Gösterişçi tüketimi açıklamada hissedilen sosyal sınıf ve onaylanma ihtiyacının rolü
The role of perceived social class and the need for approval in explaining conspicuous consumption
  1. Tez No: 941109
  2. Yazar: MAHMUD ASAF AĞAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF OZAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gösterişçi Tüketim, Hissedilen Sosyal Sınıf, Onaylanma İhtiyacı, Conspicuous Consumption, Perceived Social Class, Need for Approval
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada“gösterişçi tüketim davranışı, onaylanma ihtiyacı ve hissedilen sosyal sınıf ile açıklanabilir mi?”sorusuna cevap aranmaktadır. Bu bağlamda gösterişçi tüketimin ne olduğunu, nasıl tanımlandığı ve hangi faktörler tarafından etkilendiğini kısa bir şekilde literatür taraması yöntemi ile açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın modeli için geçmiş araştırmalardan faydalanıp hipotezler oluşturulup anket yöntemi ile analiz edilmiştir. Ardından, tüketicilerin onaylanma ihtiyacı ve sosyal sınıf algısı gibi psikolojik faktörlerin, gösterişçi tüketim davranışları üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı, gösterişçi tüketimi onaylanma ihtiyacı ve sosyal sınıf algısı kavramlarıyla arasındaki ilişkiyi, varsa etkilerini incelemektir. Bu kavramlar arasındaki ilişkiyi anlamak, tüketicilerin tüketim davranışları üzerinde etkisi olabilecek faktörleri belirlemeye yardımcı olacaktır. Çalışma, gösterişçi tüketimin, onaylanma ihtiyacı ve sosyal sınıf algısı tarafından nasıl açıklanacağı ve tüketici davranışları açısından potansiyel etkilerini ortaya koymayı hedefleyen nicel bir araştırmadır. Nicel yapısı gereği çalışmada anket usulüyle veri toplanmış ve bu veriler SPSS programı aracılığıyla test edilmiştir. Çalışmada gösterişçi tüketim ile hissedilen sosyal sınıf ve onaylanma ihtiyacı arasında pozitif yönde anlamlı bir etki tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra hissedilen sosyal sınıfın gösterişçi tüketime etkisinde onaylanma ihtiyacının kısmi aracı rolü ve onaylanma ihtiyacının gösterişçi tüketime etkisinde benlik saygısının tam düzenleyici rolü olduğu bulgularına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study seeks to answer the question:“Can conspicuous consumption behavior be explained by the need for approval and perceived social class?”In this context, the concept of conspicuous consumption, its definition, and the factors that influence it are briefly explained through a literature review. For the study model, hypotheses were developed based on previous research and analyzed using a survey method. Subsequently, the effects of psychological factors such as consumers' need for approval and perception of social class on conspicuous consumption behavior were examined. The aim of this study is to investigate the relationship between conspicuous consumption and the concepts of need for approval and perceived social class, as well as any possible effects. Understanding the relationship between these concepts will help identify factors that may influence consumer behavior. This research is a quantitative study that aims to reveal how conspicuous consumption can be explained by the need for approval and perceived social class, and to explore its potential effects in terms of consumer behavior. Due to its quantitative nature, data were collected through surveys and tested using the SPSS software. The study found a positive and significant relationship between conspicuous consumption, perceived social class, and the need for approval. Additionally, it was found that the need for approval plays a partial mediating role in the effect of perceived social class on conspicuous consumption, and that self-esteem plays a full moderating role in the effect of the need for approval on conspicuous consumption.