Tip 2 diyabette statin kullanımı ile hedef LDL kolesterol aralığında bulunma oranları
Assessment of target LDL cholesterol attainment in patients with Type 2 Diabetes mellitus receiving statin therapy
  1. Tez No: 994513
  2. Yazar: GÖKÇENUR ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİNE ADAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: diyabet, hedef LDL kolesterol, statin, askvh riski, diabetes, target LDL cholesterol, statin, ASCVD risk
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Tip 2 diabetes mellitus (DM) hastalarında aterosklerotik kardiyovasküler hastalık (ASKVH) riski normal populasyona göre yaklaşık iki-dört kat daha fazla artmıştır. LDL-kolesterol (LDL-K) değerinin hedef aralıkta olmaması hasta açısından yüksek ASKVH riski oluşturmaktadır. Uzun dönem sonuçları olarak hasta mortalite ve morbiditesi artmakta ve sekonder sonuçların tedavisi sosyal ve sağlık sistemi açısından ekonomik yük oluşturmaktadır. LDL-K yüksekliği ile mikrovasküler ve makrovasküler komplikasyon sıklığı artmaktadır. Bu çalışma ile Tip 2 DM tanılı hastaların hedef LDL-K değerinde bulunma oranlarını değerlendirilmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Diyabet Polikliniği'ne başvuran Tip 2 DM ve hiperlipidemi tanısı ile takip edilen 40-70 yaş arası 174 hasta dahil edildi. Kesitsel yapılan çalışmamızda hastalarla görüşülerek statin kullanımı, tedavi dozu, kullanmıyorsa neden kullanmadıkları, sigara kullanımı, vücut kitle indeksi (VKİ), tansiyon ölçümü sorgulandı. Laboratuar sonuçları hasta dosyalarından ve hastane otomasyon sisteminden alınarak incelendi. Avrupa Kardiyoloji Derneği/ Avrupa Ateroskleroz Derneği (ESC/ EAS) SCORE-2 DM 2023 kılavuzuna göre hastaların kardiyovasküler risk kategorileri belirlendi. Hastalar dört risk grubuna ayrıldı. Kılavuzda risk grupları için önerilen hedef LDL-K değerleri hastaların LDL-K değerleri ile karşılaştırıldı. Çok yüksek riskli grupta yer alan hastalar için hedef LDL-K <55mg/dl, yüksek riskli grubunda yer alan hastalar için hedef LDL-K <70mg/dl, orta riskli grubunda yer alan hastalar için hedef LDL-K <100mg/dl olarak önerilmektedir. Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için SPSS 27 (Statistical Package for the Social Sciences) programı kullanıldı. Sonuçlar % 95'lik güven aralığında, anlamlılık p<0.05 düzeyinde değerlendirildi. Bulgular: Hastaların 10 yıllık kardiyovasküler ölüm riski açısından büyük çoğunlukla çok yüksek risk grubunda %66.6 (n=115), yüksek risk grubunda %25.9 (n=45), orta riskte %2.9 (n=5), düşük riskte ise %5.2 (n=9) hasta yer almaktadır. LDL-K hedef durumu değerlendirildiğinde hastaların %89.1'i (n=155) büyük çoğunlukta LDL-K açısından hedefte değil iken yalnızca %10.9'u (n=19) hedef değerde idi. Statin kullanım durumu değerlendirildiğinde hastaların %60.3'ünün (n=105) statin kullandığı, %39.7'sinin (n=69) statin kullanmadığı görüldü. LDL-K hedefinde olmayan grupta hastaların büyük çoğunluğu %59.4'ü (n=92) statin kullanıyordu. Laboratuvar parametreleri değerlendirildiğinde; HemoglobinA1c (HbA1c), trigliserit (TG), total kolesterol ve WBC (White Blood Cell Count) değerlerinin LDL-K hedefinde olmayan grupta anlamlı derecede daha yüksek olduğu görüldü. Sonuç: Hedef LDL-K değerinde olmayan hastaların büyük çoğunluğu %59.4'ü statin kullanıyor olmasına rağmen hedef LDL-K'ya ulaşma oranı sınırlı kalmıştır. Bu durum mevcut statin dozlarının yetersiz olabileceğini, tedaviye uyum problemleri olabileceğini veya diyabetik hastalarda kardiyometabolik risk yükünün yüksekliği nedeniyle tek başına statin tedavisiyle hedef LDL-K düzeylerini sağlamasının zor olabileceğini düşündürmektedir. HbA1c, TG, total kolesterol ve WBC değerlerinin LDL-K hedefinde olmayan grupta anlamlı derecede daha yüksek olması LDL-K hedefine ulaşma durumunun hastaların genel kardiyometabolik profili ile yakından ilişkili olduğunu göstermektedir. Diyabetik hastalarda LDL-K hedeflerine ulaşmak için daha yoğun lipid düşürücü tedavi, kombinasyon tedavileri, glisemik kontrolün iyileştirilmesi, hastaların tedaviye uyum açısından bilinçlendirilmesi ve bütüncül bir