Beyin tümörlü hastaların doku örneklerinde myelin associated glikoprotein değerlerinin prognoz üzerine olan etkilerinin hastaların kan lenfosit-monosit oranları ile karşılaştırılması
Comparison of the effects of myelin associated glycoprotein values in tissue samples with the blood lymphocyte-monocyte ratios of patients with brain tumour on prognosis
  1. Tez No: 940201
  2. Yazar: SEVGİ ASLI DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TİBET KAÇIRA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Beyin tümörü, lenfosit monosit oranı, myelin associated glikoprotein, prognoz, Brain tumor, Iymphocyte to monocyte ratio, myelin associated glycoprotein, prognosis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Beyin tümörleri, yüksek morbidite ve mortalite oranlarıyla seyredebilen heterojen bir hastalık grubudur. Tümörlerin biyolojik davranışlarını ve hastaların prognozunu belirleyen faktörlerin doğru şekilde değerlendirilmesi, klinik yönetim açısından kritik önem taşımaktadır. Myelin Associated Glikoprotein, sinir sistemi bütünlüğünün korunmasında rol oynayan önemli bir biyomolekül olup, son dönemlerde tümör progresyonu ve immün yanıtla ilişkisi araştırılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, beyin tümörlü hastalarda Myelin Associated Glikoproteinin prognoz üzerindeki etkilerini, Lenfosit Monosit Oranı ile karşılaştırarak incelemektir. YÖNTEM: Bu araştırmada veriler retrospektif tarama yöntemiyle, 74 hasta üzerinde gerçekleştirilmiştir Hastaların; demografik bilgileri, tümör türü ve lokalizasyonu, Glasgow Koma Skalası skorları, mevcut hastalık durumları, sigara kullanımı, lenfosit ve monosit değerleri ile Myelin Associated Glikoprotein düzeyleri incelenmiştir. Veri toplama sürecinde dahil edilme ve dışlama kriterlerine uygun hastalar seçilmiş, dosya ve laboratuvar kayıtları sistematik şekilde taranarak eksiksiz veriler kaydedilmiştir. LMO değerleri lenfosit ve monosit sonuçları kullanılarak manuel olarak hesaplanmıştır. Çalışmada verilerin analizi için SPSS (26) programı kullanılmıştır. BULGULAR: Çalışmaya katılan bireylerin çoğunluğunu kadınlar oluşturmuştur. En sık rastlanan tümör tipi metastatik tümörlerdir. Katılımcıların büyük bir bölümünde hafif düzeyde bilinç bozukluğu görülmüş, ciddi bilinç kaybı oranı düşük bulunmuştur. Komorbidite oranı yüksek, sigara kullanımı ise düşük seviyededir. Tümör boyutları ve LMO değerleri arasında geniş bir varyasyon saptanmış, bu durum bağışıklık yanıt düzeylerinde farklılıklara yol açmıştır. Cinsiyete göre hematolojik parametrelerde anlamlı fark bulunmazken, erkeklerde monosit oranlarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Tümör türlerine göre lenfosit, monosit, LMO ve MAG değerlerinde anlamlı farklılıklar gözlenmiştir. Bilinç düzeyine göre lenfosit düzeylerinde ve sigara kullanımına göre monosit düzeylerinde anlamlı değişimler tespit edilmiştir. LMO düzeyinin artmasıyla MAG düzeyinde azalma olduğu, yaş arttıkça tümör boyutunun küçüldüğü ve monosit düzeyindeki artışın LMO'yu düşürdüğü gözlemlenmiştir SONUÇ: Elde edilen bulgular ışığında, LMO'nun immün sistem aktivitesinin bir göstergesi olabileceği ve beyin tümörlü hastalarda prognoz değerlendirmesinde önemli bir rol oynayabileceği söylenebilmektedir. Ayrıca LMO ve MAG düzeylerinin hastalık süreci hakkında önemli bilgiler sunduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
AIM: Brain tumors are a heterogeneous group of diseases that can present with high morbidity and mortality rates. Accurate evaluation of factors determining the biological behavior of tumors and patient prognosis is critically important for clinical management. Myelin Associated Glycoprotein (MAG) is a key biomolecule involved in maintaining the integrity of the nervous system, and its association with tumor progression and immune response has been investigated in recent studies. The aim of this study is to examine the effects of Myelin Associated Glycoprotein on prognosis in patients with brain tumors by comparing it with the Lymphocyte-to-Monocyte Ratio (LMR). MATERIALS AND METHODS: In this study, data were collected retrospectively from 47 patients. Demographic information, tumor type and localization, Glasgow Coma Scale scores, comorbidities, smoking status, lymphocyte and monocyte values, and Myelin Associated Glycoprotein levels were analyzed. Patients were selected according to specific inclusion and exclusion criteria, and complete data were systematically recorded by reviewing file and laboratory records. LMR values were manually calculated using lymphocyte and monocyte results. The data were analyzed using SPSS version 26. RESULTS: The majority of the participants were female. The most common tumor type was metastatic tumors. Most participants exhibited mild levels of consciousness impairment, while the rate of severe consciousness loss was found to be low. The comorbidity rate was high, whereas the prevalence of smoking was low. A wide variation was observed between tumor size and LMR values, leading to differences in immune response levels. No significant differences were found in hematological parameters by gender, although monocyte levels were higher in males. Significant differences were observed in lymphocyte, monocyte, LMR, and MAG values across different tumor types. Lymphocyte levels varied significantly based on consciousness level, and monocyte levels varied according to smoking status. An inverse relationship was observed between LMR and MAG levels; additionally, tumor size tended to decrease with advancing age, and an increase in monocyte levels was associated with a decrease in LMR. CONCLUSION: In light of the findings, it can be suggested that LMR may serve as an indicator of immune system activity and may play an important role in prognosis evaluation in patients with brain tumors. Furthermore, it was concluded that LMR and MAG levels provide valuable information regarding the disease process.