Mikroalgler kullanılarak perovskit güneş pillerinin verim ve kararlılık performansının iyileştirilmesi
Enhancement of performance and stablity of perovski̇te solar cells with microalgae
- Tez No: 940855
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Perovskit güneş pilleri, p-i-n yapı, mikroalg, Chlorella vulgaris sp. ve Spirulina platensis sp, Perovskite solar cells, p-i-n structure, microalgeas, Chlorella vulgaris sp. and Spirulina platensis sp
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Bilim Dalı
Özet
Perovskit güneş pilleri, son on yılda hızla yükselen fotovoltaik teknolojilerden biri olarak kabul edilmekte olup, düşük maliyetli üretim süreçleri ve yüksek güç dönüşüm verimlilikleri sayesinde geleneksel silikon tabanlı güneş pillerine alternatif oluşturmaktadır [1]. İlk kez Kojima ve arkadaşları (2009) tarafından %3.8 verimlilikle rapor edilen perovskit tabanlı güneş pilleri [2], son yıllarda önemli ilerlemeler kaydederek %26'nın üzerine çıkmıştır [3]. Bu gelişim, perovskit malzemelerin yüksek ışık soğurma katsayısı (~105 cm−1), doğrudan bant aralığı (1.5-2.3 eV), uzun taşıyıcı difüzyon uzunluğu (>1 μm) ve düşük kusur yoğunluğu gibi üstün optoelektronik özellikleri sayesinde mümkün olmuştur [4]. Bu çalışmada,CH3NH3PbI3 (MAPbI3) kullanılarak p-i-n tipi mimariye sahip perovskit güneş pilleri üretilmiştir. Üretim antisolvent yıkama yöntemi kullanılarak ve glovebox dışında gerçekleştirilmiştir. Referans aygıt konfigürasyonu, ITO kaplı cam, üzerine boşluk taşıma katmanı olarak nikel oksit (NiOx), aktif katman olarak perovskit, elektron taşıma katmanı olarak PCBM (ETL) ve boşluk engelleyici tabaka olarak BCP katmanlarını içermektedir. En son aşama olarak, termal buharlaştırma yöntemi ile gümüş (Ag) buharlaştırılarak metal kontaklar kaplanmıştır. Ayrıca, yıkama çözeltisi içine klorofil oranları artırılmış Chlorella xii vulgaris sp. ve Spirulina platensis sp mikroalgleri eklerenek aygıt performansına etkisi incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre,mikroalg içeren aygıtların, mikroalg içermeyen aygıtlara kıyasla daha yüksek güç dönüşüm verimine (PCE) sahip olduğunu göstermiştir. Bu bulgu, mikroalg eklenmesinin perovskit güneş pillerinin performansı üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu göstermektedir. Kullanılan mikroalglerin, perovskit güneş pillerinin verimliliğini ve kararlılığını artırması, ayrıca yüzey morfolojisini iyileştirmesi, gelecek için umut vadeden bir biyolojik katkı malzemesi olarak öne çıkmaktadır. Bu özellikler, mikroalglerin yenilikçi ve sürdürülebilir enerji çözümleri için potansiyel bir araç olabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Perovskite solar cells (PSCs) are considered as one of the rapidly rising photovoltaic technologies in the last decade and are an alternative to traditional silicon-based solar cells due to their low-cost manufacturing processes and high power conversion efficiencies [1]. Perovskite-based solar cells, which were first reported by Kojima et al. (2009) with an efficiency of 3.8% [2], have made significant progress in recent years and have exceeded 26% [3]. This development has been possible due to the superior optoelectronic properties of perovskite materials such as a high light absorption coefficient (~105 cm−1), direct band gap (1.5-2.3 eV), long carrier diffusion length (>1 μm) and low defect density [4]. In this study, perovskite solar cells with p-i-n type architecture were produced using CH3NH3PbI3 (MAPbI3). The production was carried out using antisolvent washing method and under air ambiant. The reference device configuration consists of ITO coated glass, nickel oxide (NiOx) as the hole transport layer, perovskite as the active layer, PCBM (ETL) as the electron transport layer and BCP layers as the hole blocking layer (HBL). In the final step, silver (Ag) was evaporated by thermal evaporation method and metal contacts were coated. In addition, the effect of Chlorella vulgaris sp. and Spirulina platensis sp microalgae with increased chlorophyll ratios on the device performance was investigated by adding them to the washing solution. According to the obtained results, it was shown that the devices containing microalgae exhibited higher power conversion efficiency (PCE) compared to those without microalgae. This finding shows that the addition of xiv microalgae has a positive effect on the performance of perovskite solar cells. The microalgae used increase the efficiency and stability of perovskite solar cells and also improve the surface morphology, making them a promising biological additive material for the future. These properties indicate that microalgae can be a potential tool for innovative and sustainable energy solutions.