From guestworkers to Turks and then tu Muslims? Forms of societal barriers that maintain inequality of migrant Turks in Germany
Misafir işçilerden Türklere ve sonra Müslümanlara? Almanya'daki Türk göçmenlerin eşitsizliğini güçlendiren toplumsal bariyerler
- Tez No: 94014
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET OKYAYUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Asimetrik grup ilişkileri, sosyal eşitsizlik, göç, Elias, Tajfel. ıv. ^- - "'^K-Uiili, Asymmetrical intergroup relations, inequality, migration, Elias, Tajfel. Ill
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
öz MİSAFİR İŞÇİLERDEN TÜRKLERE VE SONRA MÜSLÜMANLARA? ALMANYA'DAKİ TÜRK GÖÇMENLERİN EŞİTSİZLİĞİNİ GÜÇLENDİREN TOPLUMSAL BARİYERLER Öztürk Çil, Ece Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet Okyayuz Aralık 2000, 109 sayfa Bu çalışmanın amacı, göç bağlamında Türkler ve Almanlar arasındaki ilişkiyi Elias ve Tajfel'in teorilerini kullanarak asimetrik gruplararası ilişki olarak incelemektir. Bu ilişki içindeki grupların tavırları ve stratejileri iç ve dıs perspektiflerden incelenecektir. Çalışmanın temel tezi, kırk yıllık süreçte eşitsizliği koruyan mekanizmaların özünün aynı kaldığı ve son on yılda İslam ve Almanya'nın birleşmesi bağlamında yoğunlaştığıdır. Ocak 2000 de yürürlüğe giren yeni Alman Vatandaşlık Yasası formel eşitliğin sağlanması yönündeki önlemleri ön plana çıkarsa dahi, ilişkinin özünü belirleyen ve kırk yıldır var olan sosyal eşitsizlik bugün de sürmektedir. Çalışmada ayrıca, Almanya'da İslam tartışmalarının göç bağamındaki gruplararası asimetrik ilişkiden ve onun tarihinden bağımsız olarak kavranamayacağının da altı çizilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FROM GUESTWORKERS TO TURKS. AND THEN TO MUSLIMS? FORMS OF SOCIETAL BARRIERS THAT MAINTAIN INEQUALITY OF MIGRANT TURKS IN GERMANY Öztürk Çil, Ece M.S., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet Okyayuz December 2000, 109 pages This thesis aimed at analyzing the relationship between Turks and Germans in the migration context from the point of asymmetrical intergroup relations by employing the theories of Norbert Elias and Henri Tajfel. Attitudes and strategies of the groups in the relationship will be examined from the inner and outer perspectives. The main thesis is that in the forty years process, the essence of the mechanisms which maintain the inequality prevailed and in the last decade intensified in the context of Islam and the reunification of Germany. Although the new German Naturalization Law which entered into force in January 2000, brought to the fore the measures to promote formal equality, social inequality which determined the essence of the relationship and existed throughout the 40 years still prevails. In this study it will also be argued that the debates on Islam in Germany couldn't be grasped independent of the asymmetrical intergroup relationship in the migration context and its history.