İnternet bağımlılığının çevrimiçi satın alma niyetine etkisinde elektronik güvenin aracılık rolü
The mediating role of electronic trust in the effect of internet addiction on online purchase intention
- Tez No: 940694
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAMİ SEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnternet, elektronik güven, çevrimiçi satın alma, internet bağımlılığı, Internet, electronic trust, electronic purchasing, internet addiction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, internet bağımlılığının çevrimiçi satın alma niyeti üzerindeki etkisini belirlemek ve bu etkide elektronik güvenin aracı rolünü incelemektir. Ayrıca, internet bağımlılığının elektronik güven ve çevrimiçi satın alma niyeti üzerindeki etkisini ve elektronik güvenin çevrimiçi satın alma niyeti üzerindeki rolünü tespit etmek çalışmamızın hedefleri arasındadır. Bu çalışma, Türkiye genelinde online alışveriş yapan tüketiciler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veri toplama sürecinde rastgele örnekleme yöntemi kullanılmıştır. İlk aşamada, anket sorularının geçerliliğini değerlendirmek amacıyla 50 kişiyle bir ön çalışma yapılmış, ardından toplamda 482 tüketiciye ulaşılmıştır. Araştırma verilerinin analizi IBM SPSS statistics 22.0 paket programı ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan faktör analizleri sonucunda bağımsız, aracı ve bağımlı değişkenlerin alt boyutları belirlenmiştir. Araştırmamızda bağımsız değişken olarak ele alınan internet bağımlılığı; kontrol güçlüğü, yoksunluk ve sosyal izolasyon olmak üzere üç alt boyuttan oluşmaktadır. Aracı değişken olan elektronik güven, gizlilik ve güvenlik olmak üzere iki alt boyuttan oluşurken, bağımlı değişken olan çevrimiçi satın alma niyeti tek boyutlu olarak ele alınmıştır. Çalışmada yapılan analizler sonucunda, internet bağımlılığının alt boyutları olan kontrol güçlüğü, sosyal izolasyon ve yoksunluğun; elektronik güvenin alt boyutları olan gizlilik ve güvenlik ile çevrimiçi satın alma niyetini pozitif yönde etkilediği belirlenmiştir. Ayrıca, aracılık etkisi analizleri sonucunda, internet bağımlılığının çevrimiçi satın alma niyeti üzerindeki etkisinde elektronik güvenin aracılık rolü olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine the effect of internet addiction on electronic purchase intention and to examine the mediating role of electronic trust in this effect. In addition, determining the effect of internet addiction on electronic trust and electronic purchase intention and the role of electronic trust on electronic purchase intention are among the objectives of our study. This study was conducted on online shoppers across Turkey. Random sampling method was used in the data collection process. In the first stage, a preliminary study was conducted with 50 people to assess the validity of the survey questions, and then a total of 482 consumers were reached. The analysis of the research data was carried out with IBM SPSS statistics 22.0 package program. As a result of the factor analysis, the sub-dimensions of the independent, mediating and dependent variables were determined. Internet addiction, which is considered as the independent variable in our study, consists of three sub-dimensions: difficulty in control, deprivation and social isolation. Electronic trust, which is the mediating variable, consists of two sub-dimensions: privacy and security, while electronic purchase intention, which is the dependent variable, is considered as a single dimension. As a result of the analyses conducted in the study, it was determined that difficulty in control, social isolation and deprivation, which are the sub-dimensions of internet addiction, positively affect privacy and security, which are the sub-dimensions of electronic trust, and electronic purchase intention. In addition, as a result of the mediation effect analysis, it was determined that electronic trust has a mediating role in the effect of internet addiction on electronic purchase intention.