Benign prostat hiperplazisi nedeniyle opere edilen hastaların klinik özelliklerinin patoloji preparatlarındaki inflamasyon paternleri ile karşılaştırılması
Comparison of clinical features of patients operated for benign prostate hyperplasia with inflammation patterns in pathology preparations
  1. Tez No: 940601
  2. Yazar: SAVAŞ ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÜNSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: BPH, İnflamasyon, IL-6, IL-8, BPH, inflammation, IL-6, IL-8
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç Benign Prostat Hiperplazisi (BPH) özellikle 50 yaş ve üstü erkeklerde sık görülen bir ürolojik rahatsızlıktır. Bu hastalığa neden olan birçok faktör tanımlanmıştır. Biz de çalışmamızda bu faktörlerden biri olan inflamasyonu hem histopatolojik hem de biyokimyasal olarak değerlendirip hastaların hem histopatolojik ve biyokimyasal parametreleri birbirleri ile hem de bu parametreleri hastaların klinik özellikleri ile karşılaştırıp inflamasyonun BPH patogenezi üzerindeki etkisini göstermeyi amaçladık. Yöntemler Kliniğimizde BPH tanısı konulup operasyon kararı verilen 88 hasta çalışmaya dahil edildi. Operasyon sonrası elde edilen prostat dokuları hastanemiz patoloji laboratuvarında hematoksilen & eozin boyama ile incelenerek inflamasyonun derecelendirilmesi, lokasyonu ve yaygınlığı değerlendirildi. Hastanemiz biyokimya laboratuvarında da prostat dokularındaki interlökin-6 (IL-6) ve interlökin-8 (IL-8) seviyeleri tespit edildi. Elde edilen histopatolojik ve biyokimyasal parametreler hem kendi aralarında hem de hastaların yaş, PSA, prostat volümü, pre operatif ve post operatif Qmax değişimi ile pre operatif ve post operatif IPSS değişimleri ile karşılaştırılarak aralarında anlamlı ilişkilerin olup olmadığı araştırıldı. Sonuçlar Yaptığımız analizler sonucunda inflamasyon derecesi ile prostat dokusunda tespit edilen IL-6 ve IL-8 seviyeleri arasında anlamlı ilişki saptandı. Ayrıca histopatolojik olarak saptanan inflamasyon derecesi hastaların Qmax değişimi ve IPSS değişimi gibi klinik özellikleri ile anlamlı ilişki gösterdi. Prostat dokularındaki IL-8 seviyeleri ile hastaların Qmax ve IPSS değişimleri arasında anlamlı ilişki saptandı. Prostat dokularındaki IL-6 seviyeleri ve IPSS değişimleri arasında anlamlı ilişki tespit edildi. İnflamasyonun yaygınlık özellikleri ile hastaların Qmax değişimleri arasında anlamlı ilişki saptandı. Tartışma Bulgularımız inflamasyonun BPH üzerinde olan etkisini göstermekte ve histopatolojik ve biyokimyasal belirteçlerinin inflamasyonun tespitinde ve tedavisinde yol gösterici olabileceklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim Benign Prostatic Hyperplasia (BPH) is a common urological disorder, especially in men aged 50 and over. Many factors have been identified that cause this disease. In our study, we aimed to evaluate inflammation, one of these factors, both histopathologically and biochemically, and to compare the histopathological and biochemical parameters of the patients with each other and these parameters with the clinical characteristics of the patients, and to show the effect of inflammation on the pathogenesis of BPH. Methods 88 patients who were diagnosed with BPH in our clinic and decided to undergo surgery were included in the study. Prostate tissues obtained after the operation were examined with hematoxylin & eosin staining in our hospital pathology laboratory to evaluate the degree, location and prevalence of inflammation. Interleukin-6 (IL-6) and interleukin-8 (IL-8) levels in prostate tissues were also determined in our hospital biochemistry laboratory. The obtained histopathological and biochemical parameters were compared both among themselves and with the patients' age, PSA, prostate volume, preoperative and postoperative Qmax changes and preoperative and postoperative IPSS changes to investigate whether there were significant relationships between them. Results As a result of our analysis, a significant relationship was found between the degree of inflammation and the levels of IL-6 and IL-8 detected in the prostate tissue. In addition, the degree of inflammation detected histopathologically showed a significant relationship with the clinical characteristics of the patients, such as Qmax change and IPSS change. A significant relationship was found between the levels of IL-8 in the prostate tissues and the changes in Qmax and IPSS of the patients. A significant relationship was found between the levels of IL-6 in the prostate tissues and the changes in IPSS. A significant relationship was found between the prevalence characteristics of inflammation and the changes in Qmax of the patients. Conclusion Our findings demonstrate the effect of inflammation on BPH and show that histopathological and biochemical markers may guide the detection and treatment of inflammation.