A Sociological analysis of the discursive formation of life sciences and the nation building project in Turkey
Türkiye'de yaşam bilimlerinin söylemsel oluşumu ve uluslaşma projesinin sosyolojik analizi
  1. Tez No: 93971
  2. Yazar: ADİLE AVAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEYDA YEĞENOĞLU MUTMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam Bilimleri, Bilgi Sosyolojisi, Bilim Tarihi Söylem, İdeoloji, İktidar/Bilgi, Ulusçuluk, Türkiye vı, Life Sciences, Sociology of Knowledge, History of Science, Discourse, Ideology, Power/Knowledge, Nationalism, Turkey IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 285
Özet
öz TÜRKİYE'DE YAŞAM BİLİMLERİNİN SÖYLEMSEL OLUŞUMU VE ULUSLAŞMA PROJESİNİN SOSYOLOJİK ANALİZİ Avar, Adile Doktora, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Meyda Yeğenoğlu- Mutman Aralık 2000, 275 sayfa Bu araştırma, doğa bilimlerinin, ideoloji ve politikadan uzak ve an olduğu, ve bilim adamlarının/ kadınlarının“özgür”aktiviteleri olduğu yaklaşımlarım, Türkiye'de yaşam bilimlerinin söylemsel oluşumunun sosyolojik analizi aracılığı ile eleştirmeyi amaçlar. Kalkış noktası, herhangi bir bilimsel disiplinin bağlanışız bir hakikat değil, varoluşları tarihsel, politik ve ideolojik koşullardan yahtılamayacak bilimsel ve bilimsel olmayan söylemler arasındaki etkileşim ve kırılmalardan doğan bir söylemsel olay olduğu düşüncesidir. Böylesi bir yaklaşım, yaşam bilimleri söylemini daha kapsayıcı bir süreç, yani,“geleneksel”den“yeni bir hakikat rejimi”ne geçiş süreci içine yerleştirmeyi gerektirir. Bu Hakikat rejiminin kurucu öğeleri, bilimcilik, akılcılık, nesnellik, pozitivizm, biyolojik materya lizm, Darwinizm ve ulusçuluktur. Akılcılık, nesnellik, positivizm ve Darwinizm, yaşam bilimleri söyleminin kavramları, nesneleri, teorileri ve pratiklerini kuran ve yöneten epistemolojik ilkelerdir. Yaşam bilimlerinin en önemli ilkesi olan Darwinizm, ırkçı ve emperyalist söylemlerle doğrudan ilişkilidir. Diğer yandan, yaşam bilimleri, nüfusun bedeni ve yaşamım hedefleyen biyo-iktidarm ayrılmaz öğeleridir. Akılcılık, pozitivizm ve Darwinizm, Türk nüfusun hem ilerlemesi veaydınlanmasını hem de varlığım ve hayatta kalmasını, güçlü ve sağlıklı hale gelmesini sağlayacak en önemli araçlardır. Bu yüzden de yukarıda sözü edilen ilkeler, aynı zamanda ulusçu söylemin de kurucu öğeleridir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SOCIOLOGICAL ANALYSIS OF THE DISCURSIVE FORMATION OF LIFE SCIENCES AND THE NATION BUILDING PROJECT IN TURKEY Avar, Adile Ph. D., Department of Sociology Supervisor: Assoc. Prof. Meyda Yeğenoğlu- Mutman December 2000, 275 pages The present work aims to criticise two essential approaches that sciences are“pure,”“non-ideological”and“a-political,”and that they are“free”activities of scientists by going through a sociological analysis of the discursive formation of life sciences in Turkey. The departure point is the idea that any scientific discipline is not a decontextualisedfact, rather, a discursive event issuing from the play and the breaks between the“scientific”and“non- scientific”discourses whose existences cannot be isolated from historical, political and ideological conditions. Such an approach entails to place the discourse of life sciences within more comprehensive process, that is, the transition from the“traditional”one to the“new regime of truth.”The constitutive components of this regime of truth were scientism, rationalism, positivism, objectivism, biological materialism, Darwinism and nationalism. Scientism, rationalism, positivism, objectivism and Darwinism are epistemological principles according to which the concepts, objects, theories and practices of the discourses of modem life sciences are constituted and organised. Darwinism, which is the most important principle of life sciences, has determinate links with racism and colonial discourse. On the other hand, life sciences were the integral parts of bio-power levelling at the body and life of the population. Rationalism, positivism and Darwinism were the most eminent tools in order to overcome both iiithe progress and enlightenment and the existence, surveillance, power and health of the Turkish population. Therefore, these principles are also the constitutive components nationalist discourse.