Caldecott madalyası kazananlar bağlamında sessiz kitapların görsel iletişim tasarım açısından incelenmesi ve bir örnek çalışma
An analysis of silent books in the context of Caldecott medal winners in terms of visual communication design and a case study
- Tez No: 940665
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TANER AŞÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sessiz Kitap, Caldecott Madalyası, Görsel İletişim Tasarımı, Kelimesiz Kitap, Wordless Book, Caldecott Medal, Visual Communication Design, Picturebook
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Görseller aracılığıyla okuyucuyla iletişim kuran kitaplar, günümüz edebiyat dünyasında sıkça karşılaşılan bir tür haline gelmiştir. Bu eserlerde, sözel bir ifadenin kullanılmadığı gözlemlenmekte olup, anlam ve anlatı tamamen illüstrasyonlar aracılığıyla oluşturulmaktadır. Bu özellikleriyle,“sessiz kitaplar”olarak adlandırılan bu tür, açıklayıcı metinlere ihtiyaç duymaksızın sıralı illüstrasyonlar aracılığıyla bir hikayeyi anlatmaktadır. Sessiz kitaplarda sözcük kullanımı yalnızca başlık ile sınırlı kalmakta; bunun dışında sözel bir ifadeye yer verilmemektedir. Başlangıçta resimli kitapların bir alt türü olarak değerlendirilen sessiz kitaplar, 1970'li yıllardan itibaren özgün yapıları ve anlatım şekilleri dolayısıyla bağımsız bir tür olarak kabul görmeye başlamıştır. Bu tür kitaplarda asıl anlatıcı okuyucudur ve bu sayede kişilere daha fazla hayal kurma görselleri birleştirip bir olay örgüsü oluşturma imkanı sağlar. Bu da sessiz kitapların okurunu diğer tüm türlerden daha fazla sürece dahil etmesini sağlar. Aktif bir okuma deneyimi sunduğu gibi her anlatıcıda farklı bir söylem karşımıza çıkar. Her hikaye, anlatıcısı ile yeni bir anlam kazanır. Bu kitaplar dil engelini aşan evrensel bir güç olduğu göz önüne alındığında, okuyucu kitlesi oldukça geniş kitaplardır. Dünyada fazlaca örneği bulunan bu türün ne yazık ki ülkemizde örneklerini bulmak oldukça güçtür. Görsel iletişim tasarımın temelinde genel tasarım kurallarında da geçerli olan renk, doku, değer, kompozisyon, hiyerarşi ve perspektif gibi unsurlar vardır. Sessiz resimli kitapların görsel iletişimi doğru bir biçimde gerçekleştirebilmesi bu unsurların doğru kullanımıyla sağlanır. Çalışmada, sessiz kitapların yaratım sürecinde dikkate alınması gereken resimsel ve tasarımsal öğeler anlatılarak örneklerle desteklenmiştir. Bu çalışmada görsel iletişimin sağlama şekillerinden bahsedilmiştir. Sessiz kitapların oluşum süreçlerinin büyük bir parçası olan sıralı anlatımlar ve illüstrasyonlar incelenmiştir. Bu incelemeler yapılırken Caldecott Madalyası kazanan çalışmalar kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler ışığında bir sessiz kitap tasarımı gerçekleştirilmiş incelenen kitaplar ve görsel iletişim tasarım unsurlarının her biri ön planda tutularak tamamlanmıştır. Literatüre katkı sağlaması açısından tezle birlikte sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Books that communicate with readers through visuals have become a prevalent genre in today's literary world. In these works, it is observed that verbal expression is not used; instead, meaning and narrative are entirely constructed through illustrations. Characterized by this feature, this genre, known as“wordless books,”conveys a story through sequential illustrations without the need for explanatory text. In wordless books, the use of words is limited solely to the title; no other verbal expression is included. Initially considered a subgenre of picture books, wordless books began to be recognized as an independent genre starting in the 1970s due to their unique structure and narrative form. In such books, the primary narrator is the reader, which allows individuals to engage more deeply by imagining and constructing a storyline through visuals. This characteristic enables wordless books to involve their readers more actively than any other genre. While offering an active reading experience, they also present a different narrative expression for each reader. Every story gains new meaning with its narrator. Considering their ability to transcend language barriers, these books hold a universal power and thus appeal to a broad readership. Although there are many examples worldwide, unfortunately, it is quite difficult to find such works in our country. The foundation of visual communication design lies in fundamental design principles, such as color, texture, value, composition, hierarchy, and perspective. The effective visual communication of wordless picture books is achieved through the appropriate use of these elements. This study explains the pictorial and design elements that must be considered during the creation process of wordless books and supports these explanations with examples. It discusses the ways visual communication is achieved. Sequential storytelling and illustrations, which constitute a major part of the formation process of wordless books, are examined. In conducting this examination, works that have won the Caldecott Medal were utilized. Based on the data obtained from the research, a wordless book design was created, keeping the analyzed books and all elements of visual communication design at the forefront. The work was submitted alongside the thesis to contribute to the literature.