Health policy in Turkey
Türkiye'de sağlık politikası
- Tez No: 93961
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ECEVİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Politikası, Küreselleşme, Medikalizasyon, Devlet, Sağlığın Sosyal Yönleri, Özelleştirme, Sağlık Reformu. VI, Health policy, Globalization, Medicalization, The State, Social aspects of Health, Privatization, Health Reform IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
öz TÜRKİYE' DE SAĞLIK POLİTİKASI özen, Yelda Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet Ecevit Eylül, 2000, 124 sayfa Bu çalışmanın temel amacı medikalizasyon ve küreselleşmenin yansımaları açısından ulusal sağlık politikası eğilimlerini analiz etmektir. 1980lerden bu yana sağlık politikaları ve sağlığın kavranışı değişmiştir. Son zamanlarda, beden-akıl ikilemi, toplumsal kapalılık ve tek nedenselliği benimseyen klasik tıbbi paradigma sağlık eşitsizliği gibi sağlık sorunlarım araştırılmasında sorgulanmaktadır. Küresel bir eğilim olarak, Yeni Sağ yaklaşımı özelleştirme, asgari devlet müdahalesi ve davranışsal düzeyde sağlık anlayışı gibi sağlık politikalarını önerir. Tez sağlık politikaları kamu sağlığım geliştirir mi yoksa mal birikimini güçlendirir mi sorgusunu amaçlar. Bu, devlet, tıp ve egemen sınıflar arasındaki ilişkiyi kavramamızı gerektirir. Beş yıllık kalkınma planlarını, yasaları ve sağlıkla ilişkili diğer hükümet yayınlarım içeren hükümet belgeleri 1980 öncesi ve sonrasını dönemlerin karşılaştırılmasında kullanılmştır. Yeni Sağ yaklaşımının sağlığın bireysel düzeyde kavranışında ve kalkınma planlarının uygulanmasında etkili olduğu sonucu çıkarılmıştır. Ayrıca, yeniparadigmanın varolmasına rağmen, halkın katılımı, temel sağlık bakımı ve sağlığın sosyal yönlerinin göz önüne alınması gibi olumlu yönlerini yansıtmadığı bulgusuna anlaşılmıştır. Böylece, Türkiye'de sağlık politikalarının ikili bir yapıda olduğu sonucu çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HEALTH POLICY IN TURKEY Özen, Yelda M.S. Department of Sociology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet Ecevit September, 2000, 124 pages The main purpose of this study is to analyze the tendencies of national health policy in terms of the reflections of medicalization and globalization. Conception of health and health policies have changed since 1980s. Recently, classical medical paradigm proposing mind-body dualism, social closure and monocausality has been questioned in investigating health problems as health inequality. New Right perspective as a global trend, however, proposes health policies as privatization, minimum state intervention and conception of health at behavioral level. The thesis aims to question health policies whether to be taken as to improve the health of the public or to reinforce capital accumulation. It, thus, necessitates to comprehend the relationship between the state, medicine and the dominant classes. Government documents including five-year development plans, laws and other government publications related with health issues are used in comparing the periods after and before 1980s. IllIt is concluded that the New Right perspective is influential in conception of health at both behavioral level and the implementations of the development plans. la addition, although, a new paradigm exists, currently it is concluded that it does not reflect positive aspects such as community participation, primary health care and considerations of social aspects of health. Besides, globalization in health is seen as an element influencing health policies. It is thus concluded that health policy in Turkey has a dualistic feature.