kardiyometabolik yaklaşım gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The risk of atherosclerotic cardiovascular disease (ASCVD) in patients with type 2 diabetes mellitus (T2DM) is approximately two to four times higher than in the general population. Failure to achieve target low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C) levels constitutes a significant risk factor for ASCVD in these patients. In the long term, this leads to increased mortality and morbidity, while the management of secondary outcomes imposes a substantial economic burden on both the healthcare system and society. Elevated LDL-C levels are associated with a higher frequency of both microvascular and macrovascular complications. The present study aimed to evaluate the rate of achieving target LDL-C levels in patients with T2DM. Materials and Methods: A total of 174 patients aged 40–70 years, who were followed with a diagnosis of type 2 diabetes mellitus (T2DM) and hyperlipidemia at the Diabetes Outpatient Clinic of the Department of Endocrinology and Metabolic Diseases, Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital, were included in this cross-sectional study. During patient interviews, information was obtained regarding statin use, treatment dosage, reasons for non-use, smoking status, body mass index (BMI), and blood pressure measurements. Laboratory results were retrieved from patient records and the hospital electronic database. Cardiovascular risk categories were determined according to the 2023 European Society of Cardiology/European Atherosclerosis Society (ESC/EAS) SCORE2-Diabetes guidelines. Patients were classified into four cardiovascular risk groups. The LDL-C levels recommended as target values for each risk category in the guideline were compared with the patients' measured LDL-C levels. The recommended LDL-C targets were defined as follows: <55 mg/dL for the very high-risk group, <70 mg/dL for the high-risk group, and <100 mg/dL for the moderate-risk group. Statistical analyses were performed using SPSS version 27 (Statistical Package for the Social Sciences). Results were evaluated within a 95% confidence interval, and a p-value <0.05 was considered statistically significant. Results: In terms of 10-year cardiovascular mortality risk, the majority of patients were classified as very high risk (66.6%, n=115), followed by high risk (25.9%, n=45), moderate risk (2.9%, n=5), and low risk (5.2%, n=9). When LDL-C target achievement was evaluated, the majority of patients (89.1%, n=155) were not at their LDL-C target, whereas only 10.9% (n=19) had achieved the recommended target levels. Regarding statin use, 60.3% of patients (n=105) were receiving statin therapy, while 39.7% (n=69) were not. Among patients who were not at LDL-C target, the majority (59.4%, n=92) were using statins. Evaluation of laboratory parameters revealed that hemoglobin A1c (HbA1c), triglycerides (TG), total cholesterol, and white blood cell (WBC) counts were significantly higher in the group that did not achieve LDL-C target levels. Conclusion: Although the majority of patients who did not achieve target LDL-C levels (59.4%) were receiving statin therapy, the rate of attaining LDL-C targets remained limited. This finding suggests that current statin dosages may be insufficient, there may be issues related to treatment adherence, or that achieving LDL-C targets with statin monotherapy alone may be challenging in diabetic patients due to their high cardiometabolic risk burden. The significantly higher levels of HbA1c, triglycerides (TG), total cholesterol, and white blood cell (WBC) counts in patients who did not achieve LDL-C targets demonstrate that LDL-C target attainment is closely related to the overall cardiometabolic profile of patients. These findings highlight the need for more intensive lipid-lowering therapy, combination treatment strategies, improved glycemic control, enhanced patient education to improve treatment adherence, and a comprehensive cardiometabolic approach in order to achieve LDL-C targets in diabetic patients.