Ergenlerde sosyal medya bağımlılığının sosyal görünüş kaygısı ve sosyal fobi ile ilişkisi
The relationship between social media addiction and social appearance anxiety and social phobia in adolescents
- Tez No: 939733
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN KAYILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Beden Algısı, Dijital Etkileşim, Sosyal Fobi, Sosyal Görünüş Kaygısı, Sosyal Medya Bağımlılığı, Body Perception, Digital Interaction Social Appearance Anxiety, Social Media Addiction, Social Phobia
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmada, ergenlerde sosyal medya bağımlılığının sosyal görünüş kaygısı ve sosyal fobi ile ilişkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, Ankara ili merkez ilçelerinde yer alan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel ve resmi eğitim kurumlarına devam eden 14-18 yaş aralığında 359 ergenle çalışılmıştır. İlişkisel tarama modeline dayanarak desenlenmiş araştırmada örneklem seçimi olarak ulaşılabilir örnekleme kullanılmıştır. Araştırma kapsamında, ergenlerin sosyal medya bağımlılığını değerlendirmek amacıyla Günüç (2009) tarafından geliştirilen ve Çömlekci ve Başol (2019) tarafından revize edilen Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği, ergenlerin sosyal görünüş kaygısını değerlendirmek amacıyla; Doğan (2010) tarafından Türkçe uyarlaması yapılan Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği ve ergenlerin sosyal fobilerini değerlendirmek amacıyla; Demir ve ark (1999) tarafından geliştirilen Çapa Çocuk ve Ergenler için Sosyal Fobi Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma bulgularına ulaşabilmek amacıyla Sosyal Bilimler için Veri Analizi Paket Programı (SPSS) 22.0 kullanılarak, ilişkisiz gruplarda t testi, varyans analizi, Kruskal Wallis H testi, pearson korelasyon analizi testi ve basit doğrusal regresyon analizi işlemleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; ergenlerin sosyal medya bağımlılığı, sosyal görünüş kaygısı ve sosyal fobi puanları ile sosyal medyada geçirilen süre arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu; ergenlerin sosyal görünüş kaygısı, sosyal medya bağımlılığı ve sosyal fobi puanları arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, yapılan basit doğrusal regresyon analizi sonucunda ergenlerin sosyal medya bağımlılığı puanlarının sosyal görünüş kaygısı puanlarını; sosyal medya bağımlılığı puanlarının sosyal fobi puanlarını ve sosyal görünüş kaygısı puanlarının sosyal fobi puanlarını istatistiksel olarak anlamlı düzeyde açıkladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the relationship between social media addiction and social appearance anxiety and social phobia in adolescents. For this purpose, the study was conducted with 359 adolescents between the ages of 14-18 who attend private and public educational institutions affiliated to the Ministry of National Education in the central districts of Ankara. In the research designed based on the relational screening model, accessible sampling was used as the sample selection. Within the scope of the research, the Social Media Addiction Scale developed by Günüç (2009) and revised by Çömlekci and Başol (2019) was used to assess the social media addiction of adolescents; the Social Appearance Anxiety Scale adapted into Turkish by Doğan (2010) was used to assess the social appearance anxiety of adolescents; and the Çapa Social Phobia Scale for Children and Adolescents developed by Demir ve ark (1999) was used to assess the social phobia of adolescents. In order to reach the research findings, Data Analysis Package Program for Social Sciences (SPSS) 22.0 was used, and unrelated groups t-test, variance analysis, Kruskal Wallis H test, Pearson correlation analysis test and simple linear regression analysis were used. As a result of the research, it was concluded that there was a positive and significant relationship between adolescents' social media addiction, social appearance anxiety and social phobia scores and the time spent on social media; and that there was a positive and significant relationship between adolescents' social appearance anxiety, social media addiction and social phobia scores. In addition, as a result of the simple linear regression analysis, it was concluded that adolescents' social media addiction scores explained social appearance anxiety scores; social media addiction scores explained social phobia scores and social appearance anxiety scores explained social phobia scores at a significant level.