Effects of resistance training on female sex hormones
Direnç antrenmanlarının kadın cinsiyet hormonları üzerine etkisi
- Tez No: 93977
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEZA KORKUSUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Hormon, Amenorrhea, Direnç Antrenmanı İV, Hormones, Amenorrhea, Resistance training m
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
oz DİRENÇ ANTRENMANLARININ KADIN CİNSİYET HORMONLARI ÜZERİNE ETKİSİ Şahin, Fatma Neşe Yüksek Lisans, Beden Eğitimi ve Spor Bölümü Danışman: Doç. Dr. Feza Korkusuz Haziran 2000, 70 sayfa Bu çalışma, direnç antrenmanlarının kadın cinsiyet hormonları üzerine etkisini incelemiştir. Beden eğitimi ve spor bölümü öğrencileri bu çalışmaya denek olarak katılmışlardır. Deney grubu 12 hafta boyunca sabit ağırlık makineleri ile direnç antrenmanı yaptılar. Çalışmanın sonunda deneklerin hormone seviyeleri belirlenip kontrol grubu ve kendi çalışma öncesi değerleri ile karşılaştırıldı. 12 haftalık direnç antrenmanının sonunda prolactin hormonunun seviyesi anlamlı bir şekilde artmıştır. Bu tez sporcu bayanlarda görünen menstrual bozukuklara ve amenorheanın nedenlerine yönelik sorulara cevap aramaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF RESISTANCE TRAINING ON FEMALE SEX HORMONE Şahin, Fatma Neşe Master, Department of Physical Education and Sport Supervisor: Doç. Dr. Feza Korkusuz June 2000, 70 pages This thesis investigates the effects of resistance training on female sex hormones. Physical education and sport department students participated this study as subjects. Resistance training with fixed machine was performed by experimental group during 12 weeks. At the end of the study subjects hormonal profiles were measured and compared with the control group and their pre-test results. Prolactin hormone level increase significantly at the end of 12- weeks resistance training. This thesis will seek to answer questions such as causes of menstrual dysfunctions and athletic amenorrhea.