Erişkin nöroloji kliniklerinde dijital subtraksiyon anjiografi yöntemi ile arkus aorta tiplendirilmesi ve fetal posterior serebral arterle ilişkisine ve arka sistem inmelerine yönelik retrospektif değerlendirmeli çalışma
Retrospective evaluation of aortic arch typing using digital subtraction angiography in adult neurology clinics association with fetal–type posterior cerebral artery and posterior circulation strokes
- Tez No: 941064
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT YAŞİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Arkus aorta, dijital subtraksiyon anjiografi (DSA), fetal posterior serebral arter (PCA), Aortic arch, digital subtraction angiography (DSA), fetal posterior cerebral artery (PCA)
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Bu çalışma, Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Uygulama ve Araştırma Hastanesi Radyoloji ve Nöroloji Anabilim Dalları'nda, dijital subtraksiyon anjiografi (DSA) yöntemiyle arkus aorta tiplerinin sınıflandırılması ve fetal posterior serebral arter (PCA) ve arka sistem inmeyle olan ilişkilerinin retrospektif bir analizini içermektedir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, 18-90 yaş arası 398 hasta üzerinde gerçekleştirilen gözlemsel bir retrospektif çalışmadır. Katılımcıların yaş ortalaması 61,15±16,11 yıl olup, hastaların % 50,3'ü erkek, % 49,7'si kadındır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların DSA görüntüleme sonuçlarına göre, arkus aorta tiplendirmesi şu şekilde dağılım göstermektedir: 106 hasta (% 26,6) Tip 1, 124 hasta (% 31,2) Tip 2, 75 hasta (% 18,8) Tip 3, 42 hasta (% 10,6) Tip 1 Bovine ark (BOV), 31 hasta (% 7.8) Tip 2 Bovine ark ve 20 hasta (% 5) Tip 3 Bovine ark olarak belirlenmiştir. Bu hastaların 203'ü (% 51) sağ tarafta, 127'si (% 31,9) sol tarafta fetal PCA'ya sahipken, 7 hastada (% 1,8) kısmi PCA ve 60 hastada (% 15,1) bilateral fetal PCA (fPCA) gözlemlenmiştir. Ayrıca, posterior inferior serebellar arter (PICA) 33 hastada (% 8,3) akut inme, anterior inferior cerebellar arter (AICA) ise akut inme 13 hastada (% 3,3), PCA akut inme % 13 olarak saptanmıştır. Vertebral arter (VA)akut inme, 42 hastada (% 10,6), superior cerebellar arter (SCA) ise 30 hastada akut inme(% 7,5) bulunmuştur. Tip 1 arkus aorta ile fetal PCA arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilen ki-kare analizi, Tip 1 arkus aorta tiplendirilmiş hastaların % 58,3'ünde sağ, % 41,7'sinde sol tarafta fetal PCA varlığını göstermiş, ancak bu ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). Aynı şekilde, Tip 2 ve Tip 3 arkus aorta tiplendirmeleri ile fetal PCA, kısmi PCA, bilateral fPCA, SCA, VA, PICA ve AICA arasındaki ilişkilerde de anlamlı bir fark gözlemlenmemiştir (p>0.05). Sonuç: Sonuç olarak, bu çalışmada Tip 1, Tip 2 ve Tip 3 arkus aorta tipleri ile fetal PCA arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmamış, ancak çalışmaya dahil edilen arterlerin dağılımı ve varlıkları ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Bu bağlamda, fetal PCA, bilateral fPCA, PICA, AICA ve diğer serebral arterlerle arkus aorta tipleri arasındaki ilişkilerin daha derinlemesine araştırılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study is a retrospective analysis conducted at the Departments of Radiology and Neurology of Gaziantep University Şahinbey Research and Practice Hospital. It involves the classification of aortic arch types using the digital subtraction angiography (DSA) method and investigates their relationship with fetal posterior cerebral artery (PCA). Material and Methods: The research is an observational retrospective study carried out on 398 patients aged between 18 and 90 years. The mean age of the participants was 61.15±16.11 years, with 50.3% of the patients being male and 49.7% female. Results: According to the DSA imaging results of the patients included in the study, the distribution of aortic arch types was as follows: 106 patients (26.6% ) had Type 1, 124 patients (31.2% ) had Type 2, 75 patients (18.8% ) had Type 3, 42 patients (10.6% ) had Type 1 Bovine arch (BOV), 31 patients (7.8% ) had Type 2 Bovine arch, and 20 patients (5% ) had Type 3 Bovine arch. Among these patients, 203 (51%) had a fetal PCA on the right side, 127 (31.9% ) on the left side, 7 patients (1.8% ) had a partial PCA, and 60 patients (15.1% ) exhibited bilateral fetal PCA (fPCA). Additionally, acute stroke of the posterior inferior cerebellar artery (PICA) was observed in 33 patients (8.3% ), and acute stroke of the anterior inferior cerebellar artery (AICA) was detected in 13 patients (3.3% ) and PCA acute stroke was detected in 13% . Vertebral artery (VA) acute stroke was found in 42 patients (10.6% ), and superior cerebellar artery (SCA) acute stroke was present in 30 patients (7.5% ). Chi-square analysis conducted to evaluate the relationship between Type 1 aortic arch and fetal PCA showed that 58.3% of patients with Type 1 aortic arch had a fetal PCA on the right side and 41.7% on the left side; however, this relationship was not statistically significant (p>0.05). Similarly, no statistically significant difference was observed in the relationships between Type 2 and Type 3 aortic arch classifications and fetal PCA, partial PCA, bilateral fPCA, SCA, VA, PICA, and AICA (p>0.05). Conclusion: In conclusion, the relationship between Type 1, Type 2, and Type 3 aortic arch types and fetal PCA was not statistically significant in this study. However, the distribution and presence of the included arteries were examined in detail. It was concluded that further investigation is needed into the relationships between fetal PCA, bilateral fPCA, PICA, AICA, and other cerebral arteries with aortic arch types.