Sağlık insan gücünün uluslararası hareketliliği bağlamında hemşirelerin yurt dışına göç eğilimleri: Ölçek geliştirme çalışması ve bir uygulama
Migration tendencies of nurses abroad in the context of international mobility of health manpower: A scale development study and an application
- Tez No: 939778
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE EŞKİN BACAKSIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Beyin Göçü, Geçerli ve Güvenirlik, Hemşire, Sağlık İnsan Gücü, Uluslararası İnsan Gücü Hareketliliği, Brain Drain, Validity and Reliability, Nurse, Health Manpower, International Manpower Mobility
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Amaç: Bu çalışma sağlık bakım sisteminin kilit konumdaki üyesi olan hemşirelerin yurt dışına çalışma amaçlı göç etme eğilimlerini inceleyerek geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı geliştirmek ve hemşirelerin yurt dışına göç etme eğilimleri ile ilişkili faktörleri ortaya koymak amacıyla yürütüldü. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın ilk aşaması kalitatif tasarımda olup Eylül-Kasım 2022 tarihleri arasında, çevrimiçi ortamda 32 hemşire ile bireysel derinlemesine görüşmeler yapıldı. İkinci aşaması metodolojik tasarımda Temmuz 2023'te 512 hemşireden çevrimiçi ortamda veri toplanarak Hemşirelerin Yurt Dışına Göç Eğilimleri Ölçeğinin psikometrik özellikleri sınandı. Son aşama ise Eylül 2023'te çevrim içi ortamda 463 hemşireden veri toplanarak anlamlı fark oluşturan değişkenleri belirlemeye yönelik tanımlayıcı ve karşılaştırmalı analizler yapıldı. Bulgular: İlk aşamasında dört ana boyutta 67 maddelik taslak ölçek oluşturuldu. Analizler sonucunda ölçeğin 44 maddeden oluştuğu saptandı. Ölçeğin“Hemşireleri kendi ülkelerinden gitmeye iten faktörler”,“Hemşireleri kendi ülkelerinde kalmaya çeken faktörler”,“Hemşireleri yabancı ülkelere gitmeye çeken faktörler”ve“Hemşireleri yabancı ülkelere gitmekten uzaklaştıran/iten faktörler”olmak üzere dört boyut belirlendi. Sonuç: Hemşireler çeşitli mesleki, sosyal, ekonomik, politik ve toplumsal nedenlerle yurt dışına göç etme eğiliminde olabilir. Bu çalışmada geliştirilen Hemşirelerin Yurt Dışına Göç Eğilimleri Ölçeği geçerli ve güvenilir bir araç olarak, bu konudaki araştırmalarda kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to develop a valid and reliable measurement tool by examining the tendency of nurses, who are key members of the health care system, to migrate abroad for work purposes and to reveal the factors associated with the tendency of nurses to migrate abroad. Materials and Methods: In the first phase of the study, individual in-depth interviews were conducted with 32 nurses online between September and November 2022. In the second stage, data were collected from 512 nurses online in July 2023 and the psychometric properties of the Nurses' Migration Tendencies Scale were tested. In the last stage, data were collected from 463 nurses online in September 2023, and descriptive and comparative analyses were conducted to determine the variables that made a significant difference. Results: In the first stage, a draft scale of 67 items in four main dimensions was created. As a result of the analysis, it was determined that the scale consisted of 44 items. Four dimensions were identified:“Factors that push nurses to leave their home countries”,“Factors that attract nurses to stay in their home countries”,“Factors that attract nurses to go to foreign countries”and“Factors that push nurses away from going to foreign countries”. Conclusion: Nurses may tend to migrate abroad for various professional, social, economic, political and social reasons. The Nurses' Tendency to Migrate Abroad Scale developed in this study can be used as a valid and reliable tool in research on this subject.