Cinsel aktivitesi olmayan total pelvik organ prolapsusu olan hastalarda total vajinektominin etkinliği
The effectiveness total vaginectomy in patients with complete pelvic organ prolapse who are not sexually activite
  1. Tez No: 940096
  2. Yazar: SENEM ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET OKAN ÖZKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Total Pelvik Organ Prolapsusu, Vajinektomi, Memnuniyet Anketi, Total Pelvic Organ Prolapse, Vaginectomy, Satisfaction Survey
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Giriş: Pelvik organ prolapsusu (POP), vajinal duvarların, serviksin ya da vajinal kafın normal anatomik konumundan aşağıya doğru yer değiştirmesiyle karakterize edilen bir durumdur. Bu hastalık, etkilenen kadınların yalnızca günlük yaşam kalitesini değil, aynı zamanda cinsel yaşamlarını da olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Literatürde, POP' un cerrahi tedavisi amacıyla zaman içerisinde çok sayıda farklı cerrahi yöntem geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Biz de total pelvik organ prolapsusu olan, POPQ evrelemesine göre evre 4 pelvik organ prolapsusu olan, cinsel aktif olmayan yaşlı hastalarda vajinektomi cerrahisi üzerine bir çalışma yaptık. Total vajinektomi yapılan postoperatif minimum 6 ayını doldurmuş ve postoperatif süreçte kontrolünü yaptğımız hasta grubumuza yaptığımız cerrahinin hasta konforuna yönelik faydasını belirleyebilmek için bir anket oluşturarak yapılan cerrahinin etkinliğini araştırdık. Materyal ve Yöntem: Ocak 2014 ile Ekim 2024 tarihleri arasında, Süleyman Demirel Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği‟nde Prof. Dr. M. Okan Özkaya tarafından muayenesi gerçekleştirilen ve semptomatik total pelvik organ prolapsusu tanısı alarak cerrahi tedavi uygulanan 62 olgudan, belirlenen kriterleri karşılayan 36 kadın hasta bu çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcıların demografik özellikleri kaydedilmiştir. Çalışma kapsamındaki tüm hastaların preoperatif dönemdeki POP-Q evrelemesi Evre 4 olarak saptanmıştır. Postoperatif dönemde 6. ayını tamamlayan hastalara, hasta memnuniyetini değerlendirmeye yönelik 6 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel yöntemlerle analiz edilerek değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmada cerrahi prosedür uygulanan hastaların yaş ortalaması 71,22±7,50 yıl, boy ortalaması 158,22±5,09 cm, kilo ortalaması 66,75±9,95 kg ve BMI ortalaması 26,61±3,78 kg/m2 olarak saptanmıştır. Bu sonuçlar benzer çalışmalar ile uyumlu idi. Preoperatif hasta evrelerinin evre 4 hastalar oluşturmaktaydı. Postoperatif 6.ayını dolduran hiçbir hastada desensu izlenmedi. Tartışma ve Sonuç: Tüm bu veriler, çalışmamızın bulgularının güncel literatürle uyumlu olduğunu ve obliteratif cerrahilerin, özellikle ileri yaş ve cinsel aktivite beklentisi olmayan hastalarda, yüksek hasta memnuniyeti ve belirgin semptomatik iyileşme sağladığını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Pelvic organ prolapse (POP) is characterized by the downward displacement of the vaginal walls, cervix, or vaginal cuff from their normal anatomical positions. This condition can significantly impact the quality of life and sexual functioning of affected women. Over the years, numerous surgical techniques have been developed and utilized for the treatment of POP. In this study, we focused on elderly, non–sexually active women diagnosed with stage 4 total pelvic organ prolapse (according to the POP-Q classification) and evaluated the outcomes of vaginectomy surgery. We aimed to assess the effectiveness of this surgical procedure in terms of patient comfort by administering a satisfaction questionnaire to patients who had undergone total vaginectomy and had completed a minimum of 6 months of postoperative follow-up. Materials and Methods: Between January 2014 and October 2024, a total of 36 women were included in the study from among 62 patients who had been examined and surgically treated for symptomatic total pelvic organ prolapse by Prof. Dr. M. Okan Özkaya at the Department of Obstetrics and Gynecology, Süleyman Demirel University. Demographic data of the patients were collected. All included patients had stage 4 prolapse preoperatively according to the POP-Q staging system. A six-question satisfaction survey was administered to those who had completed 6 months postoperatively. The results were analyzed using statistical methods. Results: The mean age of patients who underwent the surgical procedure was 71.22±7.50 years, mean height was 158.22±5.09 cm, mean weight was 66.75±9.95 kg, and mean BMI was 26.61±3.78 kg/m2 . These findings were consistent with similar studies. All patients included in the study had stage 4 prolapse preoperatively. No recurrence of prolapse was observed in any patient at the 6-month postoperative follow-up. Discussion and Conclusion: These findings support that the results of our study are consistent with current literature and suggest that obliterative procedures, particularly in elderly patients without sexual activity expectations, provide high patient satisfaction and significant symptomatic improvement.