Kalp yetersizliği tedavisi alan ventriküler septal defektli süt çocuklarında aldosteron ve galektin 3 arasındaki ilişki ve klinik önemi
The relationship between aldosterone and galectin-3 and its clinical importance in infant with ventricular septal defect treated heart failure
- Tez No: 566472
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ARGUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: vsd, kalp yetersizliği, galektin-3, aldosteron, vsd, heart failure, galectin-3, aldosteron
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Kalp yetersizliği (KY) kalbin yapısal veya fonksiyonel hastalıklarından kaynaklanan, vücudun metabolik ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde yeterli kan pompalayamaması sonucu oluşan sistemik ve pulmoner konjesyon ile karakterize klinik bir durumdur. Çocuklarda kalp yetersizliği, nörohormonal ve moleküler bozuklukların eşlik ettiği, ödem, solunum sıkıntısı, büyüme geriliği, egzersiz intoleransı gibi karakteristik semptom ve bulgulara neden olan, vasküler ve vasküler olmayan patolojiler nedeniyle ortaya çıkan ilerleyici bir klinik ve patofizyolojik sendrom olarak da tanımlanabilir. Süt çocukluğu döneminde doğuştan kalp hastalıkları kalp yetersizliğinin en sık nedenidir. Kalp yetersizliğinde dejenerasyonu hızlandıran toksik etkilerin nedenleri araştırılmıştır. En çok araştırılan mekanizma, nöro-hormonal model olarak bilinir. Gelişen klinik ve preklinik kanıtlar, aldosteronun kardiak hipertrofi, fibrozis, arteriyel sertlik, iltihaplanma ve oksidatif stres gibi değişiklikleri de içeren kardiyovasküler yeniden şekillenme ve hastalıklarda önemli bir patofizyolojik rol oynadığını göstermektedir. Galektin-3 (Gal-3), bir ß-galaktosid bağlayıcı lektin ailesinin bir üyesi olan 29 ila 35 kDa proteinidir ve son kanıtlar aldosteronun aracılığıyla galektin-3' ün, inflamasyon, fibrozis ve kalp yetersizliğinde kritik bir rolü olduğunu gösterir. Bu çalışmada amacımız, ventriküler septal defektli süt çocuklarında kalp yetersizliği patogenezinde yer alan renin anjiotensin aldosteron sisteminin(RAAS) aktivasyonu ve aldosteron ile myokard fibrozisinde önemli rolü olan galektin-3'ün ilişkisi ve bunun klinik yansımasını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Kayseri S.B.Ü. Şehir Hastanesi çocuk kardiyoloji polikliniğine başvuran 0-2 yaş arasında 26'sı kız, 18'i erkek olmak üzere toplam 44 hasta çalışmaya dahil edildi. Yapılan muayene ve tetkikler sonucunda ventriküler septal defekt ve kalp yetersizliği tanısı ve tedavisi alan, altta yatan başka kronik hastalığı olmayan, ek kardiyak patolojisi olmayan 13 kız, 9 erkek toplam 22 hasta çalışmaya hasta grubu olarak alındı. Kronik hastalığı ve kardiyak patolojisi olmayan 13 kız, 9 erkek toplam 22 sağlıklı çocuk kontrol grubu olarak alındı. Muayene sırasında akut veya kronik herhangi bir sistemik hastalığı (enfeksiyonlar dahil) olan, çalışmaya alınmadan önce kalp hastalığı için veya başka bir hastalık için ilaç kullanan ve 2 yaşından büyük olan hastalar çalışmaya alınmadı. Bulgular: Bu çalışmaya kalp yetersizliği tedavisi alan ventriküler septal defektli 13'ü kız, 9' u erkek 22 hasta ve 13'ü kız, 9' u erkek 22 kontrol grubu olmak üzere 44 olgu dahil edilmiştir. Çalışmamızda kilo, galektin-3, LVIDd, LVIDd z-skoru, LVDs, LVDs z-skoru, NT-proBNP ve Hb düzeyleri hasta ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p3.62: hasta, ≤3.62: kontrol) ve NT-proBNP düzeyi için optimal kesim değeri 96.42 (>96.42: hasta, ≤96.42: kontrol) olarak bulunmuştur. Galektin-3 belirtecinin duyarlılığı %59.1, seçiciliği ise %86.4 bulunmuştur. Galektin-3 > 3.62 için gerçekte hasta olan bireylerin, %59.1'i hasta; gerçekte kontrol olan bireylerin %86.4'ü kontrol olarak tahmin edilebilmektedir. NT-proBNP belirtecinin duyarlılığı %90.9, seçiciliği ise %63.6 bulunmuştur. NT-proBNP > 96.42 için gerçekte hasta olan bireylerin, %90.9'u hasta; gerçekte kontrol olan bireylerin %63.6'sı kontrol olarak tahmin edilebilmektedir. Sonuç: Ventriküler septal defekti olan KY tedavisi alan süt çocuklarında, beklendiği gibi sol ventriküler dilatasyon ve NT-proBNP artışı görülmektedir. Bu hastalarda galectin-3 önemli düzeyde artmaktadır. NT-proBNP ile galectin-3 arasında korelasyon olmaması galectin-3' ün dilatasyon dışı mekanizmalar ile indüklendiğini düşündürmektedir. Galectin-3, NT-proBNP gibi bir biomarker olarak kullanılabilir. ACE inhibitörü kullanan bu hastalarda aldosteron seviyesi artmamaktadır. Aldosteronun artmamasına rağmen galektin-3' ün artması farklı patofizyolojik mekanizmalar olduğunu düşündürmektedir. Sonuç olarak; galektin-3 VSD' li hastalarda LV dilatasyonundan bağımsız bir biomarker olarak kullanılabilir ve galektin-3 yolağında inhibisyon hastalığınpatofizyolojisi üzerinden tedavi planlamayı sağlayabileceğinden bu hastalarda karşılaşılan morbidite ve mortaliteyi azalatabilir.
