Vergi rekabet endeksi kriterleri çerçevesinde SWOT analiz: Türkiye ve seçili OECD ülkeleri örneği
SWOT analysis within the framework of tax competitiveness index criteria: The case of Türkiye and selected OECD countries
- Tez No: 939978
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK BUYRUKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergi Rekabeti, Doğrudan Yabancı Yatırımlar, Uluslararası Vergi Rekabet Endeksi, SWOT Analizi, Tax Competition, Foreign Direct Investment, International Tax Competitiveness Index, SWOT Analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Vergi rekabeti, küreselleşme ve entegrasyon ile birlikte üretim faktörlerinin hareketliliğinin artması sonucu ortaya çıkmıştır. Türkiye de dâhil birçok ülke bu gelişmelerden etkilenerek aktif bir vergi rekabeti uygulamaya başlamışlardır. Özellikle gelişmekte olan ülkelerin ekonomik büyümeyi ve istihdam seviyesini artırmak için duydukları finansman ihtiyacını sağlayacağını düşündükleri en önemli araç doğrudan yabancı yatırımlar olmaktadır. Doğrudan yabancı yatırımlardan sonra ise nitelikli işgücü hareketleri ve finansal sermaye akımları olmaktadır. Ülkeler bu araçları kendi sınırları içerisine çekmek ve diğer rakip ülkelerden daha avantajlı konuma gelmek için çabalamaktadırlar. Dolayısıyla çeşitli vergisel düzenlemeler ile ülkeler rekabet güçlerini artırmaya yönelmişlerdir. Bu çalışmada Tax Foundation tarafından yayınlanan Uluslararası Vergi Rekabet Endeksi'nde yer alan seçili OECD ülkelerinin vergi rekabetindeki sıralamaları açıklanmaktadır. SWOT analizi aracılığıyla başta Türkiye olmak üzere 2023 Uluslararası Vergi Rekabet Endeksi'nde ilk altı ve son altı sıralamada yer alan ülkelerin güçlü ve zayıf yönleri belirlenerek vergi rekabetinde ne yönde etkilendiğini gösteren fırsat ve tehditler açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Tax competition has emerged as a result of increased mobility of production factors with globalization and integration. Many countries, including Turkey, have been affected by these developments and have started to implement an active tax competition. Foreign direct investments are the most important instrument that developing countries, in particular, think will provide the financing they need to increase economic growth and employment levels. After foreign direct investments, qualified labor movements and financial capital flows follow. Countries strive to attract these instruments within their borders and to gain an advantageous position over other competing countries. Therefore, countries have tended to increase their competitiveness with various tax regulations. This study explains the tax competitiveness rankings of selected OECD countries in the International Tax Competitiveness Index published by the Tax Foundation. Through SWOT analysis, the strengths and weaknesses of the countries ranked in the top six and bottom six in the 2023 International Tax Competitiveness Index, especially Turkey, are identified and the opportunities and threats that show how they are affected in tax competition are explained.