Koroner arter bypass greft ameliyatı geçiren hastaların günlük yaşam aktivite düzeylerinin iyileşme durumlarına etkisi
The effect of daily living activity levels on recovery status in patients undergoing coronary artery bypass graft surgery
- Tez No: 940032
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GİZEM KUBAT BAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Koroner Arter Bypass Greft, Günlük Yaşam Aktiviteleri, İyileşme Durumu, Cerrahi Hemşireliği, Hemşirelik Bakımı, Coronary Artery Bypass Graft, Activities of Daily Living, Recovery Status, Surgical Nursing, Nursing Care
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışma koroner arter bypass greft ameliyatı geçiren hastaların günlük yaşam aktivite düzeylerinin iyileşme durumlarına etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın evrenini, Aralık 2024-Nisan 2025 tarihleri arasında İstanbul'daki iki eğitim ve araştırma hastanesinin kalp ve damar cerrahi servislerinde koroner arter bypass greft ameliyatı geçiren hastalar oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemini 200 hasta oluşturmaktadır. Çalışma verileri“Hasta Tanılama Formu”,“Barthel Günlük Yaşam Aktiviteleri İndeksi”ve“Ameliyat Sonrası İyileşme İndeksi”kullanılarak toplandı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, güvenirlik analizleri, doğrulayıcı faktör analizi, düzenleyicilik analizleri kullanıldı. Hipotezlerin testinde PROCESS Macro (Model 1) kullanılarak düzenleyicilik analizi yapılmıştır. Tüm analizler IBM SPSS 26.0 programıyla gerçekleştirildi. Çalışmaya katılan hastaların %87 'si 50 yaş ve üzeri hastalar, %83'ü erkek, VKİ ortalamasının 28,9, %88,5'i evli, %44,5'i ilkokul mezunu, %40,5 'i serbest meslek sahibi, %65,5'i emekli, %60'ının geliri giderine denk, %78'i SSK'lı ve %63,0'ü eşinden bakım aldığını, %36'sı sigara içtiğini, %77si' alkol kullanmadığını, %27,5'i herhangi bir kronik hastalığı olmadığını ve %51'i daha önce operasyon geçirdiğini belirtmiştir. Ameliyat sonrası iyileşme indeksi toplam puanı ortalaması 1.52, alt boyutları incelendiğinde fiziksel aktiviteler ortalaması 2.52 ile en yüksektir (r = 0.602; p < 0.01). Günlük Yaşam Aktiviteleri toplam puan 42.10 bulunmuştur. Hastaların günlük yaşam aktiviteleri ile ameliyat sonrası iyileşme durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif bir ilişki tespit edilmiştir (r = -0.453, p < 0.01). Yapılan düzenleyici etki analizleri sonucunda; vücut kitle indeksi, eğitim durumu, gelir durumu, sigara kullanımı, alkol kullanımı ve daha önce operasyon geçirmiş olmanın iyileşme durumları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı düzenleyici etkiler oluşturduğu saptanmıştır. Sonuç olarak; koroner arter bypass ameliyatı geçiren hastalarda vücut kitle indeksi, eğitim ve gelir durumu, sigara ve alkol kullanımı ile operasyon öyküsünün iyileşme süreci üzerinde belirleyici olduğunu ve bireysel farklılıkların iyileşme sürecinde önemli rol oynadığını göstermektedir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, ameliyat sonrası iyileşme sürecinde sosyodemografik özellikler göz önünde bulundurularak bireysel bakım yaklaşımlarının güçlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the effect of daily living activity levels on the recovery outcomes of patients undergoing coronary artery bypass graft (CABG) surgery. The study population consisted of patients who had CABG surgery between December 2024 and April 2025 in the cardiovascular surgery departments of two training and research hospitals in Istanbul. The sample included 200 patients. Data were collected using the“Patient Identification Form,”“Barthel Index of Activities of Daily Living,”and the“Postoperative Recovery Index.”Data analysis included descriptive statistics, reliability analyses, confirmatory factor analysis, and moderation analyses. Moderation analysis was performed using PROCESS Macro (Model 1), and all analyses were conducted with IBM SPSS 26.0. Among the participants, 87% were aged 50 and above, 83% were male, the mean BMI was 28.9, and 88.5% were married. Most had primary school education (44.5%), were self-employed (40.5%) or retired (65.5%), and had income equal to expenses (60%). Additionally, 78% were covered by social security, 63% received care from their spouse, 36% smoked, 77% did not consume alcohol, 27.5% had no chronic illness, and 51% had a history of previous surgery. The mean score of the Postoperative Recovery Index was 1.52, with the physical activity subdimension scoring highest (M = 2.52; r = 0.602; p < 0.01). The average score for activities of daily living was 42.10. A statistically significant negative correlation was found between daily living activity scores and postoperative recovery (r = -0.453, p < 0.01). Moderation analyses revealed that BMI, education level, income, smoking, alcohol use, and history of previous surgery had statistically significant moderating effects on recovery outcomes. In conclusion, the findings indicate that BMI, educational and income levels, smoking and alcohol use, and surgical history significantly influence recovery in CABG patients. The study emphasizes the importance of individual differences in recovery and recommends strengthening personalized care approaches considering sociodemographic characteristics during postoperative nursing care.