Üriner inkontinanslı bireylerde kegel egzersizleri ve 360 derece ekspanse diyaframsolunum paterni eğitiminin etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectivenes of kegel exercises and 360-degree expansive diaphragmatic breathing pattern training in inviduals with urinary incontinence
- Tez No: 940131
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER ŞEVGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kegel egzersizleri, üriner inkontinans, diyafram solunumu, torasik diyafram, Kegel exercises, urinary incontinence, diaphragmatic breathing, thoracic diaphragm
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışma, üriner inkontinansın tedavisinde Kegel egzersizleri ile 360 derece ekspanse diyafram solunum paterninin etkinliğini karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Çalışma, 15 Haziran 2023- 12 Eylül 2024 tarihleri arasında üriner inkontinans semptomları bulunan 66 kadın katılımcı üzerinde gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar deney ve kontrol gruplarına rastgele atanarak, ön-test ve son-test yöntemi ile değerlendirilmiştir. Kontrol grubundaki bireylerden Kegel egzersizlerini uygulamaları istenirken, deney grubundaki bireylerden bu egzersizlere ek olarak 360 derece ekspanse diyafram solunumu egzersizlerini de yapmaları istendi. Egzersizler 8 hafta boyunca haftada 3 gün, günde 2 kere olacak şekilde uygulandı. Tüm katılımcılar tedavi öncesinde ve tedavi sonrasında Üriner İnkontinans Yaşam Kalitesi Anketi, King Sağlık Anketi ve İnkontinans Şiddeti İndeksi ile değerlendirilerek elde edilen veriler analiz edildi. Çalışmada hem kontrol hem de deney grubunda İnkontinans Şiddeti İndeksi ve Semptom Ciddiyet skalasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p0,05). Her iki grupta da toplam yaşam kalitesi puanlarında artış sağlanırken (p0,05). Gruplar arası karşılaştırmalarda ise İnkontinans Şiddet İndeksi, Üriner İnkontinans Yaşam Kalitesi Anketi ve King Sağlık Anketi açısından anlamlı bir farklılık bulunamadı (p>0,05). Kegel egzersizleri ile birlikte uygulanan 360 derece ekspanse diyafram solunumunun sadece Kegel egzersizi uygulanan gruba göre herhangi bir üstünlüğü bulunamadı.
Özet (Çeviri)
This study aims to compare the effectiveness of Kegel exercises and the 360- degree expansive diaphragmatic breathing pattern in the treatment of urinary incontinence. The study was conducted with 66 female participants experiencing symptoms of urinary incontinence between June 15, 2023, and September 12, 2024. Participants were randomly assigned to experimental and control groups and evaluated using pre-test and post-test methods. Individuals in the control group were instructed to perform Kegel exercises, while participants in the experimental group were asked to perform both Kegel exercises and 360-degree expansive diaphragmatic breathing exercises. The exercises were applied three times a week for eight weeks, with two sessions per day. All participants were assessed before and after treatment using the Urinary Incontinence Quality of Life Questionnaire, the King Health Questionnaire, and the Incontinence Severity Index, and the obtained data were analyzed. There was a statistically significant difference in the Incontinence Severity Index and Symptom Severity Scale in both the control and experimental groups (p0.05). While an increase was observed in the overall quality of life scores in both groups (p0.05). In intergroup comparisons, no significant difference was found in terms of the Incontinence Severity Index, Urinary Incontinence Quality of Life Questionnaire, and King's Health Questionnaire (p>0.05). No superiority was found for 360-degree expansive diaphragm breathing combined with Kegel exercises compared to the group that performed only Kegel exercises.