Omentinin aorta ve süperior mezenterik arterlerdeki vazodilatör etkisinde rock inhibisyonunun olası rolü
The possible role of rock inhibition in the vasodilatory effect of omentin on aorta and superior mesenteric arteries
- Tez No: 939854
- Danışmanlar: PROF. DR. KANSU BÜYÜKAFŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Omentin, Adipoz doku, Vazodilatasyon, ROCK, Omentin, Adipose tissue, Vasodilation, ROCK
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Adipoz doku enerji depolamanın ve önemli hayati role sahip olan endokrin bir organdır. Yağ asitleri, diğer lipidler ve metabolitlerin salınımına ile beraberinde, adipoz doku 500'den fazla adipokin olarak adlandırılan biyoaktif faktör salgılamaktadır. Adipokinler, adipoz doku içerisinde hem lokal olarak hem de sistemik dolaşımla farklı organlara ulaşarak sistemik etkiler de oluşturmaktadırlar. Adipokinler immün yanıt, hipertansiyon, insülin duyarlılığı, inflamasyon, adipogenez, kemik morfogenezi, vasküler büyüme ve fonksiyon, glukoz metabolizması, hücre adezyonu, büyüme, lipid metabolizması, iştah ve doygunluğun düzenlenmesi gibi biyolojik süreçlerde rol oynamaktadır. Omentin, omental yağ cDNA kütüphanesinden tanımlanmış, 313 amino asitten oluşan, yeni bir adipoz doku kaynaklı sitokin (adipokin) olarak bilinmektedir. Omentin, esas olarak visseral yağ dokularında ifade edilir, subkutan yağ dokularında ise daha az bulunur. Pek çok biyolojik işlevi olan omentinin damar dokularında vazodilatasyona neden olduğu gösterilmiştir. Bu vazodilatör etkilerin AMPK, eNOS, NO aracılığı ile geliştiği gösterilmiş olmasına rağmen hala genel bir konsensusa varılmış değildir. Ayrıca, kardiyovasküler sistemde önemli bir ilaç hedefi olan Rho/ROCK yolağı ile olası etkileşmesi henüz bilinmemektedir. Bu nedenle bu tezde omentinin biri kapasitans arter olan aorta dokusu ile diğeri rezistans arteri temsil eden mezenterik arterdeki reaktivitesini ve bu etkide ROCK enzim inhibisyonunun rolünü inceledik. Bu amaçla, Wistar türü beyaz sıçanların aorta ve süperior mezenterik arterleri izole edilip sıcaklığı 37oC'de sabit tutulan ve sürekli olarak %95 O2 + %5 CO2 karışımı ile gazlandırlan 10 ml'lik cam organ banyolarında optimum tanisyon altında asıldı. Dengelenme periyodundan sonra damar halkaları 2x10-5 M fenilefrin ile ön kastırıldı ve asetilkolin (10-6 M) endotelyal bütünlük test edildi. Taze Krebs solüsyonu ile yıkamayı ve 30-45 dk istirahat peryodunu takiben bu damar halkalarında yeniden fenilefrin kasıldı ve arkasından omentin (1, 3, 10, 30, 100 ve 300 ng/ml) ile kümülatif konsantrasyon-gevşeme yanıt eğrileri elde edildi. Bazı deney serilerinde NOS enzim inhibitörü L-NAME (10-4 M) varlığında omentin yanıtları tekrarlandı. ROCK aktivite tayininin yapıldığı serilerinde her iki damar segmentinde fenilefrin sonrası kararlı kasılma düzeyi elde edince en etkili olduğu saptanan 30 ng/ml omentin ile maksimum gevşeme elde edildi. Bu esnada damar halkaları hızlıca sıvı azot içine atılarak donduruldu ve MYPT fosforilasyonu üzerinden ROCK aktivitesinin ölçümü için -80 oC'de muhafaza edildi. Daha sonra homojenize edilerek ticari kit yardımıyla damarların ROCK aktiviteleri saptandı. Veriler ortalama ± standart hata olarak gösterildi. İstatisiksel analiz için Student t testi kullanıldı. Omentin sıçan aortası ve mezenterik arterinde vazodilatör yanıtlar oluşturdu. Her iki damar segmentinde maksimum konsantrasyonda oluşan maksimum vazodilatör yanıtlar, yaklaşık % 60 civarındaydı. L-NAME varlığında mezenterik arterdeki omentine ait EC50 değeri 13,6 ± 17,9 ng/ml iken kontrol grubunda bu değer 5,0 ± 3,3 ng/ml olarak tespit edildi (P>0.05). Diğer taraftan MYPT fosforilasyonu esasına göre çalışan kitten elde ettiğimiz verilere göre, her iki arter segmentinde omentinin ROCK aktivitesinde herhangi bir inhibisyon yapmadığı tespit edildi. Sonuç olarak, yeni bir adipokin olan omentin sıçan aorta ve mezenterik arterinde vazodilatasyona neden olmaktadır fakat bu etkide ROCK inhibisyonunun rol oynamadığı görünmektedir. Ancak bu bulgunun başka çalışmalarla ve başka kitlerle de gösterilmesine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Adipose tissue is an endocrine organ that stores energy and has an important vital role. Along with the release of fatty acids, other lipids and metabolites, adipose tissue secretes more than 500 bioactive factors called adipokines. Adipokines reach different organs both locally and through systemic circulation within adipose tissue and also create systemic effects. Adipokines play a role in biological processes such as immune response, hypertension, insulin sensitivity, inflammation, adipogenesis, bone morphogenesis, vascular growth and function, glucose metabolism, cell adhesion, growth, lipid metabolism, appetite and satiety regulation. Omentin is known as a novel adipose tissue-derived cytokine (adipokine) consisting of 313 amino acids, identified from omental fat cDNA library. Omentin is mainly expressed in visceral fat tissues and less in subcutaneous fat tissues. It has been shown that omentin, which has many biological functions, causes vasodilation in vascular tissues. Although it has been shown that these vasodilator effects develop through AMPK, eNOS, and NO, a general consensus has not yet been reached. In addition, its possible interaction with the Rho/ROCK pathway, which is an important drug target in the cardiovascular system, is not yet known. Therefore, in this thesis, we examined the reactivity of omentin in the aorta tissue, one of which is a capacitance artery, and the mesenteric artery, the other representing a resistance artery, and the role of ROCK enzyme inhibition in this effect. For this purpose, the aorta and superior mesenteric arteries of Wistar white rats were isolated and suspended under optimum tension in 10 ml glass organ baths, the temperature of which was kept constant at 37oC and continuously gassed with a mixture of 95% O2 + 5% CO2. After the equilibration period, the vascular rings were precontracted with 2x10-5 M phenylephrine and acetylcholine (10-6 M) was used to test the endothelial integrity. Following washing with fresh Krebs solution and a 30-45 min rest period, phenylephrine was used to contract these vascular rings again and then cumulative concentration-relaxation response curves were obtained with omentin (1, 3, 10, 30, 100 and 300 ng/ml). In some experimental series, omentin responses were repeated in the presence of the NOS enzyme inhibitor L-NAME (10-4 M). In the series where ROCK activity was determined, maximum relaxation was obtained with 30 ng/ml omentin, which was found to be the most effective when stable contraction levels were obtained after phenylephrine in both vascular segments. Meanwhile, the vascular rings were quickly frozen in liquid nitrogen and stored at -80 oC for the measurement of ROCK activity via MYPT phosphorylation. Then, they were homogenized and ROCK activities of the vessels were determined using a commercial kit. Data are shown as mean ± standard error. Student t test was used for statistical analysis. Omentin created vasodilator responses in rat aorta and mesenteric artery. The maximum vasodilator responses formed at maximum concentration in both vascular segments were approximately 60%. While the EC50 value of omentin in the mesenteric artery in the presence of L-NAME was 13.6 ± 17.9 ng/ml, this value was determined as 5.0 ± 3.3 ng/ml in the control group (P>0.05). On the other hand, according to the data we obtained from the kit working on the basis of MYPT phosphorylation, it was determined that omentin did not inhibit ROCK activity in both artery segments. In conclusion, omentin, a new adipokine, causes vasodilation in rat aorta and mesenteric artery, but ROCK inhibition does not seem to play a role in this effect. However, this finding needs to be demonstrated with other studies and other kits.