Kadınların birinci basamak ebelik hizmetleri memnuniyetlerinin değerlendirilmesi üzerine bir ölçek geliştirme çalışması
A scale development study on the evaluation of women's satisfaction with primary midwifery services
  1. Tez No: 939791
  2. Yazar: BİRGÜL ŞENLİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEYZA AKTAŞ REYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Birinci basamak, Sağlık hizmet kalitesi, Ebelik hizmeti, Ölçek geliştirme, Memnuniyet, Ebelik, Primary care, Health service quality, Midwifery service, Scale development, Satisfaction, Midwifery
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Birinci basamakta ebelik hizmetlerinin etkin sunulması, anne ve bebek ölümlerinin önlenmesi gibi toplumun gelişmişlik düzeylerini etkileyen pek çok unsuru olumlu yönde etkiler. Bu çalışmanın amacı, kadınların birinci basamak ebelik hizmetlerine ilişkin memnuniyetlerini değerlendirebilecek bir ölçüm aracı geliştirmektir. Gereç ve Yöntem: Metodolojik türde olan bu araştırma Aralık 2024- Şubat 2025 tarihleri arasında, Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bilecik Bozüyük Devlet Hastanesi ve Bilecik İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı aile hekimliği birimlerinde yürütüldü. Araştırmanın örneklemini birinci basamakta ebelik hizmeti almış üreme çağındaki 500 kadın oluşturdu. Veriler araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme metodu ile toplandı. Veri analizinde kapsam geçerliliği, yapı geçerliliği ve güvenirlik analizleri yapıldı. Bulgular: Geliştirilen ölçüm aracında yer alan maddelere ilişkin alınan uzman görüşleri doğrultusunda kapsam geçerlik indeksi 1.000 olarak hesaplandı. Açımlayıcı faktör analizi ile ölçeğin 25 madde ve 3 alt boyut (Ebelik Hizmetleri, Saygı ve Mahremiyet, Kurum Fiziki Ortam Koşulları) altında toplandığı saptandı. Tüm faktörler toplam varyansın %69,688'ini açıklamaktadır. Doğrulayıcı faktör analizinde modelin uyum iyiliği indekslerinin iyi uyum ve mükemmel uyum değerleri aldığı belirlendi. Ölçeğin genel güvenirlik katsayısı 0,973 olarak hesaplandı. Sonuç: Elde edilen bulgularda geliştirilen ölçeğin kadınların birinci basamak ebelik hizmetleri memnuniyetlerini değerlendirmek üzere kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu belirlendi. Bu bağlamda geliştirilen ölçeğin, gelecekte yapılacak araştırmalarda ve birinci basamak sağlık hizmetlerinde kullanılmasının yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Effective provision of midwifery services in primary care positively affects many factors that affect the development levels of the society such as prevention of maternal and infant mortality. The aim of this study was to develop a measurement tool to assess women's satisfaction with primary care midwifery services. Materials and Methods: This methodological study was conducted between December 2024 and February 2025 in Bilecik Training and Research Hospital, Bilecik Bozüyük State Hospital and family medicine units affiliated to Bilecik Provincial Health Directorate. The sample of the study consisted of 500 women of reproductive age who received midwifery services in primary care. Data were collected by the researcher through face-to-face interviews. Content validity, construct validity and reliability analyses were performed in data analysis. Results: The content validity index was calculated as 1.000 in line with the expert opinions on the items in the developed measurement tool. Exploratory factor analysis revealed that the scale was grouped under 25 items and 3 sub-dimensions (Midwifery Services, Respect and Privacy, Institutional Physical Environment Conditions). All factors explained 69.688% of the total variance. In confirmatory factor analysis, it was determined that the goodness of fit indices of the model received good fit and excellent fit values. The overall reliability coefficient of the scale was calculated as 0.973. Conclusion: The findings revealed that the developed scale is a valid and reliable measurement tool that can be used to evaluate women's satisfaction with primary care midwifery services. In this context, it is thought that it will be useful to use the developed scale in future studies and primary health care services.