The role of non-state actors in the climate change policy process: A comparative analysis of the Gambia and Georgia
İklim değişikliği politika sürecinde devlet dışı aktörlerin rolü: Gambiya ve Gürcistan'ın karşılaştırmalı analizi
- Tez No: 940552
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜHA OĞUZ ALBAYRAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: non-state actors, climate change policy, network governance and policy cycle
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 284
Özet
Bu çalışma, devlet dışı aktörlerin (NSA'lar) geçiş demokrasilerindeki kapasite boşluklarını kullanarak iklim değişikliği politikasına nasıl katkıda bulunduğunu açıklamak için yeni bir AğPolitika Döngüsü Entegrasyon Modeli geliştiriyor. Sosyal bilimlerdeki çeşitli teorik literatürden yararlanan araştırma, NSA'ların iklim politikası sürecine katılımını etkileyen temel faktörleri belirliyor. Çalışma ayrıca belirli bir siyasi yapı içinde mevcut olan siyasi fırsatlara, ele alınan politikaların özelliklerine, dahil olan kuruluşların niteliklerine ve kaynaklarına ve politika sürecine dahil olan paydaşların ağına bakıyor. Araştırma, Gambiya ve Gürcistan'daki iklim politikası sürecinde NSA'ların rolünü analiz etmek için karşılaştırmalı bir vaka çalışması benimsiyor. Çalışma, politika döngüsü teorisini ve ağ yönetişim teorisini, politika sürecinin farklı aşamalarında NSA'ların etkileşim ağlarını keşfetmek için uyguluyor. Çalışma bulguları, Gambiya'daki NSA'ların iklim politikası uygulamasında kilit oyuncular olduğunu, Gürcistan'da ise gündemi belirleme, politika formülasyonu ve uygulamada kilit oyuncular olduğunu ortaya koyuyor. Çalışma ayrıca, iki ülke arasındaki NSA katılımının benzerliklerini ve farklılıklarını değerlendirerek, siyasi ortamın ve kurumsal yapıların daha kapsayıcı bir politika ortamı için katılımı nasıl engellediğini veya desteklediğini vurguluyor. Son olarak, çalışma, NSA'ların politika döngüsünün farklı aşamalarında ağlarını nasıl kullandıklarını vurgulamak için entegre bir teorik çerçeve (politika döngüsü ve ağ yönetimi) oluşturarak ağ yönetimiyle ilgili teorik tartışmaya katkıda bulunmaktadır. Çalışma ayrıca edinilen derslerden yararlanmaktadır ve iklim değişikliği politikasında çeşitli paydaşların ve aktörlerin aktif katılımını sağlamak için daha kapsayıcı bir politika çerçevesinin nasıl oluşturulacağına dair öneriler sunmaktadır. Son olarak, çalışma, NSA'ların ülkelerin küresel iklim taahhütlerini yerine getirmelerine yardımcı olmada kilit ortaklar olduğunu kabul etmektedir, ayrıca NSA'ların daha sürdürülebilir ve eşitlikçi bir iklim politikası sonuçları elde etmek için farklı kurumsal manzarada nasıl gezinebileceklerine dair dersler çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study advances a novel Network-Policy Cycle Integration Model to explain how non-state actors (NSAs) exploit capacity gaps in transitional democracies to contribute to climate change policy. Drawing from diverse theoretical literature in social science, the research identifies key factors influencing NSAs' engagement in the climate policy process. The study also looks at political opportunities available within the specific polity, the characteristics of the policies being addressed, the attributes and resources of the organizations involved and the network of stakeholders engaged in the policy process. The research adopts a comparative case study to analyze the role of NSAs in the climate policy process in The Gambia and Georgia. The study applies the policy cycle theory and network governance theory to explore NSAs networks of interaction of influence at the different stages of the policy process. The study findings reveal that NSAs in The Gambia are key players in climate policy implementation, whereas in Georgia, they are key players in setting the agenda, policy formulation and implementation. The study also assesses the similarities and differences of NSAs engagement between the two countries, highlighting how the political environment and institutional structures hinder or promote a more inclusive policy environment. Finally, the study contributes to the theoretical debate on network governance by building an integrated theoretical framework (policy cycle and network governance) that highlights how NSAs use their networks to exert influence at the different stages of the policy cycle. The study also draws on lessons learnt and provides recommendations on how to build a more inclusive policy framework to ensure active participation of various stakeholders and actors in the climate change policy. Finally, the study acknowledges NSAs as key partners in assisting countries achieve their global climate commitment, it also draws lessons on how NSAs can navigate the different institutional landscapes to drive a more sustainable and equitable climate policy outcome.