Kritik doğuştan kalp hastalıklı yenidoğanlarda yapılan transkateter girişimsel kardiyak işlemlerin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of transcatheter interventional cardiac procedures in newborns with critical congenital heart diseases
- Tez No: 940155
- Danışmanlar: PROF. DR. FADLİ DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: yenidoğan, girişimsel işlem, kardiyak kateterizasyon, kritik konjenital kalp hastalıkları, komplikasyon, newborn, interventional procedure, cardiac catheterization, critical congenital heart diseases, complications
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Kritik doğuştan kalp hastalıklı yenidoğanlarda yapılan transkateter girişimsel kardiyak işlemlerin retrospektif değerlendirilmesi Amaç: Kardiyak malformasyonlar, yenidoğanlarda en sık ölüme neden olan malformasyonlardır. Yenidoğanlarda kritik konjenital kalp hastalıklarının erken tanı ve tedavisi morbidite ve mortalitenin azaltılması açısından son derece önemlidir. Çalışmamızda hastanemize kritik konjenital kalp hastalığı tanısıyla yatırılan ve yenidoğan döneminde girişimsel kardiyak işlem yapılan hastaların sonuçları ve bu sonuçları etkileyen faktörlerin retrospektif değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Hastanemizde 1993-2023 yılları arasında Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı tarafından kritik konjenital kalp hastalığı nedeniyle tedavi amaçlı kalp kateterizasyonu ve anjiyokardiyografi işlemi yapılan yenidoğan ve prematüre hastalarda tanı koyma yöntemleri, işlem sonuçları, komplikasyonları, mortalite oranları ve etkileyen faktörler değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya kritik konjenital kalp hastalığı nedeniyle girişimsel kardiyak işlem uygulanan 430 hasta alınmıştır. Hastaların 259'u (% 60,2) erkek, 171'i (% 39,8) kız olup, erkek/kız oranı 1,5/1'dir. Hastaların 37'si (% 8,6) pretermdi. İşlem sırasında yaş ortalaması 16 (ortanca 14 gün; 1–64 gün). Hastaların % 56'sına (n=242) semptomatik olduğunda, % 26'sına (n=111) tarama muayene ile, % 18'ine (n=77) fetal ekokardiyografi ile tanı konulmuştu. Hastaların % 38'ini (n=165) pulmoner dolaşımın duktusa bağlı olduğu hastalıklar, % 34'ünü (n=145) sistemik dolaşımın duktusa bağlı olduğu hastalıklar, % 28'ini (n=120) ise büyük arter transpozisyonu oluşturmaktaydı. Tedavi amaçlı yapılan girişimsel işlemlerden 141'i (% 33) balon atriyal septostomi, 127'si (% 30) pulmoner balon valvüloplasti, 93'ü (% 22) balon anjiyoplasti, 45'i (% 10) aort balon valvüloplasti, 24'ü (% 5) duktusa stent uygulaması işlemi idi. Tüm işlemlerin % 84'ü (n=362) başarılı işlem olarak değerlendirildi. Girişimsel kardiyak işlem yapılan hastaların 109'unda (% 25,3) minör, 23'ünde (% 5,3) majör komplikasyon görülmüştür. En sık karşılaşılan minör komplikasyon ekstremitede geçici dolaşım bozukluğu, majör komplikasyon ise transfüzyon gerektiren kanama idi. Sonuç: Son yıllarda teknolojideki ilerlemeler sonucunda pediyatrik kardiyak girişimsel işlemler, yenidoğanlarda da birçok durumda cerrahiye alternatif hale gelmiştir. Yenidoğanlara uygulanan girişimsel kardiyak işlemlerin türü ve sıklığı yıllar içerisinde değişime uğramıştır. Yenidoğanlarda komplikasyon görülme sıklığı daha yüksek olsa da merkezlerin deneyimleri arttıkça ve teknoloji geliştikçe komplikasyonlar giderek azalmaktadır. Erken tanı olanaklarının daha sık ve etkin kullanılması morbidite ve mortaliteyi daha da azaltacaktır.
Özet (Çeviri)
Retrospective Evaluation of Transcatheter Interventional Cardiac Procedures in Newborns with Critical Congenital Heart Diseases Aim: Cardiac malformations are the most common cause of mortality in newborns. Early diagnosis and treatment of critical congenital heart diseases in newborns are crucial for reducing morbidity and mortality. This study aims to retrospectively evaluate the outcomes of patients admitted to our hospital with a diagnosis of critical congenital heart disease who underwent interventional cardiac procedures during the neonatal period, and to assess the factors influencing these outcomes. Methods: Between 1993 and 2023, diagnostic methods, procedural outcomes, complications, mortality rates, and influencing factors were evaluated in newborns and premature infants who underwent diagnostic cardiac catheterization and angiocardiology procedures for the treatment of critical congenital heart disease by the Department of Pediatric Cardiology at our hospital. Results: In this study, interventional cardiac procedures were performed on 430 patients with critical congenital heart disease. Of the patients, 60.2% were male, 39.8% were female, with a male-to-female ratio of 1.5:1. Preterm infants constituted 8.6%, and the average age during the procedure was 16 days (median 14 days; 1–64 days). Diagnosis was established in 56% of patients when symptomatic, 26% through screening examinations, and 18% via fetal echocardiography. Among the patients, 38% had diseases related to the ductus in the pulmonary circulation, 34% had diseases related to the ductus in the systemic circulation, and 28% had transposition of the great arteries. Therapeutic interventional procedures included 33% balloon atrial septostomies, 30% pulmonary balloon valvuloplasties, 22% balloon angioplasties, 10% aortic balloon valvuloplasties, and 5% ductal stent placement procedures. Overall, 84% of the procedures (n=362) were considered successful. Among all patients who underwent interventional cardiac procedures, 25.3% (109 patients) experienced minor complications, and 5.3% (23 patients) experienced major complications. The most common minor complication was temporary circulation disturbance in the extremities, while transfusion-requiring bleeding stood out among major complications. Conclusion: In recent years, technological advancements have made pediatric cardiac interventional procedures an alternative to surgery in many cases, even in newborns. The type and frequency of interventional cardiac procedures in newborns have undergone changes over the years. Although complications are more frequent in newborns, with increasing experience in centers and advancing technology, complications are gradually decreasing. The more frequent and effective use of early diagnostic opportunities will further reduce morbidity and mortality.