Factors influencing industrial design education and curriculum evaluation: Educators, professionals and employers perceptions
Program değerlendirme ve endüstri ürünleri tasarımı eğitimini etkileyen faktörler: Eğitimcilerin, profesyonellerin ve işverenlerin görüşleri
  1. Tez No: 93983
  2. Yazar: CANAN EMİNE ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Programı, Endüstri Ürünleri Tasarımı Eğitimi, Eğitimde Program Değerlendirme, Endüstri Ürünleri Tasarımı Eğitiminde Program Değerlendirme. vı, Curriculum, Industrial Design Education, Curriculum Evaluation, and Curriculum Evaluation in Industrial Design Education. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Öz Program değerlendİrme ve endüstri ürünleri tasarımı eğitimini etkileyen faktörler: eğitimcilerin, profesyonellerin ve işverenlerin görüşleri Ünlü, Canan Emine Doktora, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ali Yıldırım Eylül 2000, 177 sayfa Bu çalışmanın konusu, endüstri ürünleri tasarımı (EÜT) eğitiminde program değerlendirmedir. Çalışmanın amacı, alandaki eğitimcilerin, belirli eğitim programı öğeleri ve program değerlendirme üzerine görüşleri ile kurumlarında gerçekleştirilen değerlendirme çalışmalarını incelemektir. Türkiye'ye dair daha geniş bir bakış açısı elde etmek ve konunun bütününün kavranmasına yardımcı olmak amacıyla, sektörde çalışan profesyonellerin ve işverenlerin, EÜT eğitim kurumları, ve mezunlarının performansları ile beklenen yeterlikleri üzerine görüşleri mcelenrniştir. Bu çalışma; (1) 18 ülkeden EÜT alanındaki çoğu yönetici olan 44 eğittacînih, eğitimde program değerlendirme konusundaki görüşleri ve bu konudaki tecrübelerinin incelendiği 13 soruluk bir anket çalışması, ve (2) Türkiye'deki 12 profesyonel endüstriyel tasarımcı ve 26 işverenin 'endüstriyel tasarımcı' ve 'endüstri ürünleri tasarımı eğitimi' üzerine görüşlerinin alındığı, ikişer soru sorularak gerçekleştirilen görüşmelerden oluşmaktadır.Bu çalışmanın sonuçları, EÜT eğitim programlarının yenilik ve yaratıcılığın temel olduğu endüstriyel tasarım alanın gerisinde kalmaması gerektiğini göstermektedir. EÜT eğitimine hizmet veren programlar değişen dünyaya uyum için gerekli değişikliklere hazırlıklı olmalıdır. Anket çalışması sonuçlarına bakıldığında, akreditasyon ve kurum-dışı değerlendirme çalışmalarına daha fazla önem verildiği gözlenen EÜT eğirim kurumlarında, kurum-içi program değerlendirme çalışmalarına da kuvvetle ihtiyaç olduğu gözlenmektedir, öte yandan, Türkiye'de gözlenen profesyonel hayat ile eğitim sırasında öğretilenler arasındaki farkın sürekli yenilenen öğretim olanakları ve endüstri ile yakın ilişkiler ile kapatılabileceği, profesyoneller ve işverenlerin 'iyi' endüstriyel tasarımcı ve eğitimi üzerine görüşlerinin en belirgin sonucudur. Sonuç olarak bu çalışma, EÜT eğitiminin 'bilgi çağı'na uyumuna yardımcı olacak 6ir kurum-içi" eğirim programı değerlendirme modelinin yararlarını vurgulamaktadır. Kurum-içi ve kurum-dışı sürekli bilgi toplama ve değerlendirmeye ve bu bilgiler ışığında eksikliklerin ya da problemlerin tanısına dayanması gereken bu model, eğitim programı değerlendirme işini program sürecinin bir parçası haline getirmeyi amaçlamalıdır. Böyle bir eğitim değerlendirme modelinin uygulanması, EÜT programlarını 'güncel' ve hatta 'günün ötesinde' kılacaktır.
Özet (Çeviri)
Abstract Factors influencing Industrial design Education And Curriculum Evaluation: Educators', Professionals' and employers' perceptions Ünlü, Canan Emine Ph.D., Department of Educational Sciences Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali Yıldırım September 2000, 177 pages This Ph.D. study deals with the curriculum evaluation in industrial design (ID) education and investigates educators' viewpoints on the specific curriculum components and the curriculum evaluation studies in ID education, and explores the evaluation studies held in their institutions. In addition to this, in order to get a wider perspective and a full picture of the subject matter in Turkey, different points of view of the professionals and employers of the sector about the ID educational institutions and the expected competency of the ID graduates are gathered and analyzed. The study involves (1) A 13-item questionnaire study dealing with the perceptions of 44 ID educators from 18 countries, on the curriculum evaluation issues and with the evaluation experiences held in their institutions; and (2) interview studies with 12 Turkish professional industrial designers and 26 employers in order to gather their perceptions on 'industrial designer' and 'ID education.' m ?aç wı§ffifaETip#3 mmmThe overall findings of the questionnaire and interview studies and the literature review show that, industrial design curricula should not drop behind of the field of industrial design where novelty and creativity are the igniters. The curricula serving industrial design education should be on alert for prompt modifications to the changing world. The findings of the questionnaire study were strongly indicative of the need for internal curriculum evaluation in industrial design education since the results show, in the respondents' institutions, more importance is given to the accreditation and external curriculum evaluation studies than the internal evaluation studies. Additionally, the most significant result of the interview studies is that the continuously updated facilities and the close relationship with the industry are strongly needed in order to reduce the gap between the professional and the educational life. This study concludes that an internal curriculum evaluation model developed especially for ID education would be beneficial for institutions to evaluate themselves continuously and keep their curricula in the same track with the“information age.”Articulating the curriculum evaluation as a natural part of the curriculum process should be the main aim of this model Thus, the application of such an evaluation model may help the ID programs to become 'current/ moreover; it may make them 'beyond the day/