Kanser hastalarında tümör tipinin spermiyogram ve İn Vitro fertilizasyon başarısı üzerine etkisi
The effect of tumor type on spermiogram and In Vitro fertilization success in cancer patients
- Tez No: 939889
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Kanser, Kriyoprezervasyon, İnfertilite, Cancer, Cryropreservation, Infertility
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Kemoterapi gerektirecek kanser türleri (örneğin hematolojik kanserler, sarkomalar) ve özellikle testis kanseri nedeniyle orşiektomi yapılacak hastalar, tedavi sonrasında sperm kalitesinde ciddi bozulmalar yaşayabilir ve bu durum infertiliteye yol açabilir. Bu nedenle, kemoterapi öncesi sperm dondurulması ve gerektiğinde yardımcı üreme teknikleri (YÜT) ile kullanılması, uzun yıllardır önerilen bir uygulamadır. Daha önceki çalışmalar, farklı kanser türlerinin ve hastaların demografik özelliklerinin sperm kalitesi ve YÜT başarı oranları üzerindeki etkilerini araştırmıştır. Özellikle testis tümörünün histopatolojik özelliklerinin, sperm kalitesi ve YÜT başarısı üzerindeki etkisi detaylı bir şekilde incelenmiştir. Bu retrospektif çalışmanın amacı, farklı kanser türlerinin ve testis tümörü alt tiplerinin histopatolojik ve klinik özelliklerini incelemek ve bunların sperm parametreleri ile fertilite (üreme) başarısı üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Çalışma, kanser tipinin ve alt tipinin sperm dondurulmadan önceki değerleriyle ilişkisini inceleyecek ve kemoterapi sonrası YÜT uygulanan hastalarda fertilite başarı oranlarıyla ilgili veriler elde edecektir. Bu sayede, yukarıda belirtilen konularda daha fazla bilgi ve katkı sağlanması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Patients who will undergo orchiectomy due to cancer types requiring chemotherapy (e.g. hematological cancers, sarcomas) and especially testicular cancer may experience serious deterioration in sperm quality after treatment, which may lead to infertility. Therefore, freezing sperm before chemotherapy and using it with assisted reproductive techniques (ART) when necessary has been a recommended practice for many years. Previous studies have investigated the effects of different cancer types and demographic characteristics of patients on sperm quality and ART success rates. In particular, the effect of histopathological features of testicular tumors on sperm quality and ART success has been examined in detail. The aim of this retrospective study is to examine the histopathological and clinical features of different cancer types and testicular tumor subtypes and to evaluate their effects on sperm parameters and fertility success. The study will examine the relationship between cancer type and subtype and values before sperm freezing and will obtain data on fertility success rates in patients who undergo ART after chemotherapy. In this way, it is aimed to provide more information and contributions on the above-mentioned issues.