The Relationship between dating and self-esteem
Flört ve benlik saygısı arasındaki ilişki
  1. Tez No: 94013
  2. Yazar: MELEK ÇANAKÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN TEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Flört, Anne-Baba Tutumu, Benlik Saygısı. VI, Dating, Parental Attitudes, Self-Esteem. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
oz FLÖRT VE BENLİK SAYGISI ARASINDAKİ İLİŞKİ Çanakçı, Melek Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. EsinTezer Şubat 2000, 97 sayfa Bu çalışmanın amacı kız ve erkek öğrencilerin flört ilişkileri ile benlik saygıları arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Kız ve erkek öğrencilerin anne-babalarının flörte yönelik tutumları, ilişki statüleri ve ilişkiden sağladıkları doyum ile benlik saygıları arasındaki ilişki de incelenmiştir. Araştırmaya gönüllü olarak katılan 326 (148 kız, 178 erkek) ODTÜ öğrencisine Bilgi Toplama Anketi (Demographic Inventory-DI) ve TC YÜKSEKÖĞRETİM KORULU DOKÜMANTASYON MERKEZİRosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (Rosenberg Self-Esteem Scale- RSS) uygulanmıştır. Öğrencilerin benlik saygısı puanlarına uygulanan varyans analizi sonuçları ilişkinin zamanlaması esas alınarak oluşturulan dört ayrı flört deneyimi grubu ve annenin flörte yönelik tutumu temel etkilerinin istatistiksel olarak anlamlı olduğunu göstermiştir. Bu sonuçlara göre, şu anda flört etmekte olan öğrencilerle hiç flört etmemiş öğrenciler, her zaman flört eden öğrencilere oranla daha düşük benlik saygısına sahiptirler. Ayrıca sonuçlar, şu anda flört etmekte olan öğrencilerin önceden flört etmiş öğrencilere oranla daha düşük benlik saygısına sahip olduğunu göstermiştir. Annenin flörte yönelik olumsuz-tarafsız- olumlu tutumu benlik saygısı puanları üzerinde belirgin farklar ortaya koymamıştır. İlişkiden sağlanan doyum ile benlik saygısı arasında anlamlı olumlu bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELATIONSHIP BETWEEN DATING AND SELF-ESTEEM Çanakçı, Melek M.S., Department of Educational Sciences Supervisor: Assoc. Prof. Dr. EsinTezer February 2000, 97 pages The purpose of the present study was to investigate the relationship between dating and self-esteem of male and female students. Parental attitudes toward dating, relational status and relational satisfaction were also examined in relation to self-esteem of male and female students. IllDemographic Inventory (Dİ) and the Rosenberg Self-Esteem Scale (RSS) were administered to 326 (148 females, 178 males) METU students who volunteered to participate to the study. The results of the ANOVA employed to the students' self-esteem scores yielded significant main effects of four groups of dating experience established on the basis of timing of involvement and mother's attitudes toward dating. These results indicated that students who were“presently”dating and those who have“never”experienced dating have lower self-esteem compared to those who“always”experience dating. Further, results revealed that students who were“presently”dating significantly have lower self-esteem compared to those who were“previously”dating. Besides, slightly significant differences were observed among self-esteem scores in terms of negative-neutral-positive mother's attitudes toward dating. Significant positive correlation was found between relational satisfaction and self-esteem.