Özet (Çeviri)
Objectives: Heart failure (HF) is a clinical condition characterized by systemic and pulmonary congestion caused by structural or functional diseases of the heart, caused by the inability to pump enough blood to meet the metabolic needs of the body. It may also be defined as a progressive clinical and pathophysiological syndrome in children with heart failure, neurohormonal and molecular disorders, resulting in vascular and non-vascular pathologies that cause characteristic symptoms and signs such as edema, respiratory distress, growth retardation, exercise intolerance. Congenital heart disease in infancy is the most common cause of heart failure. The causes of toxic effects that accelerate degeneration in heart failure were investigated. The most studied mechanism is known as the neuro-hormonal model. Developing clinical and preclinical evidence suggests that aldosterone plays an important pathophysiological role in cardiovascular remodeling and disease, including changes such as cardiac hypertrophy, fibrosis, arterial stiffness, inflammation and oxidative stress. Galectin-3 (Gal-3) is a 29 to 35 kDa protein, a member of a β-galactoside-binding lectin family, and recent evidence suggests that aldosterone-mediated galectin-3 has a critical role in inflammation, fibrosis and heart failure. The aim of this study was to investigate the activation of the renin angiotensin aldosterone system (RAAS), which is involved in the pathogenesis of heart failure in infants with ventricular septal defect, and the relationship of galectin-3, which plays an important role in aldosterone and myocardial fibrosis, and its clinical implications. Materials and Methods: A total of 44 patients, 26 girls and 18 boys, aged 0-2 years who applied to the pediatric cardiology outpatient clinic of Kayseri City Hospital were included in the study. As a result of examinations and investigations, 22 patients (13 girls, 9 boys) with ventricular septal defect and heart failure diagnosis and treatment, without any other underlying chronic disease and no additional cardiac pathology were included in the study. Twenty-two healthy children (13 girls, 9 boys) without chronic disease and cardiac pathology were included in the control group. Patients with any acute or chronic systemic disease (including infections) during the examination, taking medication for heart disease or other disease prior to enrollment and older than 2 years of age were excluded from the study. Results: Twenty-two patients with ventricular septal defect (13 female and 9 male) and twenty-two controls (13 female and 9 male) were included in this study. In our study, weight, galectin-3, LVIDd, LVIDd z-score, LVDs, LVDs z-score, NT-proBNP and Hb levels were found statistically significant between patient and control groups (p 3.62: patient, ≤3.62: control) and the optimal cut-off value for NT-proBNP was 96.42 (> 96.42: patient, ≤96.42: control). Sensitivity and selectivity of Galectin-3 marker were 59.1% and 86.4%, respectively. For Galectin-3> 3.62, 59.1% of the patients actually were ill; in fact, 86.4% of individuals with control can be estimated as control. The sensitivity and selectivity of NT-proBNP marker were 90.9% and 63.6%, respectively. Conclusion: Infants with HF who have ventricular septal defect have left ventricular dilatation and increased NT-proBNP as expected. Galectin-3 is significantly increased in these patients. The lack of correlation between NT-proBNP and galectin-3 suggests that galectin-3 is induced by non-dilatation mechanisms. Galectin-3 can be used as a biomarker such as NT-proBNP. Aldosterone levels do not increase in these patients using ACE inhibitors. Although aldosterone did not increase, galectin-3 increased, suggesting different pathophysiological mechanisms. As a result; In patients with VSD, galectin-3 can be used as a biomarker independent of LV dilatation and inhibition of the galectin-3 pathway may reduce the morbidity and mortality encountered in these patients as it may provide treatment planning through the pathophysiology of the disease.