Tıbbi onkoloji servisinde yatan kanser hastalarında tromboemboli ve trombofilaksi sıklığının araştırılması; khorana, padua, conko, protecht ve improve skorlarının tromboemboli riskini öngörme gücünün değerlendirilmesi
Investigation of the frequency of thromboembolism and thromboprophylaxis in cancer patients hospitalized in the medical oncology department; evaluation of the predictive power of khorana, padua, conko, protecht and improve scores for thromboembolism risk
  1. Tez No: 940274
  2. Yazar: SAMET SERTDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖZHAN AYDIN, DR. ELİF ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, Tromboz, tromboflaksi, Cancer, Thrombosis, thrombophylaxis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kocaeli Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Giriş ve Amaç: Kanser hastalarında tromboz riskini arttıran faktörler genellikle bir arada bulunmaktadır. Bu çalışmada Tıbbi onkoloji servisinde yatan kanser hastalarında tromboemboli ve trombofılaksi sıklığının araştırılması, Khorana, Conko, Protecht, Improve ve Padua skorlarının tromboemboli riskini öngörme gücünün değerlendirilmesi bu yolla yaş, cinsiyet, sigara öyküsü, kateter varlığı, primer tümörün bölgesi, tümör cerrahisi, kemoterapi ve radyoterapi, vücut kitle indeksi, performans skoru gibi değişkenlerin tromboemboli gelişmesi üzerine olan etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Kocaeli Şehir Hastanesi açılış gününden (03.04.2023) itibaren 1 yıl içerisinde Tıbbi Onkoloji birimi adına en az 48 saat yatışı olan, 18 yaş üstü aktif kanseri olan hastalar dahil edildi. Hasta verileri Kocaeli Şehir Hastanesi otomasyon sistemi, epikrizleri ve onkoloji polikliniği hasta takip dosyaları üzerinden retro-spektif olarak gözden geçirildi. Bulgular: Çalışmamızda tüm ven ve arterlerdeki trombozlar dahil edildiğinde, onkoloji servisinde yatan hastalarda venöz tromboz insidansı %10, arteryel tromboz insidansı %6 olarak tespit edildi. Sadece DVT ve PE gelişen hastaları aldığımızda %7,7 olarak çalışmamızda tespit ettik. Tromboflaksi (antikoagülan ya da antiagregan) uygulanan hastaların oranı %27,7'di. Çalışmamızda venöz tromboemboli olan ve olmayan hastaların ayrımında Khorana, Protecht, Conko, İmprove ve Padua skorları için AUC değerleri 0.709 - 0.633 - 0.698 - 0.674 - 0.612 idi. Duyarlılık sırasıyla %55,8 - %61,5 - %59,6 - % 61,5 ve % 94,2 bulunmuştur. Özgüllük %86,1 - %65,1 - %79,9 - % 73,3 ve % 28,1 bulunmuştur. Sonuç: Kanser hastalarında tromboz gelişimi çalışmalar arasında çok farklılık göstermektedir. Bu hastalarda tromboflaksi için bazı tromboz risk skorlamaları geliştirilmiştir. Çalışmamızda skorlamalar arasında duyarlılığı en yüksek %94,2 olmakla birilikte özgüllüğü en düşük %28,1 olanın Padua, özgüllüğü en yüksek %86,1 fakat duyarlılığı en düşük %55,8 olanın ise Khorana skorlaması olduğu saptandı. Çalışmamızda AUC değerleri baz alındığında, trombozu öngördürücü gücü en yüksek olan skorlamaların sırasıyla Khorana, Conko ve İmprove skorlamaları olduğu görüldü. Gelecekteki araştırmalar, risk değerlendirme araçlarını optimize etmek, biyomarker keşfi, yeni nesil antikoagülan geliştirme ve uygulama bilimi gibi mevcut bilgi boşluklarına odaklanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Factors that increase the risk of thrombosis in cancer patients are usually found together. This study aimed to investigate the frequency of thromboembolism and thrombophylaxis in cancer patients hospitalized in the Medical Oncology ward, to evaluate the predictive power of Khorana, Conko, Protecht, Improve and Padua scores in the risk of thromboembolism, and to evaluate the effects of variables such as age, gender, smoking history, presence of catheters, primary tumor site, tumor surgery, chemotherapy and radiotherapy, body mass index, and performance score on the development of thromboembolism. Materials and Methods: Our study included patients over the age of 18 with active cancer who had been hospitalized for at least 48 hours in the name of the Medical Oncology Unit within 1 year from the opening day of Kocaeli City Hospital (03.04.2023). Patient data were retrospectively reviewed through the Kocaeli City Hospital automation system, epicrisis, and oncology outpatient clinic patient follow-up files. Results: In our study, when thrombosis in all veins and arteries was included, the incidence of venous thrombosis was found to be 10% and arterial thrombosis was found to be 6% in patients hospitalized in the oncology ward. When we included only patients who developed DVT and PE, we found it to be 7.7% in our study. The rate of patients who received thrombophylaxis (anticoagulant or antiaggregant) was 27.7%. In our study, the AUC values for Khorana, Protecht, Conko, Improve and Padua scores in distinguishing patients with and without venous thromboembolism were 0.709 - 0.633 - 0.698 - 0.674 - 0.612. Sensitivity was found to be 55.8% - 61.5% - 59.6% - 61.5% and 94.2%, respectively. Specificity was found as 86.1% - 65.1% - 79.9% - 73.3% and 28.1%. Conclusion: The development of thrombosis in cancer patients varies greatly among studies. Some thrombosis risk scores have been developed for thromboprophylaxis in these patients. In our study, it was determined that the Padua score had the highest sensitivity of 94.2% and the lowest specificity of 28.1%, while the Khorana score had the highest specificity of 86.1% and the lowest sensitivity of 55.8%. Based on AUC values in our study, the scores with the highest predictive power of thrombosis were Khorana, Conko and Improve scores, respectively. Future research should focus on optimizing risk assessment tools, biomarker discovery, development of new generation anticoagulants and application science, and addressing current knowledge gap