The future of solar ınvestments ın morocco
Fas'taki güneş enerjisi yatirimlarinin geleceği
  1. Tez No: 940168
  2. Yazar: IMAN REDA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VEDAT ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş Enerjisi Yatırımı, Teknolojik İlerlemeler, Sosyoekonomik Etkiler, Yenilenebilir Enerji Politikaları, Sera Gazı Emisyonları, Solar Energy Investment, Technological Advancement, Socioeconomic Impacts, Renewable Energy Policies, Greenhouse Gas Emission
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu tez, ülkenin mevcut durumuna, siyasi manzaraya, teknolojik ilerlemelere ve sosyo-ekonomik ve çevresel etkilere odaklanarak, Fas'taki güneş enerjisi yatırım potansiyelinin derinlemesine incelenmesini sağlıyor. Ülkenin gelecekteki eğilimlerini de araştırıyor. Soruşturma En yüksek güneş ışınlı bölgeleri belirlemek ve değerlendirmekle başlıyor. Analize göre, Fas'nun güney ve doğu bölgeleri 2200 kWh/m2'lik etkileyici ortalama yıllık güneş ışınlamasını alıyor. Bu, bu bölgeleri hem PV hem de CSP teknolojileri için son derece uygundur, bu da onları büyük ölçekli güneş projeleri için idealdir. Ayrıca, çalışma, yıllık yağış, iklim bölgesi, TOA ve güneş potansiyeli gibi çeşitli faktörleri dikkate alarak farklı coğrafi bölgelerdeki güneş ışınlarının değişimlerini araştırıyor. Fas'taki güneş politikası ile ilgili olarak, araştırma hükümetin politikalarını ve teşviklerini araştırıyor. Bunlar arasında 2030 yılına kadar yüzde 52'lik yenilenebilir enerji elde etme hedefi ve güneş enerjisinin yüzde 20'lik oranı yer alıyor. Buna ek olarak, Fas Uygun Enerji Ajansı (MASEN) ve Güneş Enerjisi ve Yeni Enerjiler Araştırma Enstitüsü'nün yenilenebilir enerji projeleri için düzenleyici kurumlar olarak kurulması inceleniyor. Çalışmada, gelecekteki potansiyel politikalar, örneğin ağ entegrasyonunun iyileştirilmesi ve ülkedeki güneş enerjisi yatırımlarını olası olarak artırabilecek yeşil finansman mekanizmalarının uygulanması gibi konular da inceleniyor. Çalışma, Fas'nun güneş enerjisinin geleceğini şekillendiren teknolojik gelişmeleri araştırıyor. Güneş panelleri verimliliğini artırmak, batarya enerji depolama ve yoğun güneş enerjisi (CSP) için termal enerji depoları gibi gelişmiş enerji depolanma sistemlerini entegre etmek ve güneş tarafından üretilen elektrik dağıtımını ve kullanımını optimize etmek için akıllı ağ teknolojilerini birleştirmek gibi önemli alanlarda araştırma yapıyor. Fas'da güneş enerjisi gelişmesinin sosyo-ekonomik ve çevresel etkileri hakkında bir analiz yapılıyor. Araştırmalar, enerji sektörünün güneş ve rüzgar enerjisine özel odaklanarak yaklaşık 163 bin yeni iş fırsatı yaratma potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor. Buna ek olarak, güneş enerjisi gibi sürdürülebilir enerji kaynaklarının uygulanması, 2030 yılına kadar Fas'nun GSYİH'sını %1 oranında artırabilir ve sera gazı emisyonlarını önemli ölçüde azaltabilir. Fas, CO2 emisyonlarını %45,5 oranında azaltmayı ve 2030 yılına kadar petrol kullanımını ortadan kaldırmayı hedefliyor. MASEN'e göre, Noor Ouarzazate güneş kompleksinin 2030 yılına kadar yıllık 760 bin ton CO2 emisyonunu önemli ölçüde azaltması öngörülüyor. Tez ayrıca ülkedeki güncellenmiş güneş politikası çerçevesini de inceledi ve 2050 yılına kadar %80'lik yenilenebilir enerji elde etme ve 2030'a kadar 6000MW güneş kapasitesini kurma hedeflerini vurguladı. Ayrıca, fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmak ve güneş enerjisi projelerine daha fazla yatırım çekmek amacıyla düzenleyici yapıları, teşvik programları ve stratejileri de inceliyor. Çalışmada, ekonomik sürdürülebilirlik, teknolojik ilerleme, çevresel etkileri ve altyapı iyileştirmeleri dikkate alarak bu politikaların pratikliği analiz ediliyor. Son olarak, tez güneş enerjisi alanında gelecekteki gelişmelere dalarak tamamlanır. Yenilenebilir enerjiyi tahmin etmek için yapay zeka, yeşil hidrojen üretimi ve ihracat için hırslı planlar dahil olmak üzere, ülke de hibrit enerji sistemlerinin geliştirilmesine ve merkezli güneş çözümlerinin uygulanmasına odaklanıyor. Bu bulgular, politikacılar, yatırımcılar ve güneş enerjisi endüstrisi için önemli bir rehberlik sunuyor.
Özet (Çeviri)
This thesis offers a thorough examination of the potential for solar energy investment in Morocco, with a focus on the country's current state, political landscape, technological advancements, and the socioeconomic and environmental effects. It also explores the future trends in the country. The investigation Starts by identifying and assessing the regions in Morocco with the greatest solar radiance. According to the analysis, the southern and eastern regions of Morocco receive an impressive average yearly solar radiance of 2200 kWh/m2. This makes these areas extremely well suited for both PV and CSP technologies, making them ideal for large scale solar projects. In addition, the study investigates the variations in solar insolation across different geographic regions, taking into account various factors such as annual rainfall, climatic zone, TOA, and solar potential. In relation to the solar politics in Morocco, the research investigates the government's policies and incentives. These include a goal of achieving 52% renewable energy by 2030, with solar energy accounting for 20%. Additionally, the establishment of the Moroccan Agency for Suitable Energy (MASEN) and the Research Institute for Solar Energy and New Energies are examined as regulatory agencies for renewable energy projects. The study also explores potential future policies, such as improving grid integration and implementing green financing mechanisms, which could potentially enhance solar energy investment in the country. The thesis explores the technological advancements that are shaping the future of solar energy in Morocco. It delves into key areas such as improving solar panel efficiency, integrating advanced energy storage systems like battery energy storage and thermal energy storage for concentrated solar power (CSP), as well as incorporating smart grid technologies to optimize the distribution and utilization of solar-generated electricity. An analysis is conducted on the socioeconomic and environmental impacts of solar energy development in Morocco. Research indicates that the energy sector has the potential to generate around 163,000 new job opportunities, with a specific focus on solar and wind energy. In addition, the implementation of sustainable energy sources such as solar power has the potential to boost Morocco's GDP by 1% by 2030 and significantly decrease greenhouse gas emissions. Morocco aims to achieve a 45.5% reduction in CO2 emissions and eliminate the use of oil by 2030. It is projected that the Noor Ouarzazate solar complex will significantly decrease CO2 emissions by 760,000 tons annually by 2030, according to MASEN. The thesis also delves into the updated solar policy framework in the country, highlighting its goals of achieving 80% renewable energy by 2050 and installing 6000MW of solar capacity by 2030. It also examines the regulatory structures, incentive programs, and strategies aimed at reducing dependence on fossil fuels and attracting more investments in solar energy projects. The study analyzes the practicality of these policies, taking into account economic sustainability, technological progress, environmental effects, and infrastructure improvements. Lastly, the thesis wraps up by delving into the upcoming developments in solar energy. With the integration of artificial intelligence to forecast renewable energy, the generation of green hydrogen, and ambitious plans for exports, the country is also focused on developing hybrid energy systems and implementing decentralized solar solutions. These findings offer valuable guidance for policymakers, investors, and the solar energy industry as they navigate Morocco's renewable energy landscape.