Rozasea hastalarında serum Claudin-3 düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum Claudin-3 levels in patients with Rosacea
- Tez No: 940023
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ CANPOLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Rozasea, Claudin-3, Bağırsak Bariyer Bütünlüğü, RASI Skoru, Algılanan Stres Ölçeği, ELISA, Rosacea, Claudin-3, Intestinal Barrier Integrity, RASI Score, Perceived Stress Scale, ELISA
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Rozasea, genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin etkisiyle gelişen kronik inflamatuvar bir deri hastalığıdır. Bağırsak bariyer bütünlüğündeki bozulmaların, rozasea gibi inflamatuvar hastalıkların patogenezinde rol oynayabileceği öne sürülmektedir. Claudin-3 proteini, bağırsak epitel bariyerinin önemli bir bileşeni olup, artmış bağırsak geçirgenliğinin biyobelirteci olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmada, rozasea hastalarında serum Claudin-3 düzeylerinin kontrol grubu ile karşılaştırılması ve Claudin-3 düzeylerinin hastalık şiddeti (Rosacea Area and Severity Index) ve algılanan stres ölçeği (ASÖ-10) ile ilişkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma, gözlemsel ve kesitsel vaka-kontrol tasarımında yürütülmüş olup, 40 rozasea hastası ve 40 sağlıklı kontrol bireyinden oluşan iki grup değerlendirilmiştir. Katılımcıların demografik ve klinik özellikleri kaydedilmiş, serum Claudin-3 düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçülmüştür. Hastalık şiddeti RASI skoru ile, stres düzeyi ASÖ-10 ölçeği ile değerlendirilmiş; istatistiksel analizlerde korelasyon ve lojistik regresyon analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Rozasea hastalarında serum Claudin-3 düzeyleri, kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p = 0,034). Claudin-3 düzeyleri ile hastalık şiddeti arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r = 0,451; p = 0,0035). Önceden tedavi almış hastalarda Claudin-3 düzeyleri belirgin şekilde daha düşük bulunmuştur (p = 0,0035). Claudin-3 düzeyleri ile ASÖ-10 skorları, Demodex varlığı, cilt tutulumu, subjektif semptomlar ve çoğu tetikleyici faktör arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Sadece alkolü tetikleyici olarak bildiren hastalarda Claudin-3 düzeyleri anlamlı olarak yüksek saptanmıştır (p = 0,0446). Sonuç: Claudin-3 düzeyleri rozasea hastalarında kontrol grubuna göre artmış olup, özellikle hastalık şiddeti ve önceden tedavi öyküsü ile anlamlı ilişki göstermektedir. Bu bulgular Claudin-3'ün rozasea patogenezinde rol oynayabileceğini ve hastalık takibinde potansiyel bir biyobelirteç olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Rosacea is a chronic inflammatory skin disorder triggered by genetic predisposition and environmental factors. Disruption of intestinal barrier integrity is thought to play a role in the pathogenesis of inflammatory diseases such as rozasea. Claudin-3 is a key component of the intestinal epithelial barrier and is considered a biomarker of increased intestinal permeability. This study aimed to compare serum Claudin-3 levels between rosacea patients and healthy controls, and to investigate the relationships of Claudin-3 levels with disease severity (Rosacea Area and Severity Index) and perceived stress levels (PSS-10). Methods: The study was conducted in a cross-sectional case-control design, including 40 patients with rosacea and 40 healthy controls. Demographic and clinical characteristics were recorded, and serum Claudin-3 levels were measured using the ELISA method. Disease severity was evaluated by the RASI score, and perceived stress was assessed using the PSS-10 scale. Statistical analyses included correlation and logistic regression analysis. Results: Serum Claudin-3 levels were significantly higher in rosacea patients compared to healthy controls (p = 0.034). A positive and statistically significant correlation was found between Claudin-3 levels and RASI scores (r = 0.451; p = 0.0035). Patients with a history of prior treatment exhibited significantly lower Claudin-3 levels (p = 0.0035). No significant associations were observed between Claudin-3 levels and PSS-10 scores, Demodex presence, clinical subtypes, site of skin involvement, or most subjective symptoms. However, patients who reported alcohol as a triggering factor had significantly elevated Claudin-3 levels (p = 0.0446). Conclusion: Serum Claudin-3 levels were elevated in rosacea patients compared to healthy individuals and were significantly associated with disease severity and prior treatment history. These findings suggest that Claudin-3 may play a role in the pathogenesis of rosacea and could serve as a potential biomarker for monitoring disease activity.