Cumhuriyetin ilk yıllarında Ankara'da spor hayatı (1923 - 1938)
Sports life in Ankara in the early years of the republic (1923 – 1938)
  1. Tez No: 940434
  2. Yazar: BURAK GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN NURHAN KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Atatürk, Ankara, Başkent, Spor Kulüpleri, Spor Tarihi, Atatürk, Ankara, Capital City, Sports Clubs, Sports History
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuyla birlikte başkent Ankara, toplumsal ve siyasi dönüşümün merkezi haline gelmiştir. Uzun yıllar süren savaşlar sebebiyle yıpranan genç nüfusun, gelecek nesillerde sağlıklı ve bilinçli bireyler şeklinde yetiştirilmesi, yeni devletin öncelikli hedeflerinden birisi olmuştur. Bu hedefe ulaşmada spor önemli bir araç olarak değerlendirilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde muasır medeniyet seviyesine ulaşma yolunda spor hem toplumsal hem de bireysel açıdan gelişimi destekleyen temel unsurlardan birisi olarak değerlendirilmiştir. Bundan dolayı Cumhuriyetin ilk yıllarında sporun kurumsallaşması ve yaygın hale getirilmesi için çeşitli politikalar izlenmiş, başkent Ankara ise bu sürecin önemli merkezlerinden biri olmuştur. Ankara'nın sporun gelişimi hususundaki ağırlığı, devlet tarafından atılan yeni adımlarda merkez olarak belirlenmiştir. Ankara'da yaşanan değişimler, sporun gelişimi, modernleşmesi ve çağdaşlaşması sürecinde önemli rol oynamıştır. Nitekim, Ankara'daki spor kulüplerinin ve kurumlarının muasır medeniyetler seviyesine ulaşma hedefi konusunda edindiği anlayış, devlet politikaları ile paralel ilerlemiştir. Şehrin çehresini değiştiren spor tesislerinin inşası, şehre mensup kulüplerin spor faaliyetleri ve teşvik edilmesi gibi çalışmalar, sağlıklı ve disiplinli nesiller yetiştirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Her geçen yıl artan spor faaliyetleri ve icra edilen spor branşları, sadece beden terbiyesi alanında ilerlemeyle sınırlı kalmamış aynı zamanda toplumu sosyal alanda ileriye taşımıştır. Özellikle kadınların spor hayatına kazandırılması sosyal alanın yükselmesine pozitif anlamda etki göstermiştir. Bu araştırma, Cumhuriyetin ilk yıllarında Ankara'da sporun gelişimi, faaliyetleri ve halka olan etkisini ele alan Türk spor tarihine katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca, sporun modernleşme ve millî kimlik inşasındaki rolünü başkent Ankara özelinde değerlendirmeyi; dönemin spor politikalarının toplumsal yapı üzerindeki dönüşümüne olan etkisini tespit etmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
With the establishment of the Republic of Turkey, the capital Ankara became the centre of social and political transformation. Raising the young population, which had been worn out due to long years of wars, as healthy and conscious individuals in future generations became one of the primary goals of the new state. Sport was considered as an important tool in achieving this goal. Under the leadership of Mustafa Kemal Atatürk, sport was considered as one of the basic elements supporting both social and individual development on the way to reach the level of contemporary civilisation. Therefore, in the early years of the Republic, various policies were pursued to institutionalise and popularise sports, and the capital Ankara became one of the important centres of this process. The importance of Ankara in the development of sports was determined as the centre for the new steps taken by the state. The changes in Ankara played an important role in the development, modernisation and modernisation of sports. As a matter of fact, the understanding of the sports clubs and institutions in Ankara about the goal of reaching the level of contemporary civilisations has progressed in parallel with the state policies. Activities such as the construction of sports facilities that changed the face of the city, sports activities and encouragement of the clubs belonging to the city were carried out with the aim of raising healthy and disciplined generations. The increasing number of sports activities and the sports branches performed every year were not only limited to progress in the field of physical training, but also carried the society forward in the social field. Especially the inclusion of women in sports life has had a positive effect on the rise of the social sphere. This research aims to contribute to the history of Turkish sports by analysing the development of sports in Ankara in the early years of the Republic, its activities and its impact on the public. It also aims to evaluate the role of sports in modernisation and national identity construction in the capital Ankara and to determine the impact of the sports policies of the period on the transformation of the social structure.