Anatolian states system and Anatolian Turkish society of states
Anadolu devletler sistemi ve Anadolu Türk devletleri topluluğu
- Tez No: 93984
- Danışmanlar: DOÇ. DR. A. NURİ YURDUSEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Devletler Sistemi, Devletler Topluluğu, Suzerian”Devlet Sistemi, Anadolu Beylikleri, Selçuklular, Osmanlılar, Bizans, Moğollar, Devlet, İttifak, Halife iv, System of States, Society of States, Suzerain State System, Anatolian Principalities, Seljukids, Ottomans, Byzantium, Mongols, State, Alliance, Caliph. m
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
öz ANADOLU DEVLETLER SİSTEMİ VE ANADOLU TÜRK DEVLETLERİ TOPLULUĞU Turgut, Semih Lütfü Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç Dr. A.Nuri Yurdusev Temmuz 2000, 100 sayfa Bu çalışma, MS 1071 ve MS 1517 arasında Anadolu'daki devletler arasındaki ilişkileri, H.Bull'un kavramlarına: devletler sistemi ve devletler topluluğuna atıfta bulunarak incelemektedir. Bu çerçevede, o yıllarda bir Anadolu Devletler Sistemi ve bir Anadolu Türk Devletleri Topluluğu'nun varlığı sorgulanmaktadır. Anadolu Türk Beyliklerinin devlet olup olmadıkları ve eğer devlet iseler aralarında bir devletler topluluğu olup olmadığı tartışılmaktadır. Bu çalışma, yukarıda belirtilen dönemde Anadolu'nun tarihsel görünümünü sunmaya çalışmaktadır. Çalışma boyunca ilgi devletler topluluğunun üyeleri arasındaki ilişkiler üzerinde yoğunlaşsa da, bütün görünüm verilmeye çalışılmıştır. Çalışma, Anadolu Türk Devletleri Topluluğu'na ilişkin çeşitli kavramlara atıfta bulunarak sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANATOLIAN STATES SYSTEM AND ANATOLIAN TURKISH SOCIETY OF STATES Turgut, Semih Lütfü M.Sc, Department of International Relations Supervisor: Assoc. Professor Dr. A. Nuri Yurdusev July 2000, 100 pages This thesis analyses the relations among the states in Anatolia between 1071 AD and 1517 AD with reference to H.Bull's concepts: the system of states and society of states. Within this framework, it is questioned whether there had been an Anatolian States System and an Anatolian Turkish Society of States in the said period. Whether the Anatolian Turkish Principalities were states and if so whether there was a society of states among them are discussed. This thesis tries to present the historical background of Anatolia in the above mentioned period. Throughout the study, although, the focus is on the relations among the members of the society of states, the whole picture tried to be given. The study ends with reference to various concepts, regarding the Anatolian Turkish Society of States.