Kronik böbrek hastalarında sarkopenin uykukalitesi üzerine etkisi
The effect of sarcopenia on sleep quality in patients withchronic kidney disease
  1. Tez No: 940443
  2. Yazar: PELİN NUR ÇELİKMAKAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REFİKA BÜBERCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Böbrek Hastalığı, Uyku Kalitesi, Sarkopeni, PUKİ, Chronic Kidney Disease, Sleep Quality, Sarcopenia, PSQI
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Giriş ve Amaç: Kronik böbrek hastalığı, böbrekte sebebine bakılmaksızın, üç aydan daha fazla süren fonksiyon kaybı veya yapısal hasarlanma olarak tanımlanır. Kronik böbrek hastalığı çok sayıda komplikasyona yol açar. Bu komplikasyonlar, morbidite ve mortalitede önemli rol oynar (1). Sarkopeni bu komplikasyonlardan bir tanesidir. Sarkopeni Yunanca sözcüklerden sarx (et) ve penia (kayıp) kelimelerden meydana gelir. 1989'da Irwin Rosenberg, yaşla ilişkili iskelet kası kaybı sürecini adlandırmak için“sarkopeni”terimini kullandı (2). 2018 yılında Yaşlılarda Sarkopeni İle İlgili Avrupa Çalışma Topluluğu(EWGSOP2) sarkopeniyi sadece kas kitlesinde azalma olarak değil aynı zamanda kas fonksiyonunda azalmayı da ekleyerek daha detaylı ve kapsayıcı bir şekilde tanımladı (3). Sağlıklı bir insanın günlük uyku ihtiyacı altı ile sekiz arasında değişebilmektedir. Uyku kalitesi sağlıklı bireylerde bilhassa hasta bireylerde yaşam kalitesinde ve sağlığı devam ettirmede önemli bir etmendir. Uyku kalitesi bir çok durumdan etkilenebilmektedir. Literatürde kronik böbrek hastalığına sahip bireylerde sarkopeninin uyku kalitesi üzerine etkisinin araştırıldığı yeterince çalışma mevut değildir. Çalışmamızda temel amaç kronik böbrek hastalarında sarkopenin uyku kalitesi üzerine etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız tek merkezli kesitsel bir çalışma olarak tasarlandı. Ankara Eğitim ve Araştırma hastanesi Nefroloji polikliniklerine başvuran 18-65 yaş arası Evre 2-3-4-5 Kronik Böbrek hastaları dahil edildi. Hastaları sarkopeni tarama testi olan SARC-F (Güç, Yürüme, Sandalyeden Kalkma, Düşme)den dört puan ve üzeri alması durumunda hastalara El Kavrama Gücü testi yapıldı. Ardından hastane bünyemizde mevcut olan ve uluslararası altın standart yöntem olarak kabul edilen Kemik Dansitometri(Dual Enerji X-ray Absorptiometre-DEXA) görüntülemesi hastalara uygulandı. DEXA görüntülemesinde Apendiküler iskelet kası kitlesi ölçülmektedir. Apendiküler kas kitlesinin hastanın boyunun karesine oranı(ASMM) sarkopeni tanısında ve araştırmalarında kullanılan en yaygın ve en ucuz yöntemdir. El Kavrama Gücü kadınlar qçqn 0,05). Hastaların sarkopeni kategorileri arasında yaş, vücut kitle indeksi ve PUKİ puanlarının karşılaştırılmasında kesin sarkopeni hastalarında vücut kitle indeksi olmayanlara göre anlamlı düzeyde düşük bulundu (p0,05). Çalışmada tek değişkenli analizlerle kötü uyku kalitesi ile istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanan değişkenlerle çok değişkenli lojistik regresyon analiz modeli oluşturuldu. Total Proteinin yüksek olması (p=0,038, OR=0,102) kötü uyku kalitesinden koruyucu faktör olduğu belirlendi. Sonuç: Kronik böbrek hastaların büyük bir çoğunluğunda uyku kalitesi olup sarkopenin uyku kalitesi üzerine bir etkisi saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Chronic kidney disease (CKD) is defined as a loss of function or structural damage in the kidney lasting more than three months, regardless of the underlying cause. CKD leads to numerous complications, which play a significant role in both morbidity and mortality (1). Sarcopenia is one of these complications. The term“sarcopenia”is derived from the Greek words sarx (flesh) and penia (loss). In 1989, Irwin Rosenberg used the term“sarcopenia”to describe the age-related loss of skeletal muscle mass (2). In 2018, the European Working Group on Sarcopenia in Older People (EWGSOP2) defined sarcopenia in a more detailed and comprehensive manner, including both loss of muscle mass and muscle function (3). A healthy individual's daily sleep need may vary between six and eight hours, and sleep quality is an important factor in maintaining health and quality of life, especially in patients. Sleep quality can be influenced by many factors. There are not enough studies in the literature investigating the effect of sarcopenia on sleep quality in individuals with CKD. The main aim of our study is to investigate the effect of sarcopenia on sleep quality in patients with chronic kidney disease. Materials and Methods: This study was designed as a single-center crosssectional study. Patients aged 18–65 years with Stage 2-3-4-5 CKD who applied to the nephrology outpatient clinics of Ankara Training and Research Hospital were included. Patients who scored four or more points on the SARC-F questionnaire (Strength, Walking, Chair Rise, Falls), which is a sarcopenia screening test, underwent Hand Grip Strength testing. Then, Dual-energy X-ray Absorptiometry (DEXA), which is accepted as the international gold standard and available in our hospital, was performed. DEXA imaging measures appendicular skeletal muscle mass. The ratio of appendicular muscle mass to the square of the patient's height (ASMM) is the most widely used and cost-effective method for diagnosing sarcopenia. Hand Grip Strength values 0.05). When age, body mass index (BMI), and PSQI scores were compared between sarcopenia categories, BMI was significantly lower in patients with definitive sarcopenia than in others (p0.05). A multivariate logistic regression analysis was performed using variables found to be statistically significant in univariate analyses related to poor sleep quality. High total protein levels (p=0.038, OR=0.102) were found to be a protective factor against poor sleep quality. Conclusion: The majority of patients with chronic kidney disease had poor sleep quality. However, no significant effect of sarcopenia on sleep quality was identified.