Meme kanserli kadınlarda adjuvan hipofraksiyonel radyoterapi ile eş zamanlı omuz kompleks kas kuvvetinin değerlendirilmesi ve progresif direnç antrenmanları ile desteklenmesi
Assessment of shoulder complex muscle strength in womenwith breast cancer during adjuvant hypofractionated radiotherapy and its support with progressive resistance training
  1. Tez No: 940388
  2. Yazar: EMEL TUĞRUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİ ERTAN, PROF. DR. Axel J. KNICKER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Radyasyon Onkolojisi, Spor, Radiation Oncology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Hipofraksiyonel radyoterapi, Direnç antrenmanı, Elektromiyografi, Breast cancer, Hypofractional radiotherapy, Resistance training, Electromyography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Radyoterapi, meme kanseri tedavisinde etkili bir yöntem olmakla birlikte çeşitli yan etkilere yol açarak yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Egzersiz, bu yan etkileri azaltmak ve fonksiyonel iyileşmeyi desteklemek amacıyla tamamlayıcı bir müdahale olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmanın amacı, meme kanseri cerrahisi sonrası uygulanan hipofraksiyonel radyoterapi (HFRT) sürecinde yapılan direnç egzersizlerinin omuz kas fonksiyonu ve kas aktivasyon paternlerine etkisi ile tedaviye bağlı yan etkilerin azaltılmasına katkısı incelenmektedir. Çalışmaya 31 meme kanseri hastası dahil edilmiş ve rastgele olarak egzersiz (EG, n=15) ve kontrol grubuna (KG, n=16) atanmıştır. Katılımcılar, ameliyat uygulanmış ve karşı taraf (kontralateral) kolları ile 1.047 rad/s ve 2.094 rad/s açısal hızlarda izokinetik omuz iç ve dış rotasyon hareketleri gerçekleştirmiştir. Bu sırada elektromiyografi (EMG) ve izokinetik tork ölçümleri yapılmıştır. Radyoterapiye bağlı yan etkiler, Advers Olaylar için Ortak Terminoloji Kriterleri (CTCAE) kullanılarak değerlendirilmiştir. Radyoterapi öncesi ve sonrası tork ve EMG verileri, iki grup arasında doğrusal karışık modeller ile analiz edilmiştir. Sonuçlara göre, tüm açısal hızlarda omuz iç ve dış rotasyon sırasında üretilen tork değerleri, egzersiz grubunda kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde artış göstermiştir (p < 0.0001). Grup-zaman etkileşimi açısından ortalama Fonksiyonel Kontrol Oranı (FKO) ve tepe EMG değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptanmıştır (her ikisi için p < 0.0001). Bununla birlikte, CTCAE skorları açısından gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p > 0.05). Sonuç olarak, Adjuvan HFRT ile kombine edilen progresif direnç antrenmanı, meme kanserli kadınlarda omuz kas kuvveti ve fonksiyonel kontrolü artırmada etkili olabilir. Bu egzersiz protokolleri, tedavi sürecinde fonksiyonel kapasitenin korunmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Radiotherapy is an effective treatment modality for breast cancer; however, it can lead to various side effects that negatively impact patients' quality of life. In this context, exercise is considered a complementary intervention to mitigate these side effects and support functional recovery during the treatment process. The aim of this study is to investigate the effects of resistance exercises performed during the hypofractionated radiotherapy (HFRT) process following breast cancer surgery on shoulder muscle function and muscle activation patterns, and to evaluate the contribution of these exercises to the reduction of treatment-related side effects. A total of 31 breast cancer patients were randomly assigned to either an exercise group (EG, n=15) or a control group (CG, n=16). Participants performed isokinetic shoulder internal and external rotation movements at angular velocities of 1.047 rad/s and 2.094 rad/s using both the operated and contralateral limbs. During these movements, electromyography (EMG) and isokinetic torque measurements were recorded. Side effects associated with radiotherapy were assessed using the Common Terminology Criteria for Adverse Events (CTCAE). Pre- and post-radiotherapy torque and EMG data were analyzed between groups using linear mixed models. The results demonstrated that torque production during internal and external shoulder rotation at all angular velocities significantly improved in the exercise group compared to the control group (p < 0.0001). Group-by-time interaction was statistically significant for both mean Functional Control Ratio (FCR) and peak EMG values (p < 0.0001 for both). However, there was no statistically significant difference between groups in CTCAE scores (p > 0.05). In conclusion, progressive resistance training combined with adjuvant hypofractionated radiotherapy is effective in enhancing shoulder muscle strength and functional control in women with breast cancer. Such exercise protocols may contribute to maintaining and improving functional capacity during the course of treatment.