Farklı itriyum düzeylerine sahip çok katmanlı zirkonya blokların kırılma dayanımlarının değerlendirilmesi
Evaluation of fracture strengths of multilayered zirconia blocks with different yttrium levels
  1. Tez No: 939752
  2. Yazar: DAMLA TUBA YAĞIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA BİLGİ ÖZYETİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Çok katmanlı zirkonya, polikromatik zirkonya, kırılma dayanımı, termal siklus, SEM analiz, Multilayered zirconia, color gradient, fracture strength, thermal cycling, SEM analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmanın amacı, diş hekimliği uygulamalarında yaygın olarak kullanılan çok katmanlı zirkonya blokların, farklı itriyum oksit (Y-TZP) içeriklerinin kırılma dayanımı üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Zirkonya materyali hem estetik hem de mekanik özellikleri nedeniyle tercih edilmektedir. İtriyum oksit ile stabilize edilen zirkonya blokları, farklı oranlarda itriyum içerdiğinde, zirkonyanın mekanik özelliklerinde önemli değişiklikler meydana gelmektedir. Bu çalışmada, farklı itriyum düzeylerine sahip çok katmanlı zirkonya bloklar ile tüm katmanlarında aynı itriyum oranına sahip bir kontrol grubundan üretilen maksiller kanin kuronların kırılma dayanımları incelenmiştir. Araştırma kapsamında, CAD/CAM teknolojisi ile restorasyonlar tasarlanıp üretilmiş, termal siklus uygulamalarıyla ağız ortamındaki termal stres koşulları simüle edilmiştir. Kırılma dayanımı testleri ile elde edilen veriler, materyallerin mekanik performansı açısından değerlendirilmiştir. Ayrıca, test sonrası taramalı elektron mikroskobu ve stereomikroskop ile kırılma tipleri analiz edilmiş ve zirkonya blokların yapısal özellikleri detaylı bir şekilde incelenmiştir. Farklı itriyum oranlarının ve katman sayılarının zirkonya bloklarının kırılma dayanımı üzerindeki etkilerini inceleyerek, protetik restorasyonlarında daha dayanıklı ve uzun ömürlü materyal seçimine ve literatüre önemli bir katkı sağlanması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the impact of different yttrium oxide (Y-TZP) contents in multilayer zirconia blocks, commonly used in dental applications, on their fracture resistance. Zirconia is preferred in dental restorations due to its superior aesthetic and mechanical properties. Zirconia blocks stabilized with yttrium oxide exhibit significant changes in mechanical properties depending on the yttrium concentration. In this study, the fracture resistance of maxillary canine crowns fabricated from multilayer zirconia blocks with varying yttrium levels and a control group with uniform yttrium content across all layers was investigated. Restorations were designed and fabricated using CAD/CAM technology, and thermal cycling was applied to simulate thermal stress conditions typically encountered in clinical dental environments. Fracture resistance tests were performed to assess the mechanical performance of the materials, and post-test analyses were conducted using scanning electron microscopy and stereomicroscopy to examine fracture patterns and the structural characteristics of zirconia blocks in detail. This study aims to contribute to the selection of more durable and long-lasting materials for prosthetic restorations by analyzing the effects of varying yttrium concentrations and the number of layers on the fracture resistance of zirconia blocks, providing valuable insights to the dental literature.