Bazı üre türevlerinin hepatoselüler karsinoma (HepG2) hücre hatlarına etkileri ve glutatyon S-transferaz enzim aktivitesi üzerine inhibisyon etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of some urea derivatives on hepatocellular carcinoma (HepG2) cell lines and their inhibition effects on glutathione S-transferase enzyme activity
  1. Tez No: 939875
  2. Yazar: ZAHİDE DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET TÜRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Üre türevleri, Glutatyon S-transferans (GST), Ġnhibisyon, HepG2 hücre hatları, Urea derivatives, Glutathione S-transference(GST), Inhibition, HepG2 cell lines
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu tez çalışmasında öncelikli olarak dört tane üre türevi molekülünün Glutatyon S-transferans (GST) enzimi üzerine inhibisyon etkileri incelendi. Etakrinik asit standart inhibitör olarak çalışıldı. Çalışma sonucunda üre türevi moleküllerinin IC50 değerleri hesaplandı ve bu değerlerin 1,69 µM - 2,21 µM aralığında olduğu görüldü. Bu inhibitör moleküllerin Lineweaver-Burk grafikleri çizildi ve moleküllerin Ki sabiti hesaplandı. Ki sabiti değerlerin 0,54 µM - 6,620 µM aralığında bulundu. Etakrinik asit standart molekülünün IC50 değeri 3,26 µM, Ki sabiti ise 9,2535 µM olarak hesaplandı. Çalışmamızın son basamağında kullandığımız üre türevlerinin HepG2 hücre hatlarının üzerindeki anti-proliferatif etkilerine bakıldı, Çalışmada elde edilen absorbans değerleri dikkate alınarak, GraphPad Prism 8.0 programıyla hücre canlılığında %50 azalmaya neden olan inhibisyon konsantrasyonu hesaplandı. Üre türevleri moleküllerimizin yüzde canlılık grafikleri oluşturuldu. Verilerimizin sonucu değerlendirildiğinde moleküllerimizin GST enzimi için iyi bir inhibitör ve HepG2 hücre hatları içinde iyi birer anti-proliferatif molekül olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, primarily the inhibition effects of four urea derivative molecules on the Glutathione S-transference (GST) enzyme were examined. Ethacrynic acid was studied as a standard inhibitor. As a result of the study, IC50 values of urea derivative molecules were calculated and these values were found to be in the range of 1.69 µM - 2.21 µM. Lineweaver-Burk graphs of these inhibitor molecules were drawn and the Ki constant of the molecules was calculated. Ki constant values were found to be in the range of 0.54 µM - 6.620 µM. The IC50 value of the ethacrynic acid standard molecule was calculated as 3.26 µM and the Ki constant was 9.2535 µM. In the last step of our study, the anti-proliferative effects of the urea derivatives we used on HepG2 cell lines were examined. Taking into account the absorbance values obtained in the study, the inhibition concentration that caused a 50% decrease in cell viability was calculated with the GraphPad Prism 8.0 program. Percentage vitality graphs of our urea derivative molecules were created. When the results of our data were evaluated, it was observed that our molecules were good inhibitors of the GST enzyme and good anti-proliferative molecules in HepG2 cell lines.