilmesi için yaşlandırma öncesinde ve sonrasında SEM ile 150X büyütmede incelenmiştir. Yaşlandırma sonrası örneklere Evrensel Test Makinesi (Instron, Canton, MA, ABD) ile kırılma dayanımı testi uygulanmış, deformasyon ve kırılma değerleri kaydedilmiştir. Marjinal uyum analizinden elde edilen veriler iki yönlü ANOVA, kırılma testi sonrası elde edilen veriler tek yönlü ANOVA ile analiz edilmiştir. Gruplar arası karşılaştırmalar Tukey çoklu karşılaştırma testi ile yapılmıştır. Kırılan örneklerin restore edilebilirliği Ki-kare testi ile analiz edilmiştir ( p0,05). Sonuç: Çalışmada kullanılan fiber destekli akışkan kompozit rezin diğer kompozit rezinlerden daha iyi kırılma dayanımı gösterdi. Kompozit rezin materyal seçiminin marjinal uyuma anlamlı etkisi görülürken, kırılma tipine anlamlı bir etkisi bulunmadı. Aşırı madde kayıplı molar MOD kaviteli dişlerin kompozit rezin ile restorasyonlarında fiber destekli materyallerin kullanımı, basma dayanımını anlamlı şekilde arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the before and after aging marginal adaptation and post-aging fracture strength of new generation restorative materials used for the restoration of class II MOD cavities in molar teeth with excessive material loss. Significance: Direct composite restorations have a very important place in contemporary dentistry. However, restoration fractures, discolorations, and tooth-filling separations in clinical practice limit the effectiveness of these restorations. This study will compare materials that promise high strength and longevity in clinical practice, and contribute to the literature with the data obtained. Materials and Methods: In this study, 65 extracted human mandibular molar teeth were used. Teeth were randomly divided into 5 groups (n=13) as control (no procedure) and four different restorative materials (G-aenial Posterior, G-aenial Universal Injectable, EverX Flow, EverX Posterior). Except for the control group, mesio-occluso-distal (MOD) cavities with 5mm vertical depth and 2.5mm buccal-lingual wall thickness were prepared. After the applications of universal adhesive agent (G-premio Bond (GC, Tokyo Japan)), to the cavity surfaces roughened with the selective-etch method, the teeth were restored with composite resin materials according to the manufacturer's instructions. Then, the samples were aged in thermal cycling and chewing simulators. The samples were examined with SEM at 150X magnification before and after aging to evaluate marginal adaptation. After aging, the samples were subjected to fracture strength test with Universal Testing Machine (Instron. Canton, MA, USA) and the deformation and fracture values were recorded. The data obtained from the marginal adaptation analysis were analyzed with two-way ANOVA, and the data obtained after the fracture test were analyzed with one-way ANOVA. Between-group comparisons were made with Tukey's multiple comparison test. The restorability of the fractured samples was analyzed with the Chi-square test (p0.05). Conclusion: The fiber-reinforced flowable composite resin used in the study showed better fracture strength than other composite resins. The choice of composite resin material has a significant effect on marginal adaptation but no significant effect on fracture type. The use of fiber-reinforced materials in composite resin restorations of molar MOD cavities with excessive material loss significantly increases the compressive strength.