Dijital ve insan kaynaklı bilgi: Chatbotlar ile klinisyenlerin ortodonti ile ilgili sorulara verdikleri yanıtların karşılaştırılması
Information from digital and human sources: A comparison of chatbot and clinician responses to orthodontic questions
  1. Tez No: 939777
  2. Yazar: UFUK METİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE GÖYMEN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay zeka, ortodonti, sohbet robotu, Artificial intelligence, orthodontics, chatbot
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın amacı, yapay zeka tabanlı sohbet robotlarının (chatbotların) ortodontik pratiğe güvenilir yardımcı araçlar olarak kullanılıp kullanılamayacağını değerlendirmek ve chatbot yanıtlarını, farklı bilgi seviyelerine sahip klinisyenlerin yanıtlarıyla karşılaştırmaktır. Çalışmaya Büyük Dil Modeli (LLM) tabanlı sohbet robotları (ChatGPT-4, ChatGPT-4o, Microsoft Copilot, Google Gemini 1.5 Pro, Claude 3.5 Sonnet) ve klinisyenler (diş hekimliği öğrencileri, genel diş hekimleri, ortodontistler, n=30) dahil edilmiştir. Gruplara 40 doğru/yanlış sorusu yöneltilmiş ve her bir sorunun doğruluk oranı, önceden belirlenen cevap anahtarı ile karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Toplam puan yüzdeye çevrilmiştir. Chatbotların üç farklı zamanda verdiği yanıtların tutarlılığı Cronbach's alfa katsayısı ile değerlendirilmiştir. Diş hekimliği öğrencilerinin doğruluk oranı puanları, Microsoft Copilot, Claude 3.5 Sonnet, ChatGPT-4o ve ortodontistlerden anlamlı derecede daha düşük bulunmuştur. Genel diş hekimlerinin doğruluk oranı puanları ise ChatGPT-4o ve ortodontistlerden anlamlı derecede daha düşük bulunmuştur. ChatGPT-4o'nun doğruluk oranının ortodontistlere en yakın olduğu, ChatGPT-4, Microsoft Copilot, Claude 3.5 Sonnet ve Google Gemini 1.5 Pro'nun doğruluk oranlarının ise ortodontistlerden daha düşük ancak genel diş hekimlerinden daha yüksek olduğu görülmüştür. ChatGPT-4'ün yanıtlarının yüksek derecede tutarlı olduğu, ancak ChatGPT-4o ve Claude 3.5 Sonnet'in en az tutarlı chatbotlar olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada en yüksek doğruluk oranına ortodontistlerin sahip olduğu, yapay zeka tabanlı chatbotların ise diş hekimliği öğrencileri ve genel diş hekimlerine kıyasla daha yüksek doğruluk oranına sahip olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte, ChatGPT-4 en tutarlı yanıtları verirken, ChatGPT-4o ve Claude 3.5 Sonnet en düşük tutarlılığı göstermiştir. Yapay zeka tabanlı sohbet robotları hasta eğitimi ve genel ortodontik rehberlik için faydalı olabilir, ancak yanıtların tutarsız olması yanlış bilgilendirme riskine yol açabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate whether AI-based chatbots can be used as reliable adjunct tools in orthodontic practice by evaluating chatbot responses and comparing them to those of clinicians with varying levels of knowledge. LLM Based Chatbots (ChatGPT-4, ChatGPT-4o, Microsoft Copilot, Google Gemini 1.5 Pro, Claude 3.5 Sonnet) and clinicians (dental students, general dentists, orthodontists, n=30) were included. The groups were asked 40 true/false questions, and the accuracy rate for each question was assessed by comparing it to the predetermined answer key. The total score was converted into a percentage. The consistency of the answers given by chatbots at three different times was assessed by Cronbach's alpha. The accuracy ratio scores for students were significantly lower than for Microsoft Copilot, Claude 3.5 Sonnet, ChatGPT-4o, and orthodontists. For dentists, it was found to be significantly lower than the scores of ChatGPT-4o and orthodontists. It was found that the accuracy rate of ChatGPT-4o was closest to that of orthodontists, while the accuracy rates of ChatGPT-4, Microsoft Copilot, Claude 3.5 Sonnet, and Google Gemini 1.5 Pro were lower than orthodontists but higher than general dentists. Although ChatGPT-4's responses were highly consistent, Chat GPT-4o and Claude 3.5 Sonnet were the least consistent chatbots. The study found that orthodontists had the highest accuracy rate, while AI-based chatbots had a higher accuracy rate compared to dental students and general dentists. However, ChatGPT-4 gave the most consistent answers, while ChatGPT-4o and Claude 3.5 Sonnet showed the least consistency. AI-based chatbots can be useful for patient education and general orthodontic guidance, but a lack of consistency in responses can lead to the risk of misinformation.