Açık kalp cerrahisi geçiren hastalarda kinezyofobinin mobilizasyon üzerine etkisi
The effect of kinesiophobia on mobilization in patients undergoing open-heart surgery
  1. Tez No: 940095
  2. Yazar: ALEYNA TUFAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GİZEM KUBAT BAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Open-heart surgery, surgical nursing, nursing care, mobilization, kinesiophobia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırma açık kalp cerrahisi geçiren bireylerde kinezyofobinin mobilizasyon düzeyi üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak yürütüldü. Araştırmanın evrenini Aralık 2024–Nisan 2025 tarihleri arasında İstanbul'daki bir kamu eğitim ve araştırma hastanesi ile bir vakıf üniversitesine bağlı eğitim ve araştırma hastanesinin yoğun bakımda yatan açık kalp ameliyatı olan hastalar oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini dahil edilme kriterlerini karşılayan 96 hasta oluşturmaktadır. Veriler“Kişisel Bilgi Formu”“Tampa Kinezyofobi Ölçeği”,“Yoğun Bakım Ünitesi Mobilizasyon Ölçeği”kullanılarak yapıldı. Verilerin değerlendirilmesinde parametrik değişkenlerin karşılaştırılması amacıyla iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi (t test) kullanılırken, parametrik olmayan değişkenlerin karşılaştırılmasında Mann Whitney U testi ve Kruskall Wallis H testi kullanıldı. Veriler SPSS 25.0 programı kullanılarak analiz edildi.. Hastaların %76'sı erkek, yaş ortalaması 58.30 ± 0.66 olup, beden kitle indeksi ortalaması 27.53 ± 0.60'tır. Hastaların %83.3'ü en az bir kronik hastalığa sahiptir. Hastaların sigara kullanım oranı %38.5, alkol kullanımı %3.1'dir. Kinezyofobi ölçeği toplam puan ortalaması 46.81 ± 6.51; Yoğun Bakım Ünitesi Mobilizasyon Ölçeği toplam puan ortalaması 5.48 ± 0.73 olarak hesaplandı. Yoğun Bakım Ünitesi Mobilizasyon düzeyi ile kinezyofobi düzeyi arasında negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulundu. Araştırmada mobilizasyon düzeyini kadın cinsiyetine sahip olmak ve sigara kullanımı istatistiksel olarak anlamlı şekilde etkilerken , kinezyofobi düzeyi açısından ise medeni durum, hastanın ameliyat öyküsüne sahip olması ve ailede kalp hastalığı bulunması anlamlı fark oluşturan değişkenler olarak belirlendi. Sonuç olarak açık kalp cerrahisi geçiren hastaların kinezyofobi düzeyi arttıkça mobilizasyon düzeyleri azalmaktadır. Mobilizasyon ve kinezyofobi düzeylerinin bireyler arasında farklılık gösterdiği , bazı kişisel özelliklerin bu durumu anlamlı etkilediği görülmektedir. Anahtar Sözcük: Açık kalp cerrahisi, cerrahi hemşireliği, hemşirelik bakımı, mobilizasyon, kinezyofobi
Özet (Çeviri)
This descriptive and cross-sectional study was conducted to determine the effect of kinesiophobia on the level of mobilization in individuals who underwent open-heart surgery. The population of the study consisted of patients who underwent open-heart surgery and were hospitalized in the intensive care units of a public training and research hospital and a foundation university hospital in Istanbul between December 2024 and April 2025. The sample included 96 patients who met the inclusion criteria. Data were collected using the“Personal Information Form”, the“Tampa Scale for Kinesiophobia”, and the“Intensive Care Unit Mobilization Scale”. For data analysis, the independent samples t-test was used to compare parametric variables, while the Mann-Whitney U test and Kruskal-Wallis H test were used for non-parametric variables. Data were analyzed using SPSS 25.0 software. Of the patients, 76% were male, with a mean age of 58.30 ± 0.66 years and a mean body mass index of 27.53 ± 0.60. Additionally, 83.3% of the patients had at least one chronic disease. The rates of smoking and alcohol use were 38.5% and 3.1%, respectively. The mean total score on the Tampa Scale for Kinesiophobia was 46.81 ± 6.51, and the mean total score on the Intensive Care Unit Mobilization Scale was 5.48 ± 0.73. A statistically significant negative correlation was found between the level of mobilization and the level of kinesiophobia. While female sex and smoking status significantly affected mobilization levels, marital status, a history of surgery, and the presence of cardiovascular disease in the family were identified as variables that significantly influenced kinesiophobia. In conclusion, as kinesiophobia levels increase in patients undergoing open-heart surgery, their mobilization levels decrease. It was observed that both mobilization and kinesiophobia levels varied among individuals and were significantly affected by certain personal characteristics.