İmam-hatip ortaokulu öğrencilerinin içsel dini motivasyonlarıyla okul motivasyonları ilişkisi: Erzincan ili örneği
The relationship between imam-hatip middle school students' intrinsic religious motivations and school motivations: The case of Erzincan province
  1. Tez No: 939644
  2. Yazar: NURAY YAVUZ ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ZEKİ GÖKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Dindarlık, İçsel Dinî Motivasyon, Okul Motivasyonu, İmam Hatip Ortaokulu, Religious Education, Intrinsic Religious Motivation, School Motivation Imam Hatip Secondary School
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırmanın temel problemi“İmam hatip ortaokulu öğrencilerinin okul motivasyonlarında içsel dini motivasyonun etkisi var mıdır?”şeklindedir. Alt problemleri ise“İmam hatip ortaokulu öğrencilerinin içsel dini motivasyonları okul motivasyonlarını anlamlı olarak yordamakta mıdır?”,“İmam hatip ortaokulu öğrencilerinin içsel dini motivasyonları cinsiyet ve sosyoekonomik düzey değişkenlerine göre anlamlı farklılaşma göstermekte midir?”,“İmam hatip ortaokulu öğrencilerinin okul motivasyonları cinsiyet ve sosyoekonomik değişkenlerine göre anlamlı farklılaşma göstermekte midir?”şeklindedir. Araştırmanın amacı ise imam hatip ortaokulu öğrencilerinin içsel dini motivasyonları ile okul motivasyonları arasındaki ilişkileri tespit etmeye çalışmaktır. Araştırma teorik ve ampirik bölümlerden oluşmaktadır. Araştırmada İçsel Dinî Motivasyon Ölçeği ve Okul Motivasyon Ölçeği kullanılmıştır. Anket formu, Erzincan ili ve ilçelerindeki tüm imam hatip ortaokullarında öğrenim gören 248 öğrenciye uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 20 istatistik programı kullanılarak, cinsiyet ve sosyoekonomik düzey açısından değerlendirilmiştir. Bu bağlamda içsel dini motivasyon ile okul motivasyonu arasında zayıf düzeyde anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Cinsiyet ile içsel dinî motivasyon arasında anlamlı bir ilişki tespit edilemezken cinsiyet ile okul motivasyonu arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sosyoekonomik düzey ile içsel dini motivasyon arasında anlamlı bir ilişki tespit edilemezken sosyoekonomik düzey okul motivasyonu arasında anlamı bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main problem of this research is“Does intrinsic religious motivation have an effect on Imam Hatip secondary school students' school motivation?”. The sub-problems of this research are as follows:“Do the intrinsic religious motivations of imam hatip middle school students significantly predict their school motivation?”,“Do the intrinsic religious motivations of imam hatip middle school students show significant differentiation according to gender and socioeconomic level variables?”,“Do the school motivations of imam hatip middle school students show significant differentiation according to gender and socioeconomic level variables?”. The aim of the research is to try to determine the relationships between imam hatip middle school students' intrinsic religious motivation and school motivation. The research consists of theoretical and empirical sections. Intrinsic Religious Motivation Scale and School Motivation Scale were used in the study. The questionnaire form was applied to 248 students studying in all imam hatip middle schools in Erzincan province and its districts. The data obtained in the study were evaluated in terms of gender and socioeconomic level using SPSS 20 statistical program. In this context, a weak significant relationship was found between intrinsic religious motivation and school motivation. While no significant relationship was found between gender and intrinsic religious motivation, a significant relationship was found between gender and school motivation. While there was no significant relationship between socioeconomic level and intrinsic religious motivation, there was a significant relationship between socioeconomic level and school motivation.