Ortaokul 6. sınıf türkçe ders kitabı metin etkinliklerinin yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına uygunluk düzeyiortaokul 6. sınıf türkçe ders kitabı metin etkinliklerinin yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına uygunluk düzeyi
Level of suitability of text activities in secondary school 6th grade turkish coursebook to constructivist learning approach
  1. Tez No: 941125
  2. Yazar: ÇİĞDEM ÇEBİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. MURAT LÜLECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacılık, 7E Öğrenme Modeli, etkinlik, ders kitabı, metin, Constructivism, 7E Learning Model, activity, textbook, text
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 262
Özet
Türkiye'de nitelikli eğitim arayışı yeni bir yaklaşımın benimsenmesini esas sağlamıştır. Millî Eğitim Bakanlığı'nın çalışmaları ile Türkçe Öğretim Programı'na 2005 yılında yerleştirilen yapılandırmacı anlayış ile geleneksel sınıf yaklaşımı terk edilmiştir. Yapılandırmacılık, temelinde öğrenciyi merkeze alan bir yaklaşımdır. Yeni bilgilerin edinilmesinde eski bilgilerin çağrışımını temel alan bu yaklaşıma göre öğrenci bilgiyi kendisi oluşturmalıdır. Bu yaklaşımın benimsenmesindeki asıl amaç, bilginin öğrenen tarafından yapılandırılmasının sağlanmasıdır. Sürekli ilerleyen ve gelişen çağa ayak uydurmada, bilişsel becerisi yüksek nesiller yetiştirmek ülkelerin en önemli eğitim politikasını oluşturmaktadır. Piaget'in bilişsel gelişim kuramından yararlanılarak elde edilen bu yaklaşımı benimseyen ülkelerin en önemli hedefi bilimsel gelişmeleri yakından izleyen ve bilim yapabilen bireyler yetiştirmektir. Yapılandırmacı yaklaşımın benimsenmesiyle birlikte Türkçe Dersi Öğretim Programı amaç ve kazanımları bu yaklaşımın esaslarıyla şekillenmiştir. Türkçe dersleri ders kitapları temel alınarak işlenmektedir. Ders kitaplarında her sınıf düzeyine göre belirlenen temalar ve temalara göre belirlenen metinler ve etkinlikleri bulunmaktadır. Dört temel dil becerisi ve dil bilgisi konuları metin etkinlikleri ile kazandırılmaktadır. Türkçe dersi amaç ve kazanımlarının metin etkinlikleri ile kazandırıldığı düşünüldüğünde ders kitaplarında yer alan metin ve etkinliklerinin önemi dikkat çekmektedir. Metin ve metin etkinliklerinin belirli kriterleri taşıması, Türkçe dersinin öğretimi açısında önem taşımaktadır. Kriterlerin başında öğrenciye görelik ilkesi başta gelmektedir. Öğrenciyi merkeze alan yapılandırmacı anlayış tam da bu noktada karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada Türkçe ders kitabı metin etkinliklerinin yapılandırmacılık anlayışına uygunluk düzeyi belirlenmek istenmiştir. Çalışmanın amacına ulaşabilmesi için yapılandırmacı yaklaşımın 7E Öğrenme Modeli tercih edilmiştir. Doküman incelemesi için 2024-2025 Eğitim-Öğretim yılına ait 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı seçilmiştir. 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı metin etkinlikleri 7E öğrenme modeli basamaklarına göre analiz edilerek yapılandırmacı yaklaşıma uygunluk düzeyi belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın sonucunda etkinliklerin 7E öğrenme modelinin açıklama ve derinleştirme/genişletme basamaklarının özelliklerini karşıladığı görülürken keşfetme, ilişkilendirme ve paylaşma basamakları ile ilişkili etkinlik sayısının yetersiz olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The search for quality education in Turkey has led to the adoption of a new approach. With the efforts of the Ministry of National Education, the traditional classroom approach has been abandoned with the constructivist approach placed in the Turkish Curriculum in 2005. Constructivism is an approach that focuses on the student. According to this approach, which is based on the association of old information in the acquisition of new information, the student should create the information himself. The main purpose of adopting this approach is to ensure that the information is constructed by the learner. In order to keep up with the constantly advancing and developing age, raising generations with high cognitive skills constitutes the most important educational policy of the countries. The most important goal of the countries that adopt this approach, which is obtained by utilizing Piaget's theory of cognitive development, is to raise individuals who follow scientific developments closely and can do science. With the adoption of the constructivist approach, the aims and achievements of the Turkish Curriculum have been shaped by the principles of this approach. Turkish lessons are taught based on textbooks. The textbooks contain themes determined according to each grade level and texts and activities determined according to the themes. The four basic language skills and grammar topics are taught with text activities. Considering that the objectives and achievements of the Turkish course are gained through text activities, the importance of the texts and activities in the textbooks draws attention. It is important for the teaching of the Turkish course that the text and text activities meet certain criteria. The principle of student relevance comes first among the criteria. The constructivist approach that puts the student at the center comes to the fore at this point. In this study, it was aimed to determine the level of conformity of the text activities of the Turkish coursebook with the constructivist approach. In order to achieve the purpose of the study, the 7E Learning Model of the constructivist approach was preferred. The 6th Grade Turkish Coursebook for the 2024-2025 Academic Year was selected for document review. The text activities of the 6th Grade Turkish Coursebook were analyzed according to the steps of the 7E learning model and the level of conformity with the constructivist approach was tried to be determined. As a result of the study, it was seen that the activities met the characteristics of the explanation and deepening/expanding steps of the 7E learning model, while it was concluded that the number of activities related to the discovery, association and sharing steps was insufficient.