Çocuklarda nöroblastik tümörler için yapılan cerrahilerin IPSO kılavuzuna uygunluğu
Compliance of surgeries for pediatric neuroblastic tumors with IPSO guidelines
  1. Tez No: 939931
  2. Yazar: MEHMET FURKAN YALABIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İDİL RANA USER KILIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Nöroblastom, cerrahi, IPSO, INSRF, evreleme, sağkalım, Neuroblastoma, surgery, IPSO, INSRF, staging, survival
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
YALABIK, M.F., Çocuklarda Nöroblastik Tümörler İçin Yapılan Cerrahilerin IPSO Kılavuzuna Uygunluğu. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Tezi. Ankara 2025. Nöroblastom çocukluk çağının en sık görülen ekstrakraniyal solid tümörü olup, tüm çocukluk çağı kanserlerinin %8-10'unu oluşturur. Bununla birlikte çocukluk çağında kanser sebebiyle ölümlerin yaklaşık %15'ine sebep olmaktadır. Bu çalışmada kliniğimizdeki nöroblastom hastalarında cerrahi uygulamaların Uluslararası Pediatrik Cerrahi Onkoloji Derneği'nin (IPSO) kılavuz ilkelerine uygunluğu değerlendirilmiş ve bu uygunluğun klinik sonuçlara etkisi incelenmiştir. Retrospektif kesitsel tasarıma sahip çalışma, 2018-2024 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı'nda cerrahi tedavi gören nöroblastik tümör tanılı 78 olguyu kapsamaktadır. Çalışma verileri hastane arşivindeki dosyalar ve elektronik bilgi işlem sisteminden toplanmış, istatistiksel analizler SPSS 23.0 yazılımı ile gerçekleştirilmiştir. Olgulara ait demografik bulgular, tanı ve evrelemeye ilişkin bilgiler, preoperatif değerlendirmeye ait veriler, ameliyat raporları ve post-operatif kayıtlar incelenmiştir. Bulgular, IPSO kılavuzuna kliniğimizde genel olarak uyum gösterildiğini, ancak ameliyat raporlarının yazımında ve preoperatif hazırlıkta bazı eksikliklerin olduğunu göstermiştir. Preoperatif hazırlığın doğru şekilde yapılmasının hastane yatış sürelerini anlamlı şekilde kısaltması, ameliyat notlarının sistematik olmayan yazılımının ise tedavi kalitesini etkileyen önemli bir sorun olduğu ortaya konmuştur. IPSO ilkelerine uygunluğun nöroblastom tedavi sürecinde önemli bir fark yarattığı tespit edilmiştir. Cerrahi sürecin iyileştirilmesi için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
YALABIK, M.F., Compliance of Surgeries for Pediatric Neuroblastic Tumors with IPSO Guidelines. Hacettepe University Faculty of Medicine, Pediatric Surgery Thesis. Ankara, 2025. Neuroblastoma is the most common extracranial solid tumor of childhood, accounting for 8-10% of all pediatric cancers. It is also responsible for approximately 15% of Cancer related deaths in children. This study evaluates the adherence of surgical practices in neuroblastoma cases to the guidelines of the International Society of Pediatric Surgical Oncology (IPSO) and examines the impact of this adherence on clinical outcomes. The retrospective cross sectional study includes 78 cases diagnosed with neuroblastic tumor who underwent surgical treatment at Hacettepe University's Department of Pediatric Surgery between 2018 and 2024. Data were collected from hospital archives and the electronic information system, and statistical analyses were performed using SPSS 23.0 software. Demographic findings, diagnostic and staging information, preoperative evaluations, surgical reports, and postoperative records were analyzed. The findings revealed that, while the practices at our clinic generally adhered to the IPSO guidelines, there were shortcomings in the preparation of surgical reports and preoperative evaluations. Proper preoperative preparation significantly reduced hospital stays, while the unsystematic documentation of surgical notes emerged as a major issue impacting the quality of treatment. The study concluded that adherence to IPSO principles plays a critical role in the neuroblastoma treatment process. Recommendations for improving the surgical process were provided.