Aort dilatasyonu olan hastalarda aort duvarı kan akış geriliminin (shear stress) değerlendirilmesi
Evaluation of aortic wall shear stress in patients with aortic dilatation
- Tez No: 940061
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KANADAŞI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: 4D kardiyak MRG, Aort kan akım paterni, Asendan aort dilatasyonu, Duvar kayma gerilimi, 4D cardiac MRI, Aortic blood flow pattern, Ascending aortic dilatation, Wall shear stress
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Aort Dilatasyonu Olan Hastalarda Aort Duvarı Kan Akış Geriliminin (Shear Stress) Değerlendirilmesi Amaç: Aort dilatasyonu sıklıkla asemptomatik seyreden, anevrizma ve diseksiyon gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilen damarsal bir patolojidir. Komplikasyonları ön görmede yalnızca aort çapına dayalı risk tahmininin yetersiz olduğu bildirilmektedir. Bu çalışmada ekokoardiyografide aort dilatasyonu saptanmış asemptomatik hastalarda 4D kardiyak manyetik rezonans (KMR) görüntüleme ile elde edilen duvar kan akış gerilimi (wall shear stress, WSS) ve akım paternlerinin prognostik değerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Bu tek merkezli, prospektif ve gözlemsel çalışmada, transtorasik ekokardiyografide asendan aort dilatasyonu saptanan 33 hasta incelenmiştir. Tüm hastalara yaklaşık bir yıl arayla iki kez kontrastsız 4D kardiyak MR çekilmiştir. Katılımcıların demografik verileri, komorbiditeleri, laboratuvar sonuçları, ilaç kullanımları ve sol ventrikül fonksiyonları kaydedilmiş; aort içi hemodinamik parametreler ve WSS 4D akım KMR ile analiz edilmiştir. Asendan aort çapındaki yıllık genişleme hızı ve WSS (maksimum ve ortalama) hesaplanmış, akım paternleri laminer ve non-laminer olarak sınıflandırılmıştır. Aort duvarı, transvers kesitte saat yönüne göre 12 segmente ayrılarak maksimum WSS'nin dağılımı değerlendirilmiştir. Hastalar,“hızlı aort dilatasyonu olan”ve“olmayan”şeklinde iki gruba ayrılmış; gruplar arasında WSS, akım paterni, sol ventrikül fonksiyonları, klinik-demografik özellikler ve laboratuvar parametreleri karşılaştırılmıştır. Bulgular: Yaklaşık bir yıllık takipte asendan aortun ortalama genişleme hızı 0,52 mm/yıl olmuştur. Maksimum ve ortalama WSS ölçümleri ile aort genişleme hızı arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Hızlı aort genişlemesi gösteren hastalarda (n=5, 1,38±0,34 mm), non-laminer kan akış paterni tüm hastalarda mevcutken (% 100), bu oran hızlı genişleme göstermeyen grupta (n=28, 0,37±0,30 mm) yalnızca % 35,7 idi ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,008). Maksimum ve ortalama WSS'nin hem başlangıç ve takip ölçümleri arasında hem de yıllık değişim (∆) açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Ayrıca, maksimum WSS'nin en sık lokalize olduğu segment her iki grupta da 9. segment olarak belirlenmiş (%80 vs. %46,4), ancak bu dağılım farklılığı da anlamlı bulunmamıştır (p=0,497). Sol ventrikül fonksiyonları, komorbiditeler, demografik veriler ve laboratuvar parametreleri açısından da gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Laminer olmayan akış paterni gösteren hastalarda aort genişleme hızı anlamlı olarak daha yüksek bulunmuş olup, bu akış tipinin dilatasyon hızı açısından bir risk belirteci olabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of Aortic Wall Shear Stress in Patients with Aortic Dilatation Objective: Aortic dilatation is a vascular pathology that often progresses asymptomatically but can lead to serious complications such as aneurysm and dissection. It has been reported that risk assessment based solely on aortic diameter is insufficient for predicting complications. This study aimed to investigate the prognostic value of wall shear stress (WSS) and flow patterns obtained from 4D cardiac magnetic resonance (CMR) imaging in asymptomatic patients with aortic dilatation detected by echocardiography. Methods: This single-centre, prospective, observational study included 33 patients diagnosed with ascending aortic dilatation by transthoracic echocardiography. All patients underwent two non-contrast 4D cardiac MRI scans approximately one year apart. Demographic data, comorbidities, laboratory results, medication use and left ventricular function were recorded. Aortic hemodynamic parameters and WSS were analysed using 4D flow MRI. Annual ascending aortic dilatation rate and WSS (maximum and mean) were calculated, and flow patterns were classified as laminar or non-laminar. The aortic wall was divided into 12 segments in the transverse plane and the segmental distribution of maximum WSS was assessed. Patients were categorized into two groups based on the presence or absence of rapid ascending aortic dilatation, and compared regarding WSS, flow pattern, left ventricular function, clinical-demographic features, and laboratory findings. Results: The average aortic dilatation rate over one year was 0.52 mm/year. No significant correlation was found between maximum and average WSS measurements and aortic dilatation rate. All patients with rapid aortic dilatation (n=5, 1.38±0.34 mm) had non-laminar flow patterns (100%) compared to only 35.7% in the non-rapid dilatation group (n=28, 0.37±0.30 mm), a statistically significant difference (p=0.008). No significant differences were found between the groups for maximum or mean WSS at either baseline or at follow-up, or for the annual change (∆) values (p>0.05). The most common location of maximum WSS was the 9th segment in both groups (80% vs. 46.4%), with no significant difference (p=0.497). In addition, no statistically significant differences in left ventricular function, comorbidities, demographics or laboratory parameters were observed (p>0.05). Conclusion: The aortic dilation rate was found to be significantly higher in patients exhibiting a non-laminar flow pattern, and we concluded that this flow type may be a risk indicator in terms of dilation rate.