Ortognatik cerrahi tedavisi uygulanan hastalarda cerrahi operasyon sonrası titreşim cihazı ve düşük doz lazer uygulamasının sert ve yumuşak dokuların iyileşme üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of postoperative vibrationdevice and low-dose laser application on the healing ofhard and soft tissues in patients treated with
  1. Tez No: 922892
  2. Yazar: UĞUR TOPSAKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YAĞCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Düşük doz lazer terapisi, titreşim, RANKL, RANK, OPG, fraktal analiz, Low-dose laser therapy, vibration, RANKL, RANK, OPG, fractal analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Amaç: Ortognatik cerrahi, çene ve yüz deformitelerinin düzeltilmesi için kullanılan karmaşık cerrahi prosedürlerdir. Bu tür operasyonlar, estetik ve fonksiyonel sorunların giderilmesinde kritik bir rol oynar ve genellikle ortodontik tedavi ile uygulanır. Bu süreçte doku iyileşmesini hızlandırmak, komplikasyonları en aza indirmek ve tedavi süresini kısaltmak için çeşitli biyostimülasyon yöntemleri kullanılır. Titreşim cihazları ve düşük doz lazer tedavileri, ortognatik cerrahi sonrası iyileşme sürecinde kullanılan yenilikçi biyostimülasyon yöntemleridir. Düşük doz lazer tedavisi (DDLT), hücresel düzeyde biyostimülasyon sağlayarak hücre metabolizmasını hızlandırır ve iyileşme süreçlerini optimize eder. Bu çalışmanın amacı, ortognatik cerrahi geçiren bireylerde doku iyileşmesine titreşim cihazı ve düşük doz lazer uygulamasının etkilerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma kliniğimizde ortognatik cerrahi tedavisi gören 60 hastadan ve toplam 4 gruptan oluşmaktadır (Grup 1: DDLT grubu; Grup 2: Titreşim grubu; Grup 3: Kombine grup; Grup 4: Kontrol grubu). Kan seviyelerinde RANK, RANKL ve OPG biyokimyasal belirteçlerin ölçülmesi ve kemik trabeküler yapısının fraktal analiz yöntemiyle değerlendirilmesi ile bu uygulamaların doku iyileşmesi üzerine etkileri değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışma bulguları, titreşim ve DDLT'nin doku iyileşmesini olumlu yönde etkilediğini ve ortodontik tedavi süreçlerini optimize edebileceğini göstermektedir. Ayrıca, kemik trabeküler yapısının fraktal analiz yöntemiyle değerlendirilmesi, bu tedavilerin kemik yapısındaki iyileşmeyi desteklediğini ortaya koymuştur. Ancak, kombine uygulama yapılan grupta anlamlı farklılıklar tespit edilmemiştir. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçlarına göre, ortognatik cerrahi sonrası doku iyileşmesini hızlandırmak ve tedavi sürelerini kısaltmak amacıyla titreşim ve düşük doz lazer uygulamalarının klinik uygulamalarda dikkate alınması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Orthognathic surgery is a complex procedure for correcting jaw and facial deformities. Such operations are critical in correcting aesthetic and functional problems and are usually performed with orthodontic treatment. In this process, various biostimulation methods are used to accelerate tissue healing, minimize complications, and shorten treatment time. Vibration devices and low-dose laser treatments are innovative biostimulation methods used in the healing process after orthognathic surgery. Low-dose laser therapy (LDT) provides biostimulation at the cellular level, accelerating cell metabolism and optimizing healing processes. The aim of this study was to investigate the effects of vibration device and low-dose laser applications on tissue healing in individuals undergoing orthognathic surgery. Materials and Methods: This study consisted of 60 patients undergoing orthognathic surgery treatment in our clinic and 4 groups (Group 1: DDLT group; Group 2: Vibration group; Group 3: Combined group; Group 4: Control group). The effects of these applications on tissue healing were evaluated by measuring the biochemical markers RANK, RANKL, and OPG in blood levels and evaluating the bone trabecular structure by fractal analysis method. Results: The findings of the study show that vibration and DDLT positively affect tissue healing and may optimize orthodontic treatment processes. In addition, the evaluation of bone trabecular structure by fractal analysis revealed that these treatments supported the improvement in bone structure. However, no significant differences were found in the combined treatment group. Conclusion: The results of this study suggest that vibration and low-dose laser applications should be considered in clinical practice to accelerate tissue healing and shorten treatment times after orthognathic surgery.