HER2+ metastatik meme kanseri tanılı dual anti-HER2 tedavi alan hastalarda sistemik inflamatuar indeksler ile progresyonsuz sağkalım ve genel sağkalım arasındaki ilişki
Association of systemic inflammatory indices with progression-free and overall survival in patients with HER2-positive metastatic breast cancer treated with dual anti-HER2 therapy
- Tez No: 940086
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, İç Hastalıkları, Oncology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: PIV, SIRI, SII, metastatik meme kanseri, HER2 pozitif, pertuzumab, trastuzumab, PIV, SIRI, SII, metastatic breast cancer, HER2-positive, pertuzumab, trastuzumab
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Giriş ve Amaç: Kadınlarda en yaygın tanı alan malignite olan meme kanseri halen yüksek mortalite yükü yaratmaktadır. HER2 pozitif meme kanseri, invaziv meme kanserlerinin %15-20'sini oluşturmakta olup, metastatik evrede ilk basamak tedavi olarak trastuzumab ve pertuzumabın taksan ile kombine edildiği dual HER2 blokajı yaklaşımı uygulanmaktadır. Son yıllarda hemogram parametrelerinden türetilen sistemik inflamatuvar indeksler olan SII, SIRI ve PIV çeşitli malignitelerde prognozu öngörmede umut verici performans sergilemiştir. Çalışmamızda, HER2 pozitif metastatik meme kanseri tanılı dual anti-HER2 tedavi (trastuzumab + pertuzumab) alan hastalarda SII (Systemic Immune-Inflammation Index, Sistemik İmmün-İnflamasyon İndeksi), SIRI (Systemic Inflammation Response Index, Sistemik İnflamasyon Yanıtı İndeksi) ve PIV (Pan-Immune-Inflammation Value, Pan-İmmün-İnflamasyon Değeri) indeksleri ile progresyonsuz sağkalım (PFS) ve genel sağkalım (OS) arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi ve bu indekslerin prognostik rolünü ortaya koymayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız 01.01.2017 ile 01.10.2024 tarihleri arasında SBÜ Bakırköy Dr. Sadi Konuk Uygulama ve Araştırma Merkezi Tıbbi Onkoloji kliniğinde HER2 pozitif metastatik meme kanseri tanısıyla dual anti-HER2 tedavi alan 121 kadın hastayla, retrospektif ve tek merkezli olarak yapıldı. Hastaların dual anti-HER2 tedavi öncesi SII, SIRI ve PIV değerleri hesaplanıp not edildi ve bu değerler ile hastaların genel sağkalım (OS) ve progresyonsuz sağkalım (PFS) süreleri arasındaki ilişki incelendi. Bulgular: Hastaların düşük SII, SIRI, PIV gruplarında medyan genel sağkalımı sırasıyla 83.63, 83.62, 83.63 ay, yüksek SII, SIRI ve PIV gruplarındaysa sırasıyla 30.57, 28.23, 30.53 ay olarak ölçüldü, bu farklar istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Hastaların eşlik eden hastalıklarına göre SII, SIRI ve PIV değerlerinde anlamlı değişiklik olmadığı saptandı. Metastaz görülen bölge sayısının artmasıyla OS ve PFS değerlerinin azaldığı görülmekle birlikte bu fark istatistiksel anlamlılığa ulaşmadı. SII, SIRI ve PIV değerlerinin artmasıyla progresyonsuz sağkalım ve genel sağkalım sürelerinin istatistiksel açıdan anlamlı ölçüde kısaldığı saptandı. Sonuç: Çalışmamızda SII, SIRI ve PIV endekslerinin OS ve PFS'yi öngörmede prognostik belirteç olarak kullanılabileceği gösterilmiştir. HER2 pozitif metastatik meme kanseri tanılı dual anti-HER2 tedavisi alan hastalarda sistemik inflamasyon indeksleri klinik pratiğe entegre edilip, hastalarda prognozu öngörmede kullanılabilirler.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Breast cancer, the most commonly diagnosed malignancy among women, continues to impose a substantial mortality burden. HER2-positive breast cancer accounts for approximately 15–20% of all invasive breast cancers. In the metastatic setting, first-line treatment typically involves dual HER2 blockade with trastuzumab and pertuzumab in combination with a taxane. In recent years, systemic inflammatory indices derived from complete blood count parameters—namely the Systemic Immune-Inflammation Index (SII), the Systemic Inflammation Response Index (SIRI), and the Pan-Immune-Inflammation Value (PIV)—have demonstrated promising prognostic value in various malignancies. This study aims to evaluate the relationship between the SII, SIRI, and PIV indices and progression-free survival (PFS) as well as overall survival (OS) in patients with HER2-positive metastatic breast cancer receiving dual anti-HER2 therapy (trastuzumab and pertuzumab), and to elucidate the prognostic significance of these indices. Material and Methods: This retrospective, single-center study was conducted with 121 female patients diagnosed with HER2-positive metastatic breast cancer who received dual anti-HER2 therapy between January 1, 2017 and October 1, 2024 at the Medical Oncology Department of SBÜ Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital. Pre-treatment SII, SIRI, and PIV values were calculated and recorded. The relationships between these indices and the patients' OS and PFS durations were analyzed. Results: The median overall survival in the low SII, SIRI, and PIV groups was 83.63, 83.62, and 83.63 months, respectively, while in the high SII, SIRI, and PIV groups it was 30.57, 28.23, and 30.53 months, respectively—differences that were statistically significant. No significant variation in SII, SIRI, or PIV values was observed based on patients' comorbidities. Although an increasing number of metastatic sites was associated with decreased OS and PFS, this trend did not reach statistical significance. In contrast, higher SII, SIRI, and PIV values were significantly associated with shorter progression-free and overall survival durations. Conclusion: Our study demonstrated that the SII, SIRI, and PIV indices may serve as prognostic biomarkers for OS and PFS prediction. In patients with HER2-positive metastatic breast cancer receiving dual anti-HER2 therapy, systemic inflammatory indices can be integrated into clinical practice to assist in prognostic stratification.