Diyabet polikliniğine başvuran hastalarda hedef değerlere ulaşma oranları
The rates of achieving target outcomes among patients attending the diabetes outpatient clinic
  1. Tez No: 940309
  2. Yazar: AHMET YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMED BİLAL GENÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, Hba1c, insülin, oral antidiyabetik, Diabet, Hba1c, insulin, oral antidiabetic
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Diyabetes mellitus (DM), insülin total yada parsiyel eksikliği veya insülin direnci sonucu gelişen hiperglisemi ile seyreden kronik bir hastalıktır. Bu çalışmada, Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi (SEAH) Diyabet Polikliniğine başvuran hastalarda hedef değerlere ulaşma oranları ve tedavi rejimlerinin demografik ve laboratuvar parametreler üzerindeki etkisi incelenmiştir. YÖNTEM: 01.01.2023-30.10.2024 tarihleri arasında Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi Diyabet Polikliniğine başvuran ve halihazırda DM için ilaç kullanan 1014 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların verileri hastane bilgi yönetim sistemi üzerinden alınmıştır. Yaş ve cinsiyet gibi demografik verilerin yanında laboratuvar olarak ise; Hemoglobin A1c (HbA1c), glukoz, üre, kreatinin, sodyum (Na), potasyum (K), total kolesterol, trigliserit, yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL), düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL), alanin aminotransferaz (ALT), aspartat aminotransferaz (AST), tiroid stimülan hormon (TSH), tiroksin (T4), total protein, albumin, globulin, demir, total demir bağlama kapasitesi (TIBC), ferritin, B12 vitamini, folat, sedimentasyon, C-reaktif protein (CRP), hemogram ve tam idrar tetkiki taranmıştır. Hastaların tedavi şeması insülin, oral antidiyabetik (OAD) ve insülin+OAD kullanan şeklinde ayrılmış veriler bu tedavi şekillerine göre analiz edilmiştir. BULGULAR: 1014 hastanın 399'u (%40,3) erkek, 615'i (%59,7) ise kadındı. Başvuru anındaki yaş ortalaması 58,9±11,19 yıl, HbA1c ortalaması 7,8±5,3 olarak hesaplanmıştır. Hastalarımızın %34,5'i HbA1c, %12'si LDL, %4'ü ise her iki hedefe ulaşmıştı. Tedavi rejimine göre hastalar üç gruba ayrılmış olup; 748'i yalnızca oral antidiyabetik (OAD), 65'i yalnızca insülin, 194'ü ise hem OAD hem de insülin kullanıyordu. Üç ayrı tedavi grubu karşılaştırıldığında; yaş, glukoz, HbA1c, sedimantasyon ve kreatinin düzeyleri arasında anlamlı fark saptanmışken; vitamin B12, total kolesterol, trigliserit, LDL ve HDL düzeyleri arasında anlamlı fark saptanmadı. SONUÇ: Çalışmamızda HbA1c hedefine ulaşma oranı %34,5, LDL hedefi için bu oran %12, her iki hedefe ulaşma oranı ise %4 olarak belirlendi. Tedavi rejimlerine göre yaş, glukoz, HbA1c, sedimantasyon ve kreatinin düzeylerinde anlamlı farklılıklar tespit edildi. Bu sonuçlar, diyabetes mellitus tedavisinde bireyselleştirilmiş yaklaşımın önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The rates of achieving target outcomes among patients attending the diabetes outpatient clinic. AIM: Diabetes mellitus (DM) is a chronic disease characterized by hyperglycemia, resulting from either total or partial insulin deficiency or insulin resistance. In this study, the rates of achieving target goals and the impact of treatment regimens on demographic and laboratory parameters were evaluated in patients presenting to the Diabetes Outpatient Clinic at Sakarya Training and Research Hospital (SEAH). MATERIALS AND METHODS: A total of 1,014 patients receiving diabetes medication at the Sakarya Training and Research Hospital's Diabetes Outpatient Clinic between January 1, 2023, and October 30, 2024, were included in the study. Data, including demographic details (age, sex) and laboratory parameters (HbA1c, glucose, creatinine, sodium, potassium, cholesterol, triglycerides, HDL, LDL, ALT, AST, TSH, T4, protein, albumin, globulin, iron, ferritin, vitamin B12, folate, ESR, CRP, complete blood count, and urinalysis), were retrieved from the hospital's information system. Patients were grouped by their treatment regimens: insulin, oral antidiabetics (OADs), or a combination of both. RESULTS: Of the 1,014 patients, 40.3% were male and 59.7% female. The average age was 58.9±11.19 years, and mean HbA1c was 7.8±5.3. 34.5% reached the HbA1c target, 12% reached LDL, and 4% met both. Patients were grouped into three treatment regimens: 748 on OAD, 65 on insulin, and 194 on both. Significant differences were found in age, glucose, HbA1c, sedimentation, and creatinine levels, but no differences in vitamin B12, cholesterol, triglycerides, LDL, or HDL. CONCLUSİON: In our study, the proportion of patients who achieved the HbA1c target was 34.5%, while the rate for the LDL target was 12%, and 4% reached both targets. Significant differences were found in age, glucose, HbA1c, sedimentation, and creatinine levels based on treatment regimens. These results emphasize the importance of an individualized approach in the management of diabetes mellitus.