Hekimhan (Malatya) ilçesinin arazi kullanımı ve arazi örtüsü değişimi (1990-2024)
Land use and land cover change in Hekimhan (Malatya) district (1990-2024)
  1. Tez No: 940872
  2. Yazar: SEVDA AKYÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ BOYRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi kullanımı, arazi örtüsü değişimi, nüfus, yerleşme, Land use, land cover change, population, settlement
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Hekimhan ilçesi Doğu Anadolu Bölgesinde Yukarı Fırat Bölümünde Malatya ilinin kuzeyinde yer almaktadır. Hekimhan ilçesi geçmişten günümüze kadar önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış, çeşitli ticaret yolları üzerinde kurulmuş ve sürekli yerleşim alanı olarak kullanılmıştır. Buda arazi örtüsünde yıllar içinde önemli değişikliklere neden olmuştur. İlçe merkezinde şehirleşme yıllar içinde stabilken, 2023 büyük deprem felaketi ile ciddi oranda göç almış ve ilçenin doğusuna doğru yerleşmeler kaymıştır. Bu çalışma 1990-2024 yılları arasını yani 34 yıllık bir arazi kullanımı/ arazi örtüsü değişiminin ortaya koyulması amacı ile hazırlanmıştır. Saha çalışmaları, literatür taraması yapılmış Uzaktan algılama (UA) ile elde veriler ARC-GIS uygulaması ile haritalandırılmıştır. CORİNE verileri kullanılmıştır. Sahada drone ile çekim yapılıp arazi örtüsüne beşeri faktörlerin etkisi gösterilmiştir. Arazi örtüsü değişimi üzerinde ki en büyük olumsuz etkinin bölgede bulunan yüksek rezervli demir yatakları işletme sahası çevresinde görülmüştür. Yüksek lisans tezimde ilçede ki arazi kullanımı coğrafi faktörlerle ilişkilendirilerek ele alınmıştır. Ve ilçede ki yerleşmelerin, ulaşımın, ekonomik faaliyet olan tarım, hayvancılık ve madenciliğin arazi yapısına uygun olarak gelişim gösterdiği tespit edilmiştir. İlçede son yıllarda yapılan barajların etkisi ile en önemli alanlar sulu tarıma ayrılmıştır yaklaşık olarak 82.000 dekarlık alanda kayısı tarımı yapılmaktadır. Böylece kuru tarım alanları azalmıştır. 1600-1800 m'lerden sonra kuru tarım alanları mevcuttur. Desteklemelerle birlikte hayvancılıkta gelişmiş olup arazi kullanımı üzerinde etkisi mevcuttur.
Özet (Çeviri)
Hekimhan district is located in the Upper Euphrates Section of the Eastern Anatolia Region, north of Malatya province. Hekimhan district has hosted important civilizations from past to present, was established on various trade routes and has been used as a continuous settlement area. This has caused significant changes in land cover over the years. While urbanization in the district center was stable over the years, it received significant migration with the 2023 major earthquake disaster and settlements shifted to the east of the district. This study was prepared with the aim of revealing the land use/land cover change between 1990-2024, i.e. a 34 year period. Field studies, literature review were conducted and the data obtained with Remote Sensing (RS) were mapped with the ARC-GIS application. CORINE data was used. Drone footage was taken in the field and the effect of human factors on land cover was shown. The greatest negative effect on land cover change was seen around the high-reserve iron deposits in the region. In my master's thesis, land use in the district was discussed in relation to geographical factors. And it was determined that the settlements, transportation, economic activities such as agriculture, animal husbandry and mining in the district developed in accordance with the land structure. With the effect of the dams built in the district in recent years, the most important areas were allocated to irrigated agriculture and apricot farming is carried out in an area of ​​approximately 82,000 decares. Thus, dry farming areas have decreased. There are dry farming areas after 1600-1800 m. Animal husbandry has also developed with the supports and has an effect on land use.