Ergenlerde beden memnuniyetsizliği ve uyumsuz yeme davranışları arasındaki ilişkide baş etme stratejilerinin aracı rolünün incelenmesi
Examining the mediatory role of coping strategies in the relationship between body dissatisfaction and malfunctional eating behaviors in adolescents
- Tez No: 940451
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EZGİ ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik, Beden Memnuniyetsizliği, Uyumsuz Yeme Davranışları, Baş Etme Stratejileri, Adolescence, Body Dissatisfaction, Maladaptive Eating Behaviors, Coping Strategies
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırma, ergenlerde beden memnuniyetsizliği ile uyumsuz yeme davranışları arasında düzenleyici olarak başa çıkma tarzları arasındaki ilişkiyi araştırmak üzere tasarlanmıştır. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama yöntemi ile yapılmıştır. Araştırmanın evreni İstanbul'daki gençlerden oluşmaktadır. Araştırmaya İstanbul'dan 15-17 yaş arasında 406 genç katılmıştır. Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”,“Beden Değeri Ölçeği”,“Hollanda Yeme Davranışı Ölçeği”ve“Ergenler İçin Başa Çıkma Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin IBM SPSS 27 programı ile analizi yapılmıştır. Sosya- demografik değişkenler arasında ortalama ölçek puanlarındaki farklılar Bağımsız Örneklem t-testi ve ANOVA kullanılarak değerlendirilmiştir. ANOVA varsayımlarının karşılanmadığı durumlarda alternatif olarak Kruskal- Wallis H testi kullanılmıştır. Beden memnuniyetsizliği, uyumsuz yeme davranışları ve baş etme stratejileri arasındaki ilişkinin incelenmesi için Pearson Korelasyonu uygulanmıştır. Başa çıkma aracı değişkeni analiz etmek için Process Macro 4.2 aracılığıyla“Bootstrap”yöntemi kullanılmış, böylece verilerden rastgele alt örnekler oluşturularak aracılık modelinin farklı alt gruplar arasında test edilmesi sağlanmış ve daha büyük örneklerle karşılaştırmalar kolaylaştırılmıştır. Araştırmada, beden memnuniyetsizliğinin uyumsuz yeme davranışlarını arttırdığı ve bu etkinin baş etme stratejileri aracılıyla dolaylı olarak gerçekleştiği tespit edilmiştir. Ayrıca beden memnuniyetsizliği düşük olan gençlerin kaçınan ve olumsuz baş etme stratejilerini daha sık kullandığı belirlenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular literatür çerçevesinde değerlendirilmiştir. Bundan sonra yapılacak araştırmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was designed to investigate the relationship between body dissatisfaction and maladaptive eating behaviors in adolescents and coping styles as a regulator. The study was conducted using the relational screening method, one of the quantitative research methods. The universe of the study consisted of young people in Istanbul. 406 young people between the ages of 15-17 from Istanbul participated in the study. The data of the study were collected using the“Personal Information Form”,“Body Value Scale”,“Dutch Eating Behavior Scale”and“Coping Scale for Adolescents”developed by the researcher. Data were analyzed using the IBM SPSS 27 program. Differences in mean scale scores among sociodemographic variables were evaluated using the Independent Samples t-test and ANOVA. In cases where the ANOVA assumptions were not met, the KruskalWallis H test was used as an alternative. Pearson Correlation was applied to examine the relationship between body dissatisfaction, maladaptive eating behaviors and coping strategies. To analyze the coping mediator variable, the“Bootstrap”method was used via Process Macro 4.2, thus randomly creating subsamples from the data to test the mediation model among different subgroups and facilitating comparisons with larger samples. In the study, it was determined that body dissatisfaction increased maladaptive eating behaviors and that this effect was indirectly mediated by coping strategies. It was also determined that young people with low body dissatisfaction used avoidant and negative coping strategies more frequently. The findings obtained in the study were evaluated within the framework of the literature. Suggestions were presented for future research.