9-13 yaş erkek yüzücülere uygulanan life-kinetik egzersizlerin yüzme performansı, koordinasyon ve dikkat üzerine etkisi
Effects of life-kinetic exercises applied to male swimmers aged 9-13 on swimming performance, coordination and attention
- Tez No: 941071
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KALDIRIMCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Gelişim, Yüzme, Life kinetik, Yüzme Performansı, Development, Swimming, Life kinetic
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, 9-13 yaş erkek yüzücülere uygulanan 8 haftalık life-kinetik egzersizlerinin yüzme performansı, koordinasyon ve dikkat üzerine etkisini incelemektir. Yöntem: Yapılan çalışmamızda yöntem olarak, nicel araştırma yöntemlerinden ön test son test deneysel desen kullanılmıştır. Çalışmamızın örneklem grubunu 9-13 yaş aralığında aktif olarak yüzme sporu yapan 24 erkek yüzücü oluşturmaktadır. Yüzücüler deney(n:12) ve kontrol(n:12) grubu olarak iki gruba ayrılmıştır. Deney grubu 8 hafta boyunca yüzme antrenmanı dışında life kinetik egzersizleri, kontrol grubu ise sadece yüzme egzersizi yapmıştır. 8 hafta sonunda yüzme performansı, koordinasyon ve dikkat performanslarını değerlendirecek Witty Seem Dikkat Testi, T-Drill ve 505 Koordinasyon Testi ve Yüzme Performans Testleri uygulanmış ve veriler kaydedilmiştir. Elde edilen veriler dijital ortama aktarılarak SPSS 22.0 istatistik programında analiz edilerek yorumlanmış ve anlamlılık düzeyi p0.05). Sonuç: Araştırmadan elde edilen veriler ışığında sonuç olarak 9-13 yaş erkek yüzücülere 8 haftalık süre ile uygulanan life kinetik antrenmanlarının yüzücülerde dikkat, koordinasyon ve genel yüzme performans düzeyleri üzerinde olumlu katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the effect of 8 weeks of life-kinetic exercises on swimming performance, coordination and attention in 9-13 years old male swimmers. Method: In our study, the pre-test post-test experimental design, which is one of the quantitative research methods, was used as a method. The sample group of our study consists of 24 male swimmers who are actively involved in swimming between the ages of 9-13. Swimmers were divided into two groups as experimental (n: 12) and control (n: 12). The experimental group did life kinetic exercises in addition to swimming training for 8 weeks, while the control group only did swimming exercises. At the end of 8 weeks, Witty Seem Attention Test, T-Drill and 505 Coordination Test and Swimming Performance Tests were applied to evaluate swimming performance, coordination and attention performances and the data were recorded. The obtained data were transferred to the digital environment and analyzed and interpreted in the SPSS 22.0 statistical program and the significance level was determined as p0.05). Conclusion: In the light of the data obtained from the research, it was concluded that life kinetic training applied to 9-13 years old male swimmers for 8 weeks contributed positively on attention, coordination and general swimming performance levels in swimmers.