Samed Behrengi'nin eserlerinde ontolojik ve etik sorunlar
Ontological and ethical problems in the works of Samed Behrengi
- Tez No: 939874
- Danışmanlar: PROF. DR. SADIK EROL ER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Ontoloji, Etik, Adalet, Özgürlük, Child, Ontology, Ethics, Justice, Freedom
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Grubu Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Samed Behrengi, özellikle çocuk edebiyatında toplumsal eleştiri ve felsefi derinliği birleştiren önemli bir yazardır. Yaşadığı dönemde baskıcı Şah rejimine karşı cesur bir duruş sergileyen Behrengi, eserlerinde adalet, eşitlik ve özgürlük gibi evrensel değerleri işleyerek, hem bireylerin içsel dünyalarına hem de toplumsal yapıya yönelik eleştirilerde bulunmuştur. Çocuklar için yazdığı masallar ve hikâyeler, yalın bir dilin ötesinde, çok katmanlı bir anlatı sunarak yetişkinler için de derin mesajlar içermektedir. Bu çalışma, Behrengi'nin eserlerini, çocuklar için felsefede ontolojik ve etik sorunlar bağlamında ele alarak, yazarın felsefi ve eleştirel yaklaşımını detaylı bir şekilde incelemeyi amaçlamaktadır. Ontolojik olarak, zaman, mekân ve değişim gibi kavramların eserlerde nasıl ele alındığına odaklanılmış; değişimin, değişmeyen unsurlarla ilişkilendirilerek varoluşun temel dinamikleri üzerinden irdelendiği görülmüştür. Etik bağlamda ise adaletsizlik, önyargı, bireysel özgürlüğün kısıtlanması ve eşitsizlik gibi sorunlar, aile, çevre, din ve toplumsal yapılarla ilişkili olarak değerlendirilmiştir. Behrengi'nin eleştirel yaklaşımı, yalnızca dönemin sosyal ve politik yapısını sorgulamakla kalmayıp, bireyin etik sorumluluklarına ve toplumsal bilinçlenmeye de dikkat çekmektedir. Çalışma, yazarın eserlerindeki eleştirel düşünceyi edebiyat ve felsefe ilişkisi içerisinde ele alarak, bu eserlerin bireysel farkındalık oluşturma ve toplumsal değişime katkı sağlama potansiyelini ortaya koymaktadır. Eserlerin, çocuklara yönelik bir eğitim aracı olmasının yanı sıra, geniş bir okuyucu kitlesine hitap eden derin bir felsefi altyapıyı barındırdığı ve edebiyat-felsefe ilişkisini zenginleştiren önemli bir örnek olduğu görülmüştür. Araştırmanın temel amacı, Behrengi'nin eserlerindeki ontolojik ve etik sorunları analiz ederek, bu sorunların ele alınış biçimlerini ve taşıdıkları anlamı detaylı bir şekilde ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
Samed Behrangi is a prominent author who masterfully combines social critique and philosophical depth, particularly in children's literature. During his time, Behrangi took a bold stand against the oppressive Shah regime, embedding universal values such as justice, equality, and freedom into his works. His tales and stories for children go beyond simple language, offering multi-layered narratives that convey profound messages even to adult readers. This study aims to examine Behrangi's works within the context of ontological and ethical issues, providing a detailed analysis of his philosophical and critical approach. Ontologically, the research focuses on how concepts such as time, space, and change are addressed in his works, revealing that change is scrutinized in relation to unchanging elements through the fundamental dynamics of existence. Ethically, issues such as injustice, prejudice, the restriction of individual freedom, and inequality are analyzed in relation to family, environment, religion, and social structures. Behrangi's critical perspective not only questions the social and political structure of his era but also highlights individual ethical responsibilities and the importance of social awareness. By exploring the critical thought in Behrangi's works through the interplay of literature and philosophy, the study uncovers their potential to foster individual awareness and contribute to social transformation. His works are shown to possess a profound philosophical foundation that appeals to a broad audience while enriching the connection between literature and philosophy. Additionally, they serve as a significant example of how children's literature can act as a tool for education while simultaneously addressing deep philosophical concerns. The primary aim of this research is to analyze the ontological and ethical issues in Behrangi's works, shedding light on how these issues are addressed and the meanings they convey.