Okul öncesi öğretmenliği lisans programı sınıf yönetimi dersine yönelik bir işbirlikli öğrenme uygulaması
An cooperative learning application on classroom management lesson in preschool teaching bachelor's program
- Tez No: 940053
- Danışmanlar: PROF. DR. SABAHATTİN DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: işbirlikli öğrenme, sınıf yönetimi, öğretmen eğitimi, öz yeterlik, okul öncesi öğretmenliği, cooperative learning, classroom management, teacher training, self- efficacy, preschool teaching
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu araştırmanın amacı işbirlikli uygulamalarla desteklenmiş bir sınıf yönetimi dersinin Okul Öncesi Öğretmenliği 3. Sınıf öğrencilerinin sınıf yönetimi özyeterlik inanç düzeyleri üzerindeki etkisini araştırmaktır. Öntest-sontest kontrol grupsuz yarı-deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2022-2023 eğitim-öğretim yılının bahar döneminde İzmir Demokrasi Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği 3. Sınıfta öğrenim gören toplam 46 öğrenci oluşturmaktadır. Uygulama kapsamında işbirlikli öğrenme yöntemlerinden Jigsaw ve Öğrenci Takımları Başarı Bölümleri teknikleri kullanılmıştır. İşbirlikli uygulanmalarla desteklenmiş sınıf yönetimi dersi ile ilgili etkinlikler 6 hafta süresince 12 ders saati olacak şekilde uygulanmıştır. Öğretmen Adaylarının Sınıf Yönetimi Konusundaki Öz yeterlik İnançlarını Belirleme Ölçeği araştırmanın başında ve sonunda birer kez uygulanmak suretiyle tekrarlı ölçümler gerçekleştirilmiştir. Ön test ve son test arasında manidar bir fark olup olmadığı incelemesi açısından bağımlı örneklemler t testi analizi yapılmış, elde edilen sonuçlar öğretmen adaylarının sınıf yönetimi inançları öntest ve sontest ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığın olmadığını göstermiştir, t (45) = 3.04, p > .001.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate the effect of a classroom management course, supported by collaborative practices, on the classroom management self-efficacy beliefs of third-year students in the Preschool Teaching Department. A quasi-experimental design with a pretest-posttest and no control group was used. The study group consisted of a total of 46 students studying in the third year of the Preschool Teaching Department at İzmir Democracy University during the spring semester of the 2022-2023 academic year. As part of the implementation, the Jigsaw and Student Teams Achievement Divisions techniques, which are among the cooperative learning methods, were used. The activities related to the classroom management course, supported by collaborative practices, were carried out over six weeks, totaling 12 class hours. The Classroom Management Self-Efficacy Belief Scale was administered once at the beginning and once at the end of the study, and repeated measurements were made. To examine whether there was a significant difference between the pretest and posttest, a paired samples t-test analysis was conducted. The results showed that there was no statistically significant difference between the pretest and posttest averages of the teacher candidates' classroom management beliefs, t(45) = 3.04, p > .